Moja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej
Kulinarne zapędy Kokosa🐼 Po świątecznym obżarstwie przed nami jeszcze mega impreza pod hasłem SYLWESTER 🎆 Dlatego oprócz życzeń WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU, proponujemy Wam przekąski. Krakersy powstały z
Candy Pandasziół np. prowansalskich) 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka tapioki (lub innej mąki w wersji glutenowej) Wykonanie: Dyniowe puree robimy krojąc dynię w duże kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Następnie po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ i miksujemy na gładką masę. Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kroimy cebulę, obrany czosnek(...)trochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo klejące). Ciasto będzie miało śliczny kolor dyniowy i będzie mięciutkie Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy mąkę, wykładamy część ciasta i rękami “rozwałkowujemy” na długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża
Lamarida.plPlacek z owocami i kruszonką bez spodu zwany również crumble to fantastyczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Apetycznie wygląda i smakuje wspaniale! Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru można użyć każdego rodzaju owoców, tylko od Twoje fantazji zależy na co się zdecydujesz. Ja tym razem wybrałam wersję tradycyjną z jabłkami(...)masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut
Book of spellsszkl mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!) 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt okrągły z rondelka 11 cm 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać(...)cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec w 180*C do suchego patyczka ok 40-45 min (okrągłe ok 30 minut). Masa do przełożenia: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 7-8 łyżek cukru pudru 1 galaretka o smaku owoców
Kto ugości moich gości?zakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba.Podane w przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach(...)oliwę. Wszystkie składniki mieszaj 20 minut mikserem na wolnych obrotach. Po wymieszaniu odstaw na 30 minut do fermentowania.Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania. Dobrym miejscem na wyrastanie jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem
Grahamka, weka i kajzerkaDawno nie robiłam i nie jadłam sernika, więc czas najwyższy to zmienić. Mając do dyspozycji świetnej jakości ekologiczne czekolady marki Vivani skusiłam się na sernik właśnie
Zdrowie na języku :PNie miałam pojęcia, że dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy i zupełnie przypadkiem zaplanowałam ten post na jutro, ale w takim razie przesunę dzień wcześniej, żeby wszyscy
Quinoa Raz!Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzKażdy z nas chciałby kogoś kochać i być przez kogoś kochanym.Jedni mają (nie)szczęście i posiadają swoje drugie połówki, a inni na(nie)szczęście są singlami
W kuchni KatieMuffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje
Poezja smakuNie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokno). Jeszcze tylko marynarka w najpiękniejszym odcieniu pudrowego różu, i kobieta zdecydowanie zyskała na humorze. Może nie jest idealnie i łza się w oku kręci na myśl o środzie bez kawy w najlepszym możliwym towarzystwie, ale jest lepiej. A podobno pieniądze szczęścia nie dają ... Nie posądzajcie mnie zaraz o materializm i konsumpcjonizm. Jestem materialistką w pewnym stopniu, ale ciężko(...)miałam niewiele czasu. Nieco tylko zmieniłam ich prezencję: z bardziej eleganckich z polewą powstały proste ciasteczka z wytłoczonymi napisami (idealnie się do tego nadają, gdyż nie rosną podczas pieczenia). Lekko cytrynowe, trochę kokosowe, kruchutkie i uzależniające. Banalnie proste, niesamowicie urocze w formie mini ciasteczek; choć oczywiście można użyć większych foremek. Prosta rzecz, a cieszy. To też prawda, prawda ...? Ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzechce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił się z paczką, w środku był woreczek(...)dniu pieczemy pierwszy podstawowy chleb. Przepis podaję na jedną keksówkę, standardowych rozmiarów. Jeśli macie większą rodzinę to pomnóżcie składniki razy dwa. Do chleba na zakwasie żytnim potrzebujemy: 150 g zakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto będzie
ladykitchenłyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję(...)doprawiam solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet
Uwaga Babcia Gotuje