inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar
Moje domowe kucharzeniełatwe i szybkie ciasto, bez żadnych mas i skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny (200 g) 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej
Cynamonowe szczęścieBatony mocy – zdrowe słodycze odpowiednie na dodanie sobie energii. Słodkie, ale bez cukru – słodycz zapewniają daktyle oraz banany. Do tego połączenia idealne jest
Via Gustotylko że bez dodatku płatków owsianych, dzięki czemu są bardziej chrupiące i maślane. Mają ładny, lekko brązowy kolor przez użycie cukru trzcinowego i mąki razowej. Rozeszły się bardzo szybko :) Składniki 110 g masła w temp. pokojowej 150 g cukru trzcinowego 75 g cukru białego 1 duże jajko łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta
Słodkie inspiracjebez śliwek szybko znikało w brzuszku. Ja dodałam laskę wanilii bo miałam akurat w domu. Składniki: 200 g masła, 125 ml (pół szklanki) mleka, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej, 2 jajka, w temperaturze pokojowej, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 2 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody
Państwo Wojtczuk gotująpieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 200 g masła Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać
Domowa cukiernia Ewyciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję. U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam! Scroll down for recipe in English Ciasto z wiśniami i bezą (blaszka 20×30 cm) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 60 g (6 łyżek) cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 4 żółtka Składniki na bezę: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na wiśnie: 350 g wiśni bez pestek 2 łyżki cukru Przygotowanie: W misce miksera umieść mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zacznij miksować końcówką do ciast
karmelowyszybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka
Kuchnia w czekoladziesię bardzo szybko, więc będzie ona idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :) Składniki: (na 6-9 sztuk) Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane(...)pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać żółtka nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek 4. Gotową masę nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 15-30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dekorować serkami kremowymi Apetina
KreatywnePinyrobi się szybko i prosto, zdążymy nawet rano, w Wielką Sobotę. Babeczki waniliowe - 6 sztuk: 1 duże jajko 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (lub jogurtu) 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 5 łyżek mleka 6 łyżek mąki tortowej niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier
Poezja smakuZrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek. Pulchne, lekkie i smaczniutkie. Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na
Ze smakiem bez glutenuDodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez 30 min. Ciasto po upieczeniu powinno trochę odchodzić od brzegów, wyjmujemy z blaszki(...)metalową kratkę , sztywno przytrzymujemy i odwracamy , kładąc odwrócony na blat , ściereczka jest po to ,żeby wierzch się wyrównał. Po zdjęciu blaszki wystarczy delikatnie usunąć papier do pieczenia, który powinien odejść bez problemu. Kolejny etap , to polewa : Składniki : 100 ml śmietany kremówki, 2 czekolady mleczne, 1 biała czekolada, Ponadto potrzebny nam będzie : woreczek foliowy grubszy ( ja miałam specjalny
Pysznosci Babci Basiminut. Jeśli nie pochłoniecie wszystkiego- na zimno do kanapki będzie jak znalazł. W smaku jest bardzo podobny do Zingera. Dodatkowo- kalorie których nie zaoszczędzimy na chipsowej panierce, zaoszczędzimy pieczeniem bez tłuszczu. Nastawcie piekarnik na 180⁰C i naszykujcie sobie blaszkę z rusztem lub papier do pieczenia. Kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbawcie błonek, żyłek, tłuszczyków. Lekko rozbijcie piersi(...)się da. Po opanierowaniu kurczaka układamy na ruszcie, w środkowej części piekarnika, ustawiamy zegar na 25 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy z termoobiegiem. Chipsy staną się ultrachrupiące, a mięso w środku zostanie soczyste. Jak na szybki obiad przystało i sałatka będzie błyskawiczna. Przyznaję- jestem fanką gotowych mieszanek sałat. Szczególnie kiedy się spieszę albo lodówka świeci pustką. Umyte, rozdrobnione
Karo in the KitchenWłaściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy. Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)super dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę. Na wierchu ciasta ułożyć kawałki umytych, wysuszonych i przekrojonych na pół truskawek - najlepiej zapełnić całą powierzchnię kładąc truskawki przekrojonym środkiem do góry. Przygotować kruszonkę - zagnieść wszystkie składniki. Posypać kruszonką wierzch rozprowadzając ją równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 60 minut. Sprawdzić
Ze smakiem bez glutenuPrzygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...Ciasteczka miodowe(...)można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe Nieboklik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej(...)papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote. Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy jak szybko znika ;)...są naprawdę pyszne :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaGofry jemy często niezależnie od kalendarza. To również wspaniały i szybki deser. Kolejny, nowy przepis na gofry już niedługo! Zdrowe gofry Składniki: na 2 4 gofry 50 g mąki orkiszowej 30 g owsianych płatków 1 łyżka połamanego siemienia lnianego szczypta cynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan, zgnieciony widelcem 125 ml mleka 1 łyżka oleju(...)proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj jajko, olej i banan z dodatkiem soli. Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Piecz gofry w gofrownicy. Jeśli masz nową, “nie przepaloną” gofrownicę posmaruj olejem do pierwszego pieczenia. Piecz gofry na złoty kolor. Podaj z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami. Muszę przyznać, że bez dodatków też
codojedzeniapełnoziarnistym zakwasie , to już trzeci żytni chleb (bez domieszki innych mąk) z mojej własnej piekarni. Polecam szczególnie wielbicielom chlebów żytnich, ale nie tylko. Mała odmiana zawsze mile widziana ;-) Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 450g mąki żytniej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu żytniego - 26g soli (daję himalajską) - 800g (ml) wody - 100g ziaren słonecznika(...)może to trwać od 2,5-6h. Czym starszy zakwas, tym chleby dłużej wyrastają, na świeżym wyrastają bardzo szybko. Wyrośnięte chleby wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C , temperaturę zmniejszam od razu po wstawieniu do 200*C i piekę na termoobiegu ok.60 minut. Po wystawieniu z piekarnika od razu wyjmuję chleby z formy i odstawiam na drewnianej desce
Smaczne ZdroweTRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ (FIT) Ależ to przyjemność kosztować swoich słodkości, a zwłaszcza, gdy są lepsze od tych ze sklepu. Trufelki smakują jak oryginalne Raffaello. W
Kuchnia PaulettesKinder Country to kolejne ciasto inspirowane batonikami. Śmietankowy środek z prażoną pszenicą otoczony herbatnikami i polany mleczną czekoladą. Mówię Wam pyszności ;-) Przygotowanie tego
Passion of CookingZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo
Szybko Tanio Smacznieszklanki mąki 250 g masła lub margaryny (zimnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części(...)cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić
My simple kitchenDziś mam dla Was krótkie zestawienie przepisów na pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania sałatki i surówki. Mam nadzieję, że wśród wymienionych przepisów każdy znajdzie coś
Słodkie okruszki