suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić(...)lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko z mąką. Ponownie gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta i bez grudek
Kuchcik gotujeCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4
Moje domowe kucharzenieCIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia
Rozpustne gotowanietrochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi i od razu wiedziałam, że muszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne i szybko znikają. Ja zamiast rumu dodałam do sera ekstraktu waniliowego, ale Wam podaję oryginalny przepis stworzony przez Kasię
dom-agi.plbez tłuszczu. Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, dodajemy na górę kurczaka, przykrywamy sosem, podlewamy śmietanką. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 185 stopni około 25 minut. RADA: możecie sprawić, że danie będzie jeszcze bardziej ekonomiczne; można użyć mięsa z obiadu z dnia poprzedniego; może to być dowolny drób. Szybko, tanio
BaRepasŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis
Ostra na Słodkoportalu MniamMniam, a w nim przepis Grzegorza. Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji:750 g szynki wieprzowej bez kości1,5 kg ziemniaków4 marchewki4 cebulepół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak) 4 kulki ziela
Obiad za dychęOstatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi każdy. Połączenie gorzkiego kakao z nutellą to chyba najlepsze co może być. A ich smak? Spróbujcie, a sami się przekonacie. Babeczki znikają w oka mgnieniu! Przepis znalazłam tutaj. Składniki: -2 szklanki mąki(...)orkiszowej(lub pszennej) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1/2 szklanki oleju kokosowego(lub zwykłego) -1/2 szklanki kakao naturalnego -1/2 szklanki gorącej wody -2 jajka( ja dałam 6 przepiórczych) -jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego -1 szklanka jogurtu naturalnego -12 łyżeczek nutelli W jednej misce przesiać mąkę, proszek
Smaczne ZdroweSzklanka ryżu, cukier, mleko, żółtka, wymieszać i piec 2-3 godziny - to oryginalny przepis na arroz con leche , czyli ryż na mleku. To danie
My Chcemy JeśćTegoroczne upały skutecznie zniechęciły mnie do gotowania i pieczenia. Perspektywa stania w nagrzanej kuchni nie była zbyt kusząca, a dzieci domagały się obiadu więc postanowiłam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się
Smakuje zdrowoNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia
Szybko Tanio SmacznieDzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze
Ze smakiem bez glutenurozejrzeć się za wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół :) Ciasta drożdżowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 80 g miękkiego masła(...)cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany kremówki 90 g miodu 1/2 łyżeczki aromatu rumowego 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu) 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy
Chocolate Muffin Blogoprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj co ciasta- zagnieć ponownie ( jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj 1 łyżkę mąki - ciasto powinno być gładkie i sprężyste.) 4. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą oleju, wysyp mąką/ bułką tartą i wylep ją ciastem. 5. Ciasto obficie ponakłuwaj widelcem i piecz 15min(...)Farsz: 1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli. 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli. 3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami. 4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem. Całość: 1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj
Kuchnia w Słońcu Skąpana