Skłamałabym Was gdybym powiedziała, że moja Pavlova wyszła idealnie. Nie wyszła. A przynajmniej nie tak jak ją sobie wyobraziłam. I kiedy już skończyłam jeść moją
Ciastkozercyciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto(...)orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy
Food SquareDzisiaj mamy dla was przepis na gyrosa, czyli coś jak kebab, tylko po grecku. Tak naprawdę to taki trochę fałszywy gyros, bo bez sosu tzatziki. Akurat mieliśmy ochotę na inny sos. Więc taki pseudo-gyros wyszedł. Zresztą nie będziemy się spierać o sos, wy możecie zrobić z dowolnym innym sosem, takim jaki lubicie. My właśnie taki łagodny czosnkowy lubimy(...)sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto
Marder&Marder ManufactureNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiDzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych serników, w którym bardzo fajnie łączy się smak słony ze słodkim. To coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich
Bon appetit mon amieM ini serniczki powracają! Tym razem w letniej limonkowej odsłonie! Spód z imbirowych ciasteczek, zapieczony z ekspresową w wykonaniu masą serową z limonką i udekorowany włoską
Food SquareKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do
Gar Zdrowiaprodukt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa. Dieta nie tylko bez glutenu Dlatego czasami ludzie, którzy nie mają o tym bladego pojęcia twierdzą, że dieta bezglutenowa to nie problem. Uważają, że zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów(...)solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez
Kuchcik gotujeegzaminów raptem kilka dni, a ja mam wrażenie, że umiem mniej, niż kiedy zabierałam się do nauki. Do testów praktycznych przećwiczyłam już prawie wszystko (została mi wieżyczka z ciasta marcepanowego, ale z pełnym rozmysłem zostawiłam ją sobie na poniedziałek - w końcu przez te dwa dni, przeznaczone właśnie na ćwiczenia, też muszę mieć coś do roboty). Mimo wszystko ciągle(...)dołku, że coś pójdzie nie tak. Makaroniki wyjdą mi plaskate. Wieżyczka będzie przypominała tą w Pizie. Musy wypłyną z foremek. Albo, co gorsza, zrobią się w nich grudki. Beza się nie ubije... Oj, mogłabym tak długo. Ale - moja wina ; trzeba było wybrać coś prostszego i pewniejszego. Tylko co ja poradzę na to, że z takimi rzeczami mi nie po drodze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser z cyklu "na szybko". Przygotowałam go na obiad z rodziną mojego męża. Wyszło pyszne, słodkie ciacho, przełamane słodyczą krakersów. Mniam! Pomyśleć, że napoleonki nie jadłam
Cakes By Kejtłamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie na całej powierzchni smarujemy dżemem/konfiturą/marmoladą i kroimy na ok. 6cm plastry(...)cieniutkie plasterki. W górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się delikatnie skleić końcówkę z całością i umieszczamy w formie na muffinki, bądź w papilotkach. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Na koniec
Be Fit Be Strongpiekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Jeżeli przygotowujecie babkę(...)czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut.Po ponownym wyrastaniu wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy do suchego
Słodkie PrzyjemnościPARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał(...)CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.Przełóż ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonytygodniach błogiego lenistwa, z drugiej jednak strony ogromnie jestem podekscytowana. Troszkę się już zaczęłam w domu nudzić...Chociaż nie, nuda to złe słowo. W końcu miałam czas na książki, pieczenie, ćwiczenia, spacery czy po prostu oglądanie filmów z C., i bardzo mi się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać z ludźmi(...)cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje?Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe, trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy znacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i
W kuchni Karmel-itki