bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:120/498)

Szarlotka z bezą 219

dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta  oddzielić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek kokosowy 160

wysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia boki zawijamy do środka, aby masa nie wypłynęła- pieczemy ok 20 minut w temp 200-220"C. Po upieczeniu i ostudzeniu wylewamy masę kokosową i schładzamy w lodówce przez 2 godziny, bądź zapiekamy przez 15 minut- wtedy mazurek przykryty będzie przepyszną bezą kokosową. Dekorujemy wiórkami, płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi Smacznego

Luźna Kuchnia
Muffinki z dynią i polewą z białej czekolady 173

W ten weekend tematem wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę są dyniowe wypieki ..szukałam przepisu, który by mnie zaciekawił..sporo wpadło mi w oko..i nie

Moje domowe kucharzenie
Francja: Boeuf Bourguignon 183

się, że za osiągnięcia kulinarne należy im się wyjątkowy szacunek i podziw. Na sam początek proponuję Wam doskonałą potrawę, w której zarówno ja jak i mój M. zakochaliśmy się bez reszty, Boeuf Bourguignon. Jest to rodzaj gulaszu pochodzący jak sama nazwa wskazuje z Burgundii, żołądka Francji (dla ciekawskich głową jest oczywiście Paryż, natomiast duszą Szampania). Burgundczycy to naród żyjący(...)wysoką ceną. Po roku 1970 haute cuisine została wyparta przez nowy nurt w kuchni francuskiej, potraw lekkich, szybko przyrządzanych i zdrowych. Według mnie jednak to właśnie haute cuisine najlepiej charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orkiszowy chleb na maślance z pestkami dyni 153

Kolejna propozycja na chleb z automatu, szybki i bez stresu. Tym razem padło na mąkę orkiszową, którą bardzo lubię. Dodatek pestek dyni wzbogacił całość ,a olej kokosowy ,to świetny zamiennik masła czy innego oleju. Składniki ( dodajemy po kolei ) 350 ml maślanki 450 g mąki orkiszowej  SYMBIO 6 łyżek pestek z dyni  SYMBIO 1 łyżeczka soli, można(...)chleb. Ustaw program i zostaw. Chleb gotowy. Warto mieć maszynę do chleba w domu. Zazwyczaj piekę chleb w piekarniku, ale są sytuacje kiedy maszyna do chleba ratuje mnie i pomaga mi zaoszczędzić sporo czasu. Mój chleb podałam z łososiem, którego bardzo lubię. Prosto, szybko. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Lekki warstwowy deser malinowo-bananowy z chia 246

mną w szczególności. Nic nie cieszy bardziej jak dzieci zajadają ze smakiem szklaneczki pełne zdrowych witamin (bez dodatku cukru). Dziś zapraszam Was na lekki warstwowy deser malinowo-bananowy z chia. Idealny po dość ciężkim i sytym obiedzie Spróbujcie. Polecam. Szybko, zdrowo, ładnie i smacznie. Nic tylko jeść. Składniki: 1 szklanka malin + do dekoracji 1 duży banan 4 łyżki(...)Smacznego   Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem

Słodkie okruszki
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 198

następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy(...)gotującej się!) paćki, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie już bliska zagotowaniu dodajemy łyżeczkę oliwy, mieszamy chwilę i wyłączamy, zostawiamy precz do całkowitego ostygnięcia.      Białka (bez kawałków żółtek!) z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie

sama złodycz
Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 201

góra-dół, bez termoobiegu. Wieniec pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia. Gotowe ciasto ostrożnie zdejmujemy z blachy i studzimy. Ciężko jest odejść od rozgrzanego, cudownie pachnącego pieca, naprawdę…   To ciasto najlepiej smakuje na świeżo – jeszcze lekko ciepłe, mocno pachnące, podane z kubkiem mleka, herbatą lub kawą. Wieniec szybko znika ze stołu

Karo in the Kitchen
Budyniowe muffinki z borówkami 197

Szybkie, pyszne, idealne do weekendowej kawki budyniowe muffinki z borówkami amerykańskimi. W mojej zamrażarce zostały resztki zeszłorocznych zamrożonych owoców, a teraz mam miejsce na nowe zapasy i smaczny deser :) Składniki na 12 sztuk: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru

Simply Food
Popcornowe muffiny z blendera 210

blendera ręcznego, szybko bez brudzenia wielu naczyń, przepis można dowolnie modyfikować, zrobić muffiny z dodatkiem kakao można zamienić banany na miód lub cukier kokosowy jak kto lubi. Swoje papilotki pokolorowałam mazakami na czerwono :) żeby bardziej przypominały tradycyjne pudełko od popcornu :)  Składniki na ok 12 muffinek : 280 g patków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody

zdrowa vege kuchnia
Ciasto francuskie ze śliwkami 210

szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy różne wzroki

kruche babeczki
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 293

ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu otrybować. Tak powstał szybki obiad który doda

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 188

budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej świerze truskawki cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do mąki. Wszystko siekamy do momentu aż kawałki masła będą bardzo małe. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy szybko ciasto na jednolitą

Qchnia po prostu
makaron ryżowy z fasolką jaś oraz pieczonymi warzywami i sezamem 154

stąd pomysł na szybki obiad. Nie wymagający dużej uwagi, a zarazem przepyszny. Jedyną rzeczą która wymaga dłuższego czasy przygotowania, była fasolka, która gotuje się dosyć długo. Na szczęście wystarczy ją nastawić i nie trzeba jej pilnować. Wracając do obiadku- pieczone warzywa z sezamem to świetne połączenie- nie trzeba nawet używać przypraw, gdyż całość bez nich obfituje wieloma walorami

healthy dreams
Ciasto czekoladowe z borówkami 235

szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń

Kuchcik gotuje