OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ 200Pizza z owocami? Czemu nie! Ale nie jest to taka zwykł pizza, a bezglutenowa - z mąki ryżowej oraz owsianej. Do tego kruszonka z płatków kasztanowych, no
Kuchnia MagdaLeny
Tarta z porzeczkami i truskawkami 163Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego(...)ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować
Moja Delicja
Ciasteczka z mąką ryżową 193W Danii w absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 221Jeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczka
Muffiny w przebraniu 200wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)rozgnieść. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 338koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić(...)którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę
ladykitchen
Wegańska tarta z batatów 175W czoraj był już pierwszy dzień jesieni, więc chyba czas najwyższy wystartować z jesiennymi przepisami! Oczywiście, jak powszechnie wiadomo, o tej porze roku nie ma nic
Food Square
PĄCZKI NA WALENTYNKI 234Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki
Smaczne Zdrowe
Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble 278Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie
Made By Mom And Son
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 269Bułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po
Smaczne Zdrowe
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 140Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie
Słodkie inspiracje
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 187łóżka przez W . Mocną, aromatyczną, pobudzającą. Kto mnie zna, wie, że bez tej kawy nie wstanę! 2. Deszcz, który budzi mnie w jesienne poranki . Jego koncert na parapecie zatrzymuje mnie w łóżku na dłużej. Jeszcze mocniej niż zwykle czuję wtedy ciepło i opiekę domu. 3. Ciepłe ciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego(...)tkę zamyka przepis na pieczoną ricottę . Znalazłam go podczas rytualnego wieczornego wertowania po książkach kucharskich. Tym razem wybrałam zapomniany od co najmniej roku tytuł "Przyjęcia domowe". Ale ja lubię takie "zaniedbanie". Każdy powrót do takiej książki jest jakbym miała ją w rękach po raz pierwszy. Odkrycie przepisu na pieczoną ricottę z pieczonymi pomidorami było jak strzał Amora! Zakochałam się
KUCHARNIA
Kokosanki w najlepszym wydaniu 2685Do popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w
peanutbuttermonster
Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna - Monika Śmigielska 170Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. I choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez(...)przeliczanie funtów i kwart na znane nam miary i wagi. "Kuchenny kredens" to przepięknie namalowany słowem, kulinarny obraz polskiej kuchni przedwojennej. Obraz budzący tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Jednak ta książka uświadamia nam zarazem, jak ważne są chwile spędzone wspólnie z najbliższymi przy stole na którym królują domowe potrawy, zamiast jedzenia rodem
Cztery Fajery
Prosty chleb z kaszy gryczanej niepalonej (Vege & Gluten free) 196Ostatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej
vaniliowoczekoladowa
Bezglutenowa tarta marcepanowa z marchewkowym musem 209Tą tartę wymyśliłam jakiś czas temu na konkurs, ale pomyślałam, że świetnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Smak marcepana kojarzy mi się z tymi świętami
Quinoa Raz!
Drożdżowe ciasto owsiane z rabarbarem :) 290Na początku trochę się obawiałam, że ciasto może mi nie wyjść, jednak mimo to i tak podjęłam się tego ryzyka, które finalnie bardzo, ale to bardzo
Zdrowie na języku :P
BISZKOPCIKI, BISZKOPTY BEZGLUTENOWE 286Biszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z
Smaczne Zdrowe
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 227chcielibyście wykorzystywać jak najmniej składników. Nie zawsze mało znaczy smacznie – dlatego przetestowaliśmy dużo przepisów, zanim wybraliśmy te właściwe. Dania z tego menu jedliśmy przez cały ubiegły tydzień. Wszystkie (bez wyjątku) bardzo nam smakowały (Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Oboje zachwyciliśmy(...)możliwy do osiągnięcia dzięki pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku rozgrzanym na maksa. Wiadomo, że przy tak intensywnym grzaniu zużywa się więcej energii, co kosztuje, dlatego szukaliśmy jakiegoś dania, które również wymaga wysokiej temperatury. Stanęło na kebabie, dokładniej na chlebkach do kebaba, które, tak samo jak pitty, trzeba piec krótko w mocno rozgrzanym piecu. Dania dobre do mrożenia
Niedzielny kucharz
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 198łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto. Farsz: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj przez 1h, a następnie ugotuj do miękkości. 2. Cebule pokrój w kostkę(...)pieprzem (odrobinę mocniej, farsz musi być wyrazisty). Całość: 1. Ziemniaczane ciasto podziel na 10-12 części. 2. Z każdej części uformuj placuszek i nakładaj 1-1,5 łyżeczki farszu na środek. 3. Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał. 4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min
Kuchnia w Słońcu Skąpana