bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1169/1508)

Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #6 Owoce zapiekane pod koglem moglem 305

Owoce zapiekane pod koglem moglem Wiem, wiem w tytule jak byk jest napisane „ciasto na niedzielę”, a ja wam tu serwuje deser Całkowicie zdaję

Relaxtime
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 182

Podobno na śniadanie dobrze jest dostarczyć sobie trochę węglowodanów - dają energię na cały dzień, a na pewno na przedpołudnie :-) Robicie tak? Mnie się czasem udaje :-) A

Czary - gary w kuchni
Idealnie chrupiące bezglutenowe batoniki owsiane 248

Uwielbiam zbożowe batoniki, ale te kupne jak na mój gust są za słodkie i zbyt gumiaste, więc co ja mogłam zrobić? Zrobiłam oczywiście wszystko po swojemu

greenscarf
Focaccia z pomidorkami i szparagami 194

lubię focaccie? Focaccia to włoski chlebek, coś jak podstawa pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko(...)u017ce i zaczynamy wyrabia\u0107 ciasto.\r","Ciasto b\u0119dzie do\u015b\u0107 kleiste.\r","Dodajemy s\u00f3l i oliw\u0119 i dalej wyrabiamy w sumie ok 10 min.\r","Rozwa\u0142kowujemy focacci\u0119, uk\u0142adamy na wierzchu pomidorki, pokrojone na mniejsze kawa\u0142ki szparagi i rozmaryn.\r","Skrapiamy wierzch oliw\u0105.\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia."]} Drukuj

Mieszam w Garnku
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 220

wilgotny. Jednym słowem- sernik- bajka! Nie bójcie się dodawać dynię do wypieków, bo nadaje się do tego idealnie. Poza sernikiem polecam wam  muffiny dyniowe z malinami ,  jesienne ciasto dyniowe  i  placki dyniowe . Udanych wypieków!   Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa(...)żaroodporne  z wrzącą wodą. Wkładamy do piekarnika tortownicę z sernikiem i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Sernik pieczemy 1 godzinę i 5 minut, po czym na wierzch wlewamy polewę ze śmietany. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu

Smakowity Blog Kulinarny
Jesień się zrobiła 175

Drożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo wyrosło i wpisało(...)pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu

les mirabelles
Pissaladiere 170

właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach(...)wiadomo, że ja wiem lepiej :) Więc po moich drobnych modyfikacjach sprawa ma się tak: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g mąki pszennej 2 łyżki oleju - do ciasta 80 g oleju do smażenia cebuli (czyli ok. 100 ml) szczypta soli 1,5 kg cebuli 4-5 gałązek drobno posiekanego świeżego tymianku 20 filecików anchois w oleju 18 czarnych

Marder&Marder Manufacture
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 212

bardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis dodaję do akcji:                   W końcu

Qlinarnie i Qlinarnie
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 269

Moi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka owsiane z żurawiną – pomysł na przekąskę 191

Ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, podwieczorek czy do przysłowiowej kawy z przyjaciółką. Żurawina stosowana jest w zapobieganiu przeziębienia oraz wspomaga układ moczowy. Zakwasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 203

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 226

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty 221

Piernik jest jednym z tych tradycyjnych ciast, które bardzo lubię. Pełen aromatu i przypraw sprawia, iż zajadają się nim wszyscy. Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty

mecooks
Kruchość i pestki. 214

maślanym uroku kruszonki.  Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam  magiczne słowo karmel .  Powodem jest(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam

KUCHARNIA
Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku 230

Z ostatniej górskiej wyprawy przywiozłam do domu kilogramy najróżniejszych oscypków. Małe, duże, klasyczne i te z innego mleka... Uwielbiam, kiedy trzeszczą miedzy zębami w ten charakterystyczny

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania