dniach przekładam do mniejszego garnka mniejsze porcje do podgrzania. PS. Bigos podajemy na gorąco. Idealnie smakuje do ugotowanych ziemniaków na obiad lub z chlebem na pyszną kolację bądź pożywne śniadanie . Jesteśmy przyzwyczajeni do smaku i koloru koncentratu lub przecieru pomidorowego. W kuchni staropolskiej nie używało się go, ale jeśli chcesz to z pewnością możesz dodać . Domowy bigos możesz oczywiście
Ania gotujecodzienny obiad i wigilijny stół Ryba po grecku jest uniwersalnym i prostym w wykonaniu daniem na każdą okazję. Możesz z niej przygotować pyszny obiad, świetną kolację czy pożywne śniadanie! Rybę po grecku możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce. Uważam, że najsmaczniejsza jest drugiego dnia jak wszystkie smaki się przegryzą. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez ryby po grecku
Ania gotujePrint Truskawki ze śmietanką i makaronem – szybkie i proste Course: Obiad, Deser, Przekąska Difficulty: proste Porcje 1 porcja Czas przygotowania 12 minutes Składniki 250 gramów
Heca w kuchniPrint Racuchy z musem jabłkowym bez jajek Recipe by Aleksandra Course: Dania główne, Deser, Przekąska, Kolacja, Śniadanie Cuisine: polska Difficulty: łatwy Porcje 4 porcje Czas przygotowania 20 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 150 gramów mleka migdałowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki mąki z ciecierzycy 3 łyżki cukru brązowego szczypta soli
Heca w kuchnisałatkę pamiętam z dzieciństwa. Jadłam ją zawsze ze świeżą bułką z masłem. Świetna na śniadanie,do obiadu,pracy czy nawet do grilla. Niebo w gębie! Składniki: 1 pomidor 2 ogórki kiszone mała cebulka sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu lub śmietany Pomidora kroimy w grubą kostkę.Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki lub półksiężyce i cebulkę pokrojoną
Przepisy mojej mamyPrzepyszny,puszysty omlet w sam raz na śniadanie,kolację lub na deser. Robi się go błyskawicznie.Dodatkami mogą być owoce,bita śmietana,dżem,miód.. Najlepszy zaraz po usmażeniu. Składniki: 2 jajka 1 łyżka serka mascarpone łyżeczka cukru-dla tych którzy lubią słodsze smaki łyżeczka oleju Jajka z serkiem i cukrem dokładnie roztrzepujemy na puszystą masę,można użyć miksera
Przepisy mojej mamyrobie je dla syna.Raz spròbowalam i zajadał ze smakiem,choc przyznam ze syn nie przepada za bardzo za jajkami.W tym wydaniu widac bardzo mu smakują. Dobry pomysł na śniadanie lub kolację.Smażone jajko z dodatkiem mleka i mąki idealnie pasuje do swieżego pieczywa. Warto spròbowac! Składniki: 2 jajka 1\4 szklanki mleka łyżka mąki pszennej łyżka oleju sòl
Przepisy mojej mamyPyszny warzywny posiłek, smakuje dzieciom i dorosłym. Może być daniem głównym i śniadaniem, na kolację raczej za ciężkie. Jemy oczami – czyli estetyka podania ma znaczenie. 2 bakłażany 2 czerwone cebule 1 większa marchewka 7-8 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1 łyżeczka papryki wędzonej ( w proszku ) 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia ser gorgonzola ok.70
Smaczne mojeciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Moje nadzienie to mieszanka zwykłego twarogu, fety , bazylii, natki pietruszki, suszonych i świeżych pomidorów. Oczywiście trochę zmienione od oryginału. Wytrawne placki ruskie idealne na śniadanie lub wczesną kolację. Ciasto : mąka pszenna 340 g jogurt naturalny ok.200-220 g sól 1/2 łyżeczki soda 1/2 łyżeczki Nadzienie : twaróg półtłusty 150 g feta 150 g suszone
Smaczne mojeSurówka doskonale sprawdza się na imprezach. Jest też pyszna zarówno do obiadu jak i do pudełka na drugie śniadanie. kapusta 1/2 główki pęczek rzodkiewek marchewki 2 sztuki czerwona cebula 1 sztuka oliwa 3 łyżki sok z cytryny 1 łyżka sól, pieprz, 1-2 łyżki cukru natka pietruszki kilka gałązek Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli
Smaczne mojeRewelacyjne, pyszne i bardzo proste i szybkie. Doskonale pasują na śniadanie, kolację i deser. twaróg półtłusty 250 g 1 jajko mąka pszenna typ 500 -550 70 g kasza manna 80 g szczypta soli Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 ) miód, orzechy włoskie ewentualnie 40 g masła do polania Porcja
Smaczne mojesamej, przywiezionej jeszcze przez babcię formie na babę. Proces wyrabiania ciasta rozpoczyna się o świcie. Wszystkie etapy wyrastania i zagniatania muszą odpowiednio długo przebiegać, a trzeba zdążyć do śniadania. Wielka Sobota. Pakowanie koszyczka, czysty obrus przynajmniej do wieczora, barszcz, sernik, sałatka spod ojca ręki, jak zawsze z zawartością majonezu w ilości "tak właśnie ma być
Kronika Piekarnikaskórki, dwukrotnie powiększony rozmiar i zapach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, choć przez chwilkę. Doskonały z masłem, z serkiem śmietankowym, miodem, konfiturą. Doskonały bez dodatków. Doskonały na weekendowe śniadanie - pierwsze, drugie. U mnie przetrwał kawałek do poniedziałkowego przedśniadania. Też doskonały. Powodzenia w zagniataniu
Kronika Piekarnikadopełnia kruszonka, wypełniająca kuchnię słodkim, maślanym zapachem. Jeśli planowaliście przyjemniej spędzić niedzielny poranek, niż lepiąc się do drożdżowego ciasta, to znajdźcie w internecie filmik "39 sposobów na jajka". Na śniadanie usmażcie zrolowanego omleta. Ale - kiedyś, dajcie polecanemu dziś przeze mnie wypiekowi szansę. Ciasto jest miękkie, jeśli przetrwa dwa, trzy dni - nie wysycha i nie kruszy się. Składniki: 2 pełne
Kronika Piekarnikabrzegi wypełniona trzema pysznymi warstwami. Siódmy styczeń. Nie pozostał ani jeden trójkąt. Tzn. podejrzewam, że został w śniadaniówce córki, która dostała pomyłkowo do szkoły nie swoje śniadanie, z dołączonym tortem. Dowiem się, gdy wróci. Albo za jakiś czas, odnajdując wspomniany kawałek w miejscu, będącym przechowalnią niedojedzonych fragmentów prowiantu. Czy magazyn spożywczy w swym pokoju posiadają
Kronika Piekarnika