Jeśli ktoś jest fanem muffinek to jego podniebienie zostanie mile połechtane. Czekoladowe babeczki są pulchne i mocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez
Słodkie okruszkiPrzeglądając zamrażalnik znalazłam na chwilę zapomniane piure z dyni. Akurat w domu nie było nic słodkiego, więc wzięłam się za pieczenie. Ze względu na maluchy
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik kajmakowy (bez spodu) . Dosłownie rozpływa się w ustach, każda łyżeczka to czysta przyjemność. Sernik nie jest
Słodkie okruszkiCiasto fakturą, wyglądem i smakiem przypomina zwykłe brownie. Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, które aksamitnie rozpływa się w ustach. Przepis podpatrzyłam w którejś
Ze smakiem bez glutenuszybkie w wykonaniu. Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu białego, jest drobniej zmielona i daje bardziej miałki posmak) 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wrzucić do zamrażalnika na ok 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość min. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Układać na pergaminie i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Smacznego
Ze smakiem bez glutenufaszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się(...)smalec fasolowy. Było to dość ryzykowne danie, bo dzieciaki nie za bardzo przepadają za takimi zdrowymi rozwiązaniami. Okazało się jedna, że był to strzał w dziesiątkę. Smalec zniknął bardzo szybko i wszystkim bardzo smakował. Myślę, że lepszej recenzji chyba być nie może:) Smalec jest pyszny, zdrowy no i na pewno zaskoczycie nim swoich znajomych Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami
PatiGotujeBezglutenowe babeczki szybkie w wykonaniu. Ciasto wyszło wilgotne i smaczne, ładnie wyrosły. No i udało mi się przemycić trochę marchewki dziecięciu memu :-)
Ze smakiem bez glutenuTytuł bardzo mi się kojarzy z pewnym hitem internetu sprzed paru lat. Sam pomysł jest również podpatrzony w sieci. Ale sam wygląd potrawy przypomina do złudzenia
gutfutnaprawdę pyszny :) według mojej mamy troszkę za słodki, ale najważniejsze to jest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto(...)Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem
Motylkowa Kuchnianimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód(...)pieczarek - umyte, pokrojone drobno, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania . Dołożyć do zawartości patelni. Analogicznie wcześniej rozmrożony szpinak dorzucić do reszty składników i chwilę smażyć
Grunt to przepis!pieczenia umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem brzegi ciasta ponacinać nożyczkami na paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko
W Mojej Kuchni Lubięmuffinki bez szczególnych dodatków i dekoracji, takie na szybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze! Składniki: (porcja na ok. 12 muffinek) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Kuchnia MagdaLenyKeks zrobiłam w niedzielę w ekspresowym tempie, ponieważ nie wyszedł mi sernik na zimno... Robiłam tak ekspresowo, że 5 minut po wyjęciu z piekarnika przyszli goście
Ze smakiem bez glutenuszybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba ucierać, a smakuje... rewelacyjnie Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa 1 litr mleka 2 budynie bez cukru 1 kostka(...)włożyć do miski i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być. Podzielić na 2 części. Blaszkę 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć 1/2 ciasta, rozsmarować na blaszce, można pomóc sobie łopatką maczaną w gorącej wodzie. Piec 10 -15 minut w temp. 180 stopni C. Masa orzechowa: Masło, miód włożyć
kgwjanczewopieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało. • Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochampołówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach - ciasto jest szybkie, smaczne na deser
W Mojej Kuchni Lubiępolubiłam omlety bez ubijania białek :) Są niezwykle szybkie, a równie pyszne jak te klasyczne. Chociaż sama nie wiem, która receptura jest oryginalna :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na rozgrzaną patelnię. Otrzymamy omlet wielkości dużego naleśnika, czyli mnóstwo miejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka
Chocolate Muffin Blogbezowe blaty przełożyłam kremem z gorzkiej czekolady a dla przełamania i ożywienia smaku dodałam odrobinę soczystej pomarańczy. Dzięki temu całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki(...)ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Rozłożyć na nich ubitą pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C na pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 100*C i piec bezy jeszcze godzinę. Jeśli będą się rumienić, oznacza
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybkie w przygotowaniu ciasto robi niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć
Kuchnia Pani Wiosnywiadomo co zrobić ? to taki deser bardzo polecam... Kosztem niewielkiej pracy mamy szybki, niecodzienny i smaczny deser. Według mnie będzie to trafienie w dziesiątkę. Chciałabym pokusić się i powiedzieć, że byłoby niczym trafienie szczęśliwych cyfr i zgarnięcie głównej wygranej bez specjalnego wysiłku. :) A kto rzeczywiście gra w Lotto to tu zawsze może zajrzeć i i sprawdzić
Proste Potrawy