Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis naśniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana tarta posmakuje wielu amatorom słodkości. Jej kajmakowy smak cudownie rozpływa się na podniebieniu! Ciasto na tartę zawsze wylepiam(...)Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba
Raj dla PodniebieniaWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku 1 h w 180 C Podane proporcje wystarczą
Kulinarna PatilogiaMoja dzisiejsza propozycja na słodki dodatek do popołudniowej, piątkowej herbaty to faworki. Nie wiem jak to wygląda u Was, ale u mnie w każdym maminym zeszycie
psgotujemyjuż człowiek zacznie - to przepadł. Gdy więc Shinju zaproponowała wspólne pieczenie tych pyszności z bloga Javaholic, zgodziłam się bez wahania. Podejrzewam, że Maggie również nie brała pod uwagę innej opcji, jak niemal natychmiastowe przystąpienie do pieczenia. Na zdjęciach bowiem ciasteczka wyglądają bajecznie, i okazało się, że tak też smakują. Słodkie, delikatne, trochę się kruszą(...)sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGrzyby w tym roku tak obrodziły, że aż żal nie wymyślać nowych przepisów na ich wykorzystanie. Zapraszam na pyszną bezglutenową, wegetariańską tartę. Składniki: 50 gram mąki
Quinoa Raz!Chrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam
Moja DelicjaTorcik czekoladowy z bananami No dzisiaj to mam dla was prawdziwą rozpustę I to dosłownie, ale tylko pod warunkiem, że lubicie czekoladę no i banany. Gdyby
RelaxtimeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Quinoa Raz!A tu zdrowsza wersja jednego z ulubionych dań dzieci:) Do nowego smaku trzeba się przyzwyczaić, są bardziej kruche, ale równie smaczne. Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane
CoolinarniePLMuffinki wg Diety Rozdzielnej. Bez cukru i bez glutenu ❗ Kiedy zgłaszają się osoby z poważnymi schorzeniami, zmusza nas to do poznania tematu i pokombinowania jak można dać osobie odrobinę szczęścia, by mogła zjeść coś, co jest kompletnie zakazane. Niedawno trafiła w nasze skromne progi osoba z candidą. Oczywiście przy tym problemie konieczne(...)składników dodajemy marchewkę, skórkę pomarańczową i sypkie składniki. Wszystko mieszamy łyżką aby się składniki połączyły (ale nie za długo), następnie ciasto przekładamy do foremek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Muffinki czy są upieczone możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli wbijemy i po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieewentualnego dosypania) - 96g mleka, u mnie bez laktozy (6/8 szklanki) - 13g świeżych drożdży - 1 łyżka oleju - 40g stopionego masła (używam z ukwaszonej śmietany, jest bez laktozy) - 1/4 łyżeczki soli (używam himalajską) - 1 małe jajko - 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania chałek) - 30g ksylitolu z wanilią (lub cukru z wanilią), można się poratować kilkoma kroplami olejku waniliowego(...)resztę mąki (10g zostawiamy do ewentualnego dosypania gdyby ciasto zbyt się kleiło), stopione, letnie masło, olej, sól, jajko, żółtko, ksylitol z cukrem, ekstrakt waniliowy, olejek (gdy dajemy) i resztę mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Mąka orkiszowa w przeciwieństwie do pszennej nie wymaga długiego wyrabiania. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dosypujemy pozostawione 10g mąki. Gotową masę
Smaczne Zdrowedrożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również te kupne. Jednymi z moich ulubionych(...)cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc. Całość
Poranek na słodkosiebie? Kilka wpisów na krzyż. Dokładnie trzy w tym roku. Czy to jeszcze blog osobisty, czy wpisy na siłę? To chyba dlatego wpisy były tak rzadko. Brak chęci. Bez konkretnego powodu, bo na szczęście nic złego się przez ten czas nie działo w moim życiu. Było normalnie, zwyczajnie. Rano praca w domu przy komputerze - jak zwykle, później jakieś(...)życia. Kto jest chętny, proszę obserwować :) Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką forma 17 x 23 cm (mierzona po dnie) lub okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół cytryny 2/3 szkl. cukru 1 i 1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 20 niedużych truskawek cukier
Posadzone i zjedzone