Przygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...Ciasteczka miodowe(...)można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe Nieboklik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej(...)papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote. Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy jak szybko znika ;)...są naprawdę pyszne :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaGofry jemy często niezależnie od kalendarza. To również wspaniały i szybki deser. Kolejny, nowy przepis na gofry już niedługo! Zdrowe gofry Składniki: na 2 4 gofry 50 g mąki orkiszowej 30 g owsianych płatków 1 łyżka połamanego siemienia lnianego szczypta cynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan, zgnieciony widelcem 125 ml mleka 1 łyżka oleju(...)proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj jajko, olej i banan z dodatkiem soli. Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Piecz gofry w gofrownicy. Jeśli masz nową, “nie przepaloną” gofrownicę posmaruj olejem do pierwszego pieczenia. Piecz gofry na złoty kolor. Podaj z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami. Muszę przyznać, że bez dodatków też
codojedzeniapełnoziarnistym zakwasie , to już trzeci żytni chleb (bez domieszki innych mąk) z mojej własnej piekarni. Polecam szczególnie wielbicielom chlebów żytnich, ale nie tylko. Mała odmiana zawsze mile widziana ;-) Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 450g mąki żytniej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu żytniego - 26g soli (daję himalajską) - 800g (ml) wody - 100g ziaren słonecznika(...)może to trwać od 2,5-6h. Czym starszy zakwas, tym chleby dłużej wyrastają, na świeżym wyrastają bardzo szybko. Wyrośnięte chleby wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C , temperaturę zmniejszam od razu po wstawieniu do 200*C i piekę na termoobiegu ok.60 minut. Po wystawieniu z piekarnika od razu wyjmuję chleby z formy i odstawiam na drewnianej desce
Smaczne ZdroweTRUFLE KOKOSOWE Z RICOTTĄ (FIT) Ależ to przyjemność kosztować swoich słodkości, a zwłaszcza, gdy są lepsze od tych ze sklepu. Trufelki smakują jak oryginalne Raffaello. W
Kuchnia PaulettesKinder Country to kolejne ciasto inspirowane batonikami. Śmietankowy środek z prażoną pszenicą otoczony herbatnikami i polany mleczną czekoladą. Mówię Wam pyszności ;-) Przygotowanie tego
Passion of CookingZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo
Szybko Tanio Smacznieszklanki mąki 250 g masła lub margaryny (zimnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części(...)cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić
My simple kitchenDziś mam dla Was krótkie zestawienie przepisów na pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania sałatki i surówki. Mam nadzieję, że wśród wymienionych przepisów każdy znajdzie coś
Słodkie okruszkiupalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią(...)wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku z cytryny łyżka skrobi ziemniaczanej Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier
Kuchnia Elliełeżki wōdki abo łoctu 10 łolyj do pieczynia 11 pudecuker 12 Tyn syr mogecie 13 sie przepresować, ale styknie jak go yno trocha posztamfujecie. 14 Wciepcie wszyske składniki (bez wōdki) do miski i wyrōbcie. Keby 15 Wōm sie to za kans klejōło, to dosypcie sie trocha mōnki. Jak już bydziecie mieli te ciasto wyrobiōne na jednolito masa, to wlyjcie(...)litrowyj flaszki. Nojprzōd sie narychtujcie 21 te wszyske kreple, a dopiyro potyn bajymy 22 je piyc- wciepować na rozgrzōny łolyj, bo łone tak szybko sōm fertich, 23 że to trza cały czołs stoć przi tym piecu i je przewrołcać, żeby sie niy przipołlōły. Kebyjście w dōma mieli kogo do pomocy, to Wy mogecie sie wałkować, a tyn Wasz pomager
Chop w kuchniłyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany CIEMNE CIASTO: 230 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 7-8 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 1-2 łyżki startej skórki pomarańczowej (ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, łączymy je razem, rolujemy na wałeczek grubości najmniejszego palca, skręcamy, dzielimy na kawałki i formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Rozpustne gotowaniewyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście(...)chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba trochę więcej zachodu, ale wydaje mi się, że warto. Jajka należy wbić na talerz, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Następnie delikatnie, łyżką przenosimy same żółtka do gotującej się wody. W ten sposób mamy i gotowane żółtka i surowe białka do dalszej obróbki.) Całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą
Ratunku obiadpewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru
wesoła kuchniaszybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 kostka margaryny (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KuchniaWeDwoje.pl