bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:116/498)

Bananowiec z truskawkami 165

Kojarzy mi się z wakacjami u mojej Cioci. Pamiętam, że zawsze go przygotowywała ( no, prawie zawsze ), gdy spędzałam u niej ten letni czas. A deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu ( najdłużej chyba stygną galaretki, ale i ten proces można przyspieszyć umieszczając naczynie z galaretką w zimnej wodzie ). No i choć nie wygląda, to smakuje naprawdę mocno bananowo(...)wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.   Smacznego :) * Niezależnie od tego jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam pod  TYM PRZEPISEM

Opowieści z piekarnika
Ciasto jagodowe niebo 247

Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto miało być bez bez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne, ale ciasto kruche i bezy można przygotować wcześniej. Warto też do galaretki wrzucić zimne lub nawet lekko(...)żółtka 1 szklanka (160 g) mąki pszennej 100 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z zimnym masłem aż powstaną drobne grudki. Dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Formę do ciasta posmarować w kilku

Pełny talerz
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 148

Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Pobierz menu na tydzień Dania dla każdego Skąd takie menu? Niedawno nasza rodzina ze Słopnic stwierdziła(...)świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem można gotować na co dzień, a nie tylko od święta zakończyła się sukcesem, co zostało przypieczętowane dużym, rodzimym obiadem

Niedzielny kucharz
Pawlova z kremem patisier 171

Pavlova która szybko znika. Jest to idealny pomysł na wykorzystanie białek. Często dużo mi ich zostaje, mrożę je i potem są jak znalazł. W sezonie truskawek polecam. beza : 1/2 szklanki białek 180 g cukier drobny 1 łyżka octu winnego szczypta soli 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej krem: 300 ml mleka 3 żółtka 30 g cukru 1 laska wanilii(...)jeszcze miksuję. Beza musi być lśniąca i bardzo sztywna. Na papierze do pieczenia rysuję okrą o średnicy 18 cm i wylewam na nim bezę formując na środku kopiec. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni na 20 minut, po czym zmniejszam temp pieczenia góra dól na 110 stopni i piekę bezę jeszcze około godzinę. Beza nie ma ściemnieć

wesoła kuchnia
Własna mąka bezglutenowa - gryczana 138

Każdy kto jest na diecie bezglutenowej przyzna, że najwięcej problemów sprawia brak pieczywa. W sklepach można kupić pieczywo bezglutenowe jednak jest ono potwornie drogie, smak pozostawia

Ze smakiem bez glutenu
CIASTO Z TRUSKAWKAMI, BUDYNIEM I BEZĄ 127

cukru waniliowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń 60 g śmietankowy z cukrem 500 ml mleka beza:  4 białka w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko dość szybko zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne 15 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie gotujemy budyń. Truskawki kroimy w grube plastry, posypujemy cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i mieszamy. Pod  koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę

KuchcikoweLove
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 201

wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać [np.ubijać w robocie jak białka] aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 minut. Przygotowanie ciasta Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji [konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo]. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp(...)temp. 30*C na 35-50 min.Piekarnik nagrzać do 260*C .Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). **Metodę trójfazową

Moje domowe kucharzenie
Rabarbar, poziomki i beza. I krótki traktach o letnich sukienkach 172

poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 35 g mąki ziemniaczanej beza włoska: 3 białka 330 g cukru 120 ml wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego w paście Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)ciasto papierem do pieczenia, wysypać kulki do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut w 200 st. C. Lekko przestudzić. W tym czasie rabarbar pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać z poziomkami, mąką, cukrem i ekstraktem. Wyłożyć owoce na podpieczony spód. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BRZOSKWINIOWIEC NA ZIMNO 147

   Dawno nie było u mnie ciasta. Postanowiłam wykorzystać brzoskwinie w puszcze,które dłuższy czas stały w szafce.Ciasto jest niezwykle lekkie,słoneczne i niezbyt przesłodzone

Niespełnione zdolności kulinarne
Obłędne ciasteczka cynamonowe 153

mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki"   Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru(...)tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec

Kubki smaku
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 189

saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU) 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"  100g migdałów - u mnie słupki migdałowe posiekane drobniej nożem kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe(...)przy pieczeniu nie popęka. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie

Grunt to przepis!
Domowe pieczenie 202

już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody, i ogólnie mało kto był bohaterski na tyle, żeby zabierać się za przygotowywanie czegoś poważniejszego (poza Mamusią, która ugotowała dwa obiady w pełni zasługujące na to miano, i którą za to szczerze(...)dużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z racji panujących temperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie. Choć, żeby być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet w okolicach północy zdrowo się przy tym spociłam. Cóż - warto było! Ciasto jest delikatne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie ciasto z orzeszkami 219

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ekspresowe muffinki czekoladowe 880

Niedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na

W kuchni bez szafek
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 470

typ750)- 5 żółtek- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g zimnego masła- 100g erytrytoluMasło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie(...)piana.Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły.Blaszkę (u mnie była duża - 37x24cm, ale zazwyczaj piekę w 33x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam

Smaczne Zdrowe