podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną(...)smaku Lemon Pie Carte d'Or Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Nakłuć sp od y wid elcem i piec przez ok. 10 minut (lub do momentu aż będą rumiane) w piekarniku
KUCHARNIAowocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- jednak jestem strasznym łasuchem i nie lubię(...)jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie). Po wyrośnięciu lepię bułeczki- warto oprószyć dłonie mąką. Bułki powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu
Wrzosowa Polanaczasie wałkuję ciasto (nadal zachowuję kształt prostokąta), tak by krótszy bok był na górze i smaruję na nim masło pozostawiając 1 cm marginesu. Składam 1/3 ciasta do środka, następnie przykrywam pozostałą 1/3 ciasta (tak, jak byśmy składali kartkę papieru), dobrze sklejam brzegi i wałkuję ciasto ponownie. Cały czas zachowuję kształt prostokąta, jeśli jest taka konieczność podsypuję ciasto niewielką ilością mąki(...)Ponownie składam ciasto tak jak poprzednio, owijam dokładnie folią spożywczą i umieszczam w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto i postępuję dokładnie tak samo jak poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej
Mango Papajaciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładką, elastyczną masę. Ciasto z powrotem przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Podrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka
Ugotowaćmikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. [ moje ciasto rosło w multicookerze]. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu. W czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać(...)kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.. Wyjąć ciasto i lekko zagnieść, po czym podzielić na części i uformować kuliste bułeczki. W każdej kulce robić w połowie rowek naciskając mocno płasko ułożonym
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań)pół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:1 budyń czekoladowy (bez cukru)500 ml mleka (do zrobienia budyniu)łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady)250 g masła (w temperaturze pokojowej)Polewa(...)proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota na najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z kakaem i proszkiem do pieczenia
Słodka StronaNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody Gatitypory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka(...)środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik.Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem.Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni.Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaJeśli po świętach nie macie jeszcze dosyć jajek to przychodzę Wam z ciekawą propozycją. Bezglutenowe muffinki z jajkiem to propozycja jak oryginalnie wykorzystać nadmiar ugotowanych jajek
365 dni dookoła kuchniTakie ciasto robiłam tu, wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie".Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je
Proste Potrawystężeje i ciasto popłynie po stole Głupia ja. Wyszło po prostu idealne, świetne do krojenia. Nawet jeśli użyliście jogurtów a nie śmietany, nic tutaj nie kapie czy się nie trzyma całości. Na pewno jeśli szukacie przepisu na ciasto, nieco zdrowsze niż tradycyjne, które do tego zachwyca swoim nietypowym wyglądem – ta miękka poduszeczka pokruszonego ciasta, podbija serca wszystkich ;), to będzie(...)pierwszy go umieścił. Jako źródło, z czystym sumieniem mogę podać Internet;) Drukuj Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem Składniki Ciasto 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 3 jajka 1 Szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny
Mieszam w Garnkupiec je codziennie, zaczynając już kilka dni przed a kończąc przed Środą Popielcową, lub dopóki każdy z nas nie miał ich dość :-) Może i nie są idealnie równiutkie, za to bardzo proste w wykonaniu i szczególnie powinny ucieszyć osoby, które z wielu powodów nie mają czasu na formowanie słodkich bułeczek i oczekiwania, aż podrosną. Najlepsze jeszcze ciepłe :-) Jeżeli ciasto(...)zostawimy na noc w lodówce, to w kolejnym dniu pozwoli się ładnie odrywać i bezpośrednio przed włożeniem na tłuszcz formować dłońmi na małe kuleczki (zimne ciasto nie klei się tak bardzo). Składniki: na ciasto: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 5 łyżek cukru 4 jajka 100 g masła 1,5 szklanki mleka 50 ml spirytusu lub wódki
Poezja Smaków - blog kulinarnyczyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze(...)wyjść na imprezę obżera się lodami przed telewizorem ( tak, tak też tak czasami mam :D ). Przygotowałam nawet z ich użyciem obłędny deser! A nawet 2 desery! Dziś postawiłam na bezę, bo to taka królową deserów! W połączeniu z przepysznymi lodami o smaku Chocolate Brownie oraz solonym sosem karmelowym ( podczas przygotowania sama zjadłam 1/3 michy :D ) i prażonym popcornem nabrała jeszcze
Ostra na SłodkoOczywiście nie jest to non stop, na okrągło, codziennie, bez końca… a szkoda ale zdarza mi się raz na jakiś czas być super świetnie zorganizowaną i to bez organizera w ręku. I choć przy dwójce małych dzieci, przy prowadzeniu bloga, spotkaniach ze znajomymi, znalezieniu czasu na wspólne chwile z mężem doba to zdecydowanie za krótko, tak okres(...)takiego obrotu spraw jest zadowolony mój mąż, a i dzieci nie narzekają kiedy mama szczęśliwa i zorganizowana. W ten oto sposób, mojego w pełni zorganizowania powstają te oto ciasta. I choć jedne są mniej absorbujące inne bardziej tak wszystkie swoje ostatnie wypieki zaliczam do tych ‚top’owych’, smacznych i co najważniejsze powstających w przeciągu ‚chwili’, pod wpływem impulsu
Made By Mom And SonLato kojarzy mi się z lekkimi i aromatycznymi daniami. Dziś mam dla Was połączenie włoskich smaków - panna cotta i sałatka caprese dwa w jednym. Jeśli chcecie
Quinoa Raz!