Tort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango PapajaBezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka GotujeDawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło
głodny alergikwyśmienitym smakiem, zamiast żałować wydanych pieniędzy? Wybór mango zacznijcie od oceny wyglądu. Dobrze dojrzałe owoce powinny być wyraźnie zarumienione w żółto-czerwonym kolorze z gładką, błyszczącą i sprężystą skórką, bez uszkodzeń i plam. Kiedy już wybierzecie odpowiednio wyglądające, weźcie owoc do ręki i delikatnie uciskając oceńcie jego stopień twardości. Miąższ i skórka dojrzałych owoców powinna się uginać pod naciskiem(...)każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do obtoczenia mango (opcjonalnie) 1 kubeczek (200 g) gęstego
Fitsweet.meWaszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował. 'tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml(...)umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik ). Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 º C (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka"). Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić
CookYourselfDo moich ulubionych smaków zdecydowanie należy kawa i kokos. Ten pierwszy w postaci napoju staram się ograniczać, niestety mogłabym ją pić jak wodę, co nie wyszłoby
Fabryka pomysłówUwielbiamy zapiekanki , a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl
Kawa z mlekiemUwielbiam zapach i smak cytryn. Kwaśny, ale orzeźwiający. Ponieważ wiele jest już przepisów na faworki postanowiłam zrobić coś odmiennego. Tak, tak to bomba kaloryczna, ale w
Niebieski kubek z kawaMąka koksowa należy to jedynych z fajniejszych i smaczniejszych z jaką miałam do czynienia, ale przy tym wymaga sporo cierpliwości i trochę praktyki. Początkowo
Healthy food explorerPyszny, orzeźwiający i łatwy w przygotowaniu sernik bez pieczenia składający się jedynie z 3 składników. Sernik jest lekki, nie za słodki i do tego niedrogi w przygotowaniu. Podawany z kawałkami czekolady na wierzchu jest jeszcze lepszy. SKŁADNIKI: · 1 kg twarogu mielonego dobrej jakości (Piątnica, albo President) · 3 galaretki(...)naczynia dodaj pozostałe połówki brzoskwini oraz pozostałą galaretkę. Zmiksuj całość na gładko blenderem. Mus się napowietrzy, wtedy od razu wylej go na sernik i rozprowadź po jego powierzchni. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej, przynajmniej na 24 h. Zanim zaczniesz kroić sernik, oddziel go nożem powoli od pierścienia łączącego dno tortownicy, tak aby równo odszedł. Podawaj
Calzonella.comwyśmienitym smakiem, zamiast żałować wydanych pieniędzy? Wybór mango zacznijcie od oceny wyglądu. Dobrze dojrzałe owoce powinny być wyraźnie zarumienione w żółto-czerwonym kolorze z gładką, błyszczącą i sprężystą skórką, bez uszkodzeń i plam. Kiedy już wybierzecie odpowiednio wyglądające, weźcie owoc do ręki i delikatnie uciskając oceńcie jego stopień twardości. Miąższ i skórka dojrzałych owoców powinna się uginać pod naciskiem(...)każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do obtoczenia mango (opcjonalnie) 1 kubeczek (200 g) gęstego
Fitsweet.meKolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został(...)taka moja wersja 😉 Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc
Kuchnia MagdaLenyNie jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do
Zdrowie na języku :Ppysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko(...)farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce
Moja Książka KucharskaPrzepis z książeczki mojej Babci "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy"autorstwa Jana Czernikowskiego z 1987r. Uwielbiam tę książkę, jej pożółkłe kartki z kilkoma zaledwie, schematycznymi rysunkami, bez żadnych zdjęć, proste i łatwe przepisy na nawet bardzo wyszukane wypieki, sposób wykonania zawarty w kilku zaledwie zdaniach... I ten napis, który nie wiedzieć czemu zawsze mnie rozbawia "Druk i oprawa(...)wanilii szczypta soli ponadto: kilka śliwek węgierek 2 galaretki wiśniowe Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ziemniaki
6niebo