Latem często sięgam po pyszne orzeźwiające napoje. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pomarańczowe orzeźwienie z syropem z czarnego bzu i melisą , to prosty napój
Słodkie okruszkiŁososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych
Moja DelicjaDzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można
IzabelawkuchniDawno już nie było na blogu przepisu na danie, które mogą wykonać dzieci. Czas nadrobić zaległości! Oto urocze “bananowe różyczki” z kajmakiem i budyniem, które zachwycą
WiszniówkaWilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość
cool and mintyłyżka śmietany jabłka cynamon cukier puder do posypania Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego margarynę pokrojoną na małe kawałeczki, mąkę oraz jajko lub śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka lub owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min (im więcej tym lepiej). Jabłka obieramy i kroimy na plasterki(...)placek. Szklanką wycinamy koła i na każdym umieszczamy plaster jabłka. Sklejamy brzegi i układamy na blasze. Pieczemy przez ok. 25 minut na średniej półce przy 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 bez. Pierożki są gotowe kiedy się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Można do wymieszać z odrobiną cynamonu i dopiero posypywać ciastka. W przypadku
Kuchnia od dwojgablaszka o wymiarach : 25/40 cm Wykonanie : Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy miód,olejek, cukier, margarynę, jajka i sodę wymieszaną ze śmietaną, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Blaszki jednakowej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce lekko nakłuwając widelcem. W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem następnie dodajemy kilka(...)czas mieszając. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Tak przygotowaną masę orzechową wykładamy na jeden surowy placek i równomiernie ją rozprowadzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy placki bez orzechów około 12 minut, mają być ładnie zarumienione ale nie spalone :) placek z orzechami kilka minut dłużej tak około 14 minut. Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy
Sama słodycz i szczypta chiliowocami, budyniem. Lubię takie rozwiązania. Muffinki jeszcze ciepłe są obłędne, znikają szybko. Z gorącym truskawkowym nadzieniem… Na szczęście prosty przepis i składniki, która prawie zawsze mamy w domu kuszą, by często powtarzać takie domowe słodkie pieczenie. Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru(...)cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek dżemu truskawkowego Jamar Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wod
Zasmakuj Kuchnijajka 5 łyżek śmietany 12 % 4 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według
IzabelawkuchniBrownie to szybkie i mało wymagające ciasto. Tak mało wymagające, że nie potrzebujecie do jego zrobienia nawet miksera – wszystko można zrobić jedną łyżką. Chrupiące z zewnątrz, miękkie, kleiste i lekko ciągnące w środku – nie jestem fanką czekolady ale temu brownie naprawdę(...)mogę się oprzeć. Piekarnik rozgrzewamy do 165⁰C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika ustawiamy na drugim poziomie od dołu. Blachę do pieczenia o wymiarach 20/20cm wykładamy papierem do pieczenia – dokładnie, inaczej ciasto ciężko będzie z niej wyjąc bez niszczenia go. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej – metalową lub szklaną miskę z pokrojonym w kawałki masłem ustawiamy nad garnkiem
Karo in the KitchenCoś szybkiego, coś pysznego, coś truskawkowego z bananową nutką! Składniki: • 2 banany • 1/4 szklanki mleka • 1/4 szklanki oleju • 1/4 szklanki cukru • 1 łyżeczka sody • 1
To co kochamporcja/ 100 g ugotowanej ciecierzycy 45 g mieszanki do wypieku niskowęglowodanowych babeczek proteinowych bez glutenu Dr. Almond szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej pół dużego banana łyżeczka cukru z kwiatu kokosa 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż(...)naleśniki. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Przy przewracaniu należy szczególnie uważać, gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką. Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego należy pilnować, aby się nie przypalił. Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Poranek na słodkoblaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac(...)roboty dżemik, jest w moich przepisach "zobacz TUTAJ" ), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka jest przepysznie pyszna i szybko się zjadła...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębezy . Szybki ale bardzo efektowny deser. Składniki na bezy - 4 białka ( 150 ml ) - 300 ml cukru ( powinno być drugie tyle co białek w mililitrach ) - szczypta soli Do przełożenia - 500 ml śmietanki 30% - 100 g cukru pudru Sos truskawkowy : - 300 g truskawek - 2 duże łyżki cukru do dekoracji - kilka truskawek Bezy(...)sztuk : ubijamy białka (150ml)na sztywno ,dodajemy sól i cukier (300ml) i ubijamy jeszcze ok 5 minut , Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8 cm i wykładamy łyżką masę bezową , raczej płaskie żeby ładnie wyglądały po złożeniu. Wkładamy do piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni ,po godzinie zmniejszamy na 100 stopni
Wypieki Renezrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść i bez przekładania..nawet może i smaczniejsze..chociaż te przełożone dżemem -u mnie malinowym też były pyszne. Ciasteczka razem ze mną piekły : Marzenka , Małgosia , Kasia , Asa ,... 1 szkl. mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 130 g masła(...)margaryny 1 marchewka o wadze około 80g dżem truskawkowy lub malinowy Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami,następnie odcisnąć sok.Wszystkie składniki przełożyć do miski. Szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki).Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować
Moje domowe kucharzenie