wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia 100 % roślinną bez laktozy - 150g) -50 g białej czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: -cukier puder do posypania Przygotowanie --> Biszkopt makowy: --> Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy i studzimy. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wystudzoną Kasię oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. --> Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę
Marta Gotujejakie widzisz na zdjęciu, ale oczywiście możesz je upiec w przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące. W mojej gofrownicy o dużej mocy, szybko nabierały koloru, ale ani tak smakowały rewelacyjnie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko L 1-2 łyżki mąki pszennej(...)sól, pieprz, makę pszenną i skrobię osiadłą na dnie miseczki po odlaniu zebranej wody. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być nieco gęstsza niż do tradycyjnego smażenia na patelni przed pierwszym pieczeniem posmarować gofrownicę przy pomocy pędzla olejem. Nakładać po 2 łyżki na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji gofrownicy podawać z jogurtem greckim i cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale i efektownie wygląda. Sprawdzi się zarówno na szybki, codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. Całe danie jest lekkie, pyszne i bogate w smaku. Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje soczystość i delikatność, a w kuchni nie ma brzydkiego zapachu, który zazwyczaj pozostaje(...)smażeniu ryby. Pestki granatu przyjemnie strzelają podczas jedzenia, orzeźwiając całe danie i nadając mu wyrazistości. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 600-800 g filetu z łososia bez skóry 1 ząbek czosnku, starty na tarce 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżka oliwy przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki
cool and mintykształcie pandy ale zawiera wszytko to co lubimy najbardziej 💗 Dziękujemy Wam, naszym czytelnikom, komentatorom czy po prostu gościom. Bez Was blog by się nie rozwijał, bez Was nie miałybyśmy motywacji do testowania i pieczenia, bez Was nic nie miałoby sensu 💋 Składniki : Kasztanowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 duże jajka -25g skrobi
Candy PandasZdecydowanie polecam opcję z cukrem pudrem. Pieczemy ciastka w 170 stopniach około 10-12 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy je żeby się nie przypaliły. Proste ciasteczka cytrynowe Mam dla was jeszcze jedną ciekawostkę. Pierwszy raz korzystałam z silikonowej maty do pieczenia. Pierwsza partia pieczona na papierze do pieczenia, bardzo szybko się zarumieniła i spody delikatnie
RelaxtimeBardzo szybko je się przygotowuję, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Zachęcam do wypróbowania ciastek owsianych z bananem i żurawiną bez grama mąki i cukru. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 1 banan 50g żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Widelcem roztrzepujemy jajko. Następnie dodajemy płatki owsiane, rozgniecionego banan, żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy(...)blachę z wyłożonych papierem do pieczenia formujemy (1 łyżka - jedno ciasteczko) ciastka. Pieczemy w 10 stopniach przez ok. 15 minut. Smacznego
Truskawkowa FiestaPlacuszki są tylko i wyłącznie z płatków owsianych, bez mąki. Dzięki ubitym białkom są bardzo lekkie i puszyste. Ja smażyłam je bez dodatku tłuszczu, więc to także jest wielki plus. Wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu. U mnie stały się częstym gościem na stole, bo mąż je uwielbia. Można je jeść z ulubionymi dodatkami np. dżemem(...)cukrem pudrem. Same też są smaczne jeśli ktoś unika słodkiego ! SKŁADNIKI: płatki owsiane lekko zmielone 12 łyżek mleko 1/4 szkl. jaja 3 szt. proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki aromat waniliowy kilka kropel sól 1 szczypta cynamon 1 szczypta METODA: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić płatki owsiane, mleko, proszek, sól, cynamon, aromat
Kuchnia Paulettesprzed Wielkanocą, zastanów się czy nie warto skorzystać z oferty sklepu on-line. Sporządź listę, wyszukaj produkty i zamów. Ja swoje zamówienie skompletowałam dość szybko. Kupiłam sporo kasz oraz produktów zbożowych, dodatki do pieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON(...)PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić
kolorowotorcikowoSzybki przepis, dla tego kto jeszcze nie spotkał Mikołaja i chce go jak najsmaczniej przywitać! Ciasteczka są mocno korzenne, chrupiące, pachną świętami, a całość podkręca smak Decorada Karmel - bez barwników i sztucznych dodatków. Do kawy, mleka lub kawy z mlekiem idealne! Składniki na ok. 2 blaszki : 250g mąki owsianej 100g masła o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżeczki przyprawy(...)korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie Decorada Karmel 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki miodu płynnego 50g cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: Całość (oprócz karmelu) miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Robimy kuleczki, rozpłaszczamy i posypujemy karmelem. Pieczemu ok. 20 min w 180 stopniach by uzyskać złocisty kolor
CzarnawisienkaJego ogromną zaletą jest fakt, że robi się go bardzo szybko, aczkolwiek jednakowo szybko się go zjada. Duża ilość bakalii równoważy jego słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo to – wszystkie bez wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami
mojewypiekiinietylkonadzienie: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka niebieska Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Owijać je ciastem szczelnie, tworząc zakładkę. Cukier wysypać(...)płaski talerzyk i obtoczyć w nim rurki z trzech stron. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem kładąc bokiem bez cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą rumiane czyli około 15 minut. Wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z foremek, ciepłe ciastka mogą się pokruszyć podczas zdejmowania. W czasie kiedy pieką się ciastka rozpuścić galaretkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, a następnie masło posiekać ze składnikami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do pieczenia tart. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód(...)jeszcze przez 5 minut. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i warzywa podsmażyć na oleju kokosowym, przez kilka minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać bez koncentratu pomidorowego. Podpieczony spód tarty posmarować koncentratem pomidorowym, wyłożyć warzywa i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, do lekkiego ze złocenia brzegów
Smaczne PotrawyDzisiaj zaproponuję Wam smak z dzieciństwa, a mianowicie bardzo szybkie i proste ciasto, które zawsze się udaje, a mianowicie MURZYNEK. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy. Składniki: Polewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny(...)łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek rumowy Dekoracja: 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych lub włoskich Przygotowanie: W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia
Ciastka - domowe słodkościinnego. Coś co wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana, która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się powiedzie każdemu. Bez miksera, bez jajek, bez stresu! Szybko i przyjemnie i nie ukrywam, że bardzo smacznie. Z nutką egzotyki..z dodatkiem skórki pomarańczowej, kandyzowanej. Do wykonania wystarczy szklanka o pojemności 250 ml, okrągła tortownica, tarka(...)mieszania... Składniki suche: 1,5 szklanki kaszy manny pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej ECO typ 500 u mnie Mlyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tak od serca łyżka cukru waniliowego- u mnie cukier biały+kawałek laski wanilii ze sklepu Skworcu Jabłkowy farsz około 2 kg anotnówek 2 łyżki cukru do wypieków
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut, do zezłocenia.Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze