Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką(...)jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy) Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona. Smacznegooo
Gotowanie...to proste !Miałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś
Mania Wypiekaniakuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)lubi dodaje sok z cytryny. Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać w innym przepisie. Zimny farsz delikatnie odcedzamy i układamy na środku jednego z płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy(...)żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówKolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut
Pełny talerzfolią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony. Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu(...)koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem
Kuchnia w opałachciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto(...)francuskie przy drugim dłuższym boku płata skleiło się z rulonem. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry o grubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie
Wyprawy kulinarneOstatnio przygotowałam domową panchettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRazowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre
Smaczne ZdroweBeza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten
KorniszonkiBeza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza
Kuchcik gotujeWielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę
Via Gustodosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję
Kate's Kitchenpodwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto miksujemy z końcówką haka. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto wygładzamy, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto wykladamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy jeszcze ręcznie. Następnie delikatnie wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy cieniutką warstwą dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli(...)lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko sie podniesie i napuszy Chlebek pieczemy
Raj dla Podniebienia