bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1150/1508)

Wegańskie drożdżówki z bananem. 139

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.  W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła

Poranek na słodko
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 183

zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować

moj przepis na
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 465

Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 205

sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość(...)dodajemy śmietanę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego łososia.  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia

Słodka Strona
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 95

niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu(...)czasie uderzamy w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1 godzinę (może na 1,5 godziny) do wyrośnięcia. Znowu ładnie nam powinno wyrosnąć. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut

Marder&Marder Manufacture
Babeczki jogurtowe 158

zajmuje niewiele czasu. A jeśli jeszcze dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem, aby Was skusić na babeczki jogurtowe.   Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu(...)smaku (dałam rzepakowy) - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - skórka starta z cytryny - skórka starta z pomarańczy Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry – mieszamy. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, jogurt, olej, wbijamy całe jajka – rózgą lub łyżką mieszamy składniki, które następnie wlewamy do przesianej mąki. Szpatułką łączymy wszystkie

mojewypiekiinietylko
Dietetyczne muffinki owsiane z owocami 148

Proste muffinki bardzo owsiane, które świetnie sprawdzą się na diecie, albo jako lżejsza przekąska. Bardzo lubię takie muffinki, a że zbliża się sezon na świeże owoce

Healthy food explorer
CIASTO WIELU SMAKÓW – z jabłkami, pomelo i kajmakiem! 224

Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto

Via Gusto
Prosta zapiekanka ryżowa z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą (bezglutenowa) 168

Dziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do  naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na

Kawa z mlekiem
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 153

roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta wylepiamy spód formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  W międzyczasie obieramy jabłka(...)mleka roślinnego według instrukcji na opakowaniu. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie wylewamy jeszcze gorący budyń. Kulkę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i sypiemy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.  Kroimy po ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 121

naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi(...)postanowiłam zrobić chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach pieczonych w domu i robieniu zakwasu. Szczerze? Na guzik się przydało. Kupowałam dużo różnych mąk i nici. Zakwas mi nie wychodził. Wreszcie pojechałam na wieś do rodziców, i tam na ryneczku

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 297

wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny(...)pierwszej godzinie wyjmij ciasto na oprószony maką blat roboczy. Rozciągnij je i złóż, umieść z powrotem w misce i kontynuuj wyrastanie. Po zakończeniu fermentowania wyłóż ciasto na blat roboczy. Uformuj z niego bochenki i przełóż do foremek. Odstaw foremki z ciastem do końcowego fermentowania, pod przykryciem, na około 1 - 1,5 godziny. Ciasto powinno wyrastać do czasu, kiedy to dotrze

Grahamka, weka i kajzerka
Makaroniki z marcepanem i makiem 166

Pierwsza niedziela adwentu za nami.A przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na swieta Bozego Narodzenia,ale rowniez ciasteczkowe manewry kuchenne.Przyznam szczerze ,ze nie przepadam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z borówkami 161

Jeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście  nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa kilka godzin. Bez przesady ( niestety spotkałam się z takim podejście i to nie raz). Bardziej narzekam w tym momencie na brak światła pod względem zdjęć. Niestety jeśli przychodzą pochmurne dni a tych jest(...)ciepłym mleku i przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż do momentu gdy będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy je na grubość 2 cm i wycinamy kółka o średnicy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta cebulowa inaczej 213

Za oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania