bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1157/1508)

Automat do wypieku chleba marki Unold 226

maszynie - pisałem o tym wcześniej. I właśnie tak sobie zdefiniowaliśmy ten program, że jest tylko do wyrabiania ciasta i pierwszego wyrastania. Potem maszyna daje znać, że możemy wyjąć ciasto i robić dalej ręcznie. Do całości jest dołączona bardzo dokładna polska instrukcja, w której znajdziecie również kilkanaście przepisów. Nie tylko na chleby, ale również na dżemy i dania słodkie(...)Wbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy. Taki chleb ma zupełnie inną skórkę

Marder&Marder Manufacture
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 437

more at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpufFot: Anna Rappskładniki na 2 płaty ciasta:W minioną sobotę, Opole jak wiele innych miast w Polsce czy na Świecie postanowiło pokazać jak bardzo jest happy. Doprecyzowując, pokazać swoje szczęście chcieli mieszkańcy a nie samo miasto ;)  - See more at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpufSkładniki na ciasto (2 płaty):3 szklanki  mąki tortowej 2/3 szklanki(...)masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka

Bon Appetit Małgorzaty
Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki 216

Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytuł prawda? Mam nadzieję, że się w tym miejscu uśmiechniecie

Relaxtime
Drożdżowe serca bez jajek z nadzieniem cynamonowym. 169

mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło. Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną(...)stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy go na prostokąt. Wszystkie boki mają być równe. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie na całej powierzchni posypujemy je mieszanką cukru z cynamonem. Masła powinno być tyle aby cukier mógł się w nim zatopić i nie wypaść podczas formowania serc. Następnie ciasto z każdej strony rolujemy do środka. I kroimy je na plastry grubości

Radość kipiąca uśmiechem.
PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ 213

   Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański

Smaczne Zdrowe
Gryczany chlebek dyniowo-bananowy (bezglutenowy) 237

Uff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19

Be Fit Be Strong
Marmolada z płatków róży i truskawek. 195

     Ostatnio przygotowywałam już  dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni

Rozpustne gotowanie
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 179

wanilinowy, szczyptę soli, żółtka (białka do pojemniczka i do zamrażarki na kiedy indziej) i resztę mleka. Wymieszałam drewnianą łyżką, a następnie dołożyłam miękkie masło i rękami wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia. OBŁOŻENIE: rozmrożony rabarbar przełożyłam do rondelka, odlałam nadmiar płynu, dodałam cukier i dusiłam około 10 minut. Odstawiłam do przestudzenia. KRUSZONKA(...)może być duża tortownica, albo prostokątna blaszka). Wyrośnięte ciasto przełożyłam do foremki, dłonią uformowałam placek i na wierzchu rozsmarowałam uduszony, przestudzony rabarbar. Odstawiłam do ostatniego wyrastania. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170*C z termo obiegiem (powinno być jednak 160*). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypałam wierzch kruszonką. Piekłam 40 minut, ale to było troszkę za długo, bo za mocno się

Kuchenne zapiski Edyty
Uniwersalne ciasto drożdżowe w 100% BEZ JAJ !!! ;) 184

zostawię sobie na czas, gdy nie będzie owocków. Ciasta bez dodatku jaj są fajną alternatywą dla tych jajecznych. W każdym razie ciasto jest proste w zrobieniu, ma idealną konsystencję, jest mięciutkie i pyszne. Masło dodaje mu żółciutkiego koloru. No i może dodam, że to moje pierwsze drożdżowe ciasto z jagodami, ale na pewno nie ostatnie, teraz przymierzam się(...)jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a na koniec mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z jagodami. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut, w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne

Smakowy Raj
Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 349

pracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję(...)propozycji, które sprawdzają się u mnie (czyli praca w domu), ale myślę, że wiele pomysłów możecie wykorzystać również w korporacyjnym lunchboxie. drożdżówki z jabłkiem , ze śliwkami lub jagodzianki . Drożdżówki piekę w wolnej chwili i zamrażam, gdy są jeszcze letnie. Gdy planuję drożdżówki na drugie śniadanie, to tego dnia rano, od razu po wstaniu z łóżka, wyjmuję potrzebną ich ilość

Posadzone i zjedzone
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 220

Chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu(...)całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat

Karo in the Kitchen
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 257

pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić(...)wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy

moj przepis na
Tort czekoladowy z żurawiną 286

Święta nie mogą obejść się bez pysznego, pięknego tortu. Dlatego puściłam wodze fantazji i stworzyłam nowy tort:). Dzisiaj przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka(...)gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC

Mała Cukierenka
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 214

obyło się bez akcji typowych dla mnie, takich "Blondynkowych" (Blondynki, nie obrażać się tam, wiecie, że piszę z przymrużeniem oka). Jak w przepisie pisze blacha keksówka, to ma być keksówka. Chciałam zrobić w mniejszej chlebowej, mojej ulubionej Crusty Bake, ale ciasto rośnie jak szalone i musiałam grzecznie przełożyć do keksówki, bo normalnie by mi ciasto wykipiało :) A teraz poważnie(...)masłem. Ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto ładnie wypełni formę po brzegi.  Po 30 minutach piekarnik już był nagrzany, wstawiłam do niego na sam dół prostokątną foremkę wypełnioną wodą. Formę z ciastem postawiłam na kratce na środkowym poziomie piekarnika i piekłam 10 minut w temperaturze 220 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę 190 stopni

Blondynka Gotuje
Tort truskawkowy z borówkami 278

Do poniedziałkowej kawusi proponuję pyszny tort truskawkowy z dodatkiem borówek. Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania