bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1183/1508)

Muffinki na piknik lub Majówkę - ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 194

piknik Jogurt grecki nadaje muffinkom lekkiej konsystencji, zaś oliwa sprawia, że są wilgotniejsze. Do większości ciast, w tym do muffinek, dodaję łagodnej w smaku oliwy Monini Delicato. Z wpisu na temat smażenia na oliwie wiecie, że tłuszcz ten bardzo dobrze nadaje się również do pieczenia i jest zdrowszą alternatywą dla masła w wypiekach. Jeżeli obawiacie się, że smak oliwy(...)pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć. Odstaw muffinki na 10 minut do wystygnięcia, następnie ostrożnie wyjmij je z foremki i ostudź na kratce. Jeżeli dobrze posmarowałeś/aś foremkę oliwą, powinny wyjść z niej bez przywierania, ale jeżeli wolisz, możesz wyłożyć foremkę papilotkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 203

planach. Wybrałam ciasto, które jest cudownie zaskakujące i absolutnie uzależniające. Tak samo jak pisanie bloga, które stało się moim prawdziwym uzależnieniem. To ciasto jest dowodem na to, że łączenie smaków ma nieograniczone możliwości, że warto szukać i odkrywać takie połączenia, by po pierwszym kęsie po prostu oderwać się zmysłami od ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest(...)Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70% 200 g masła 4 średnie jajka 150 g cukru 60 mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa

KUCHARNIA
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 295

Wiele osób wyobraża sobie zdrowy obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy

Zawsze głodna!
Rolada kakaowo - kokosowa bez pieczenia 222

Szybka do przygotowania, niewymagająca pieczenia, bardzo smaczna rolada, z łatwo dostępnych i niedrogich składników ( no może z wyjątkiem masła, którego cena wciąż potrafi wyrwać z

Opowieści z piekarnika
Versatile Blogger Award 191

Upiekłam ciasto - jest boskie, ale o nim będzie jutro. Mam nadzieję, że będzie się liczyć do wspólnego pieczenia, bo dokonałam dość poważnej (nie z mojej winy, serio!) zmiany. Dziewczyny są jednak bardzo wyrozumiałe, i do tej pory tolerowały wszystkie moje wybryki, mam więc nadzieję, że i tym razem przymkną oko.Od Ani dostałam nominację do Versatlie Blogger Award(...)jeża, teraz namiętnie pochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami.4. Dokładnie za tydzień znowu będę starsza. C. powiedział, że stara nie, bo to dopiero, jak oficjalnie będę starsza od niego. Miły z niego chłopak.5. Zasadniczo lubię siebie. Jestem krytyczna, ale bez przesady. Akceptuję to, czego zmienić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 188

Ta tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo

Mango Papaja
Brownie Fit. Bezgutenowe i z Avocado. 231

Zdrowa kuchnia jest teraz bardzo modna. Tematyka zdrowia nie jest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Brownie klasyczne

vaniliowoczekoladowa
sernik CHATKA BABY JAGI 452

O rety, czemu wcześniej nie wpadł mi w ręce ten przepis? :) Ciacho pierwsza klasa. Nie trzeba go piec, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuje

Domowa Cookierenka Agi
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 215

przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu(...)skojarzenie każdej z osobna. Autorka sprytnie przeplata smutek z żartem, głównie językowym (w wydaniu Majki) i dziecięcym (w wykonaniu Krzysia). To atut tej książki, która byłaby dość przygnębiająca bez energii Mai i dziecinnej szczerości Krzysia, który w czasie wycieczki na koniec świata chce spotkać tatę-anioła. Polecam! Kolor niebieski Zabierz na wakacje... ejotka

Weekendy w domu i ogrodzie
Panettone (najlepszy przepis) 245

wchłonięciu przez ciasto poprzedniej. Wyrobić ciasto na średnich obrotach przez ok. 10 min., aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę, wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią i odstawić na blat na 12-15 godz. do wyrośnięcia. Po prawej: ciasto po wyrośnięciu Na drugi dzień przełożyć ciasto na stolnicę, podsypać(...)zwinięciem do dołu w papilotkach. Z pozostałym ciastem postąpić tak samo i włożyć do formy papierowej o śr. 15,5 cm, wysokość 11 cm. przed wyrośnięciem Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia: małe babeczki na godzinę, dużą na 2 godziny. po wyrośnięciu Po tym czasie wierzch babeczek posmarować białkiem i piec przez ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym

Domowa Cookierenka Agi
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 204

atmosferą, miejscem, za tymi wszystkimi chwilami, które sprawiły, że chcemy do nich wrócić, odtworzyć i znów posmakować.   Oczywiście, wiele takich chwil tworzymy też sami, zupełnie od początku, bez bagażu pamięci, ale z wielkim apetytem na coś nowego. I  z nadzieją, że i do tych chwil i potraw będziemy chcieli po czasie powrócić. Co roku ścieżką utkaną(...)końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm (w zależności od tego, jak duża jest botwina). Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę

KUCHARNIA
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 479

białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę . Sernik na zimno z truskawkami To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest serowa masa , która powinna mieć odpowiednią konsystencję . Uzyskamy ją w odpowiedni sposób(...)które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką . Tradycyjne ciasto z jabłkami Mówiąc o ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce ! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie , po wyszukane , zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie tutaj: https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-szarlotka-sypana-z-lekka-beza,3650

Moja smaczna kuchnia
Rabarbarowe ptasie mleczko 203

Delikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę

Jedzeniomania
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 215

Lato to czas świeżych lokalnych owoców. To też doskonała okazja do tego by wykorzystywać je w kuchni w jak największej ilości. Póki mamy jeszcze truskawki, które

vaniliowoczekoladowa
"Sen o tropikach" - bezglutenowa tarta urodzinowa z gorącym sosem z mango 182

Dziś moje urodziny, więc nie może zabraknąć czegoś słodkiego :) W zeszłym roku był tort, a tym razem postawiłam na cieplutką tartę z orientalno-tropikalną nutą, bo

Quinoa Raz!
Najlepsze pierogi ruskie 391

przygotować sobie równej wielkości kulki. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, olej i przygotowany minutę wcześniej wrzątek – mieszamy trzonkiem noża lub widelca do połączenia i szybko zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto – uważając, aby się nie poparzyć. Jeszcze prostszym sposobem jest przygotowanie ciasta w malakserze – wystarczy pulsacyjnie wymieszać składniki, wyjąć i bardzo krótko zagnieść. Ciasto nakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy(...)drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku.   Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki

Poezja smaku
Puszysta Brioche z żurawiną 167

łyżką bądź drewnianą łopatką. Wbij 3 jaja i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to trwać około 8-9 minut. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i wyrabiaj kolejne 10 minut. Jeśli ciasto się rozwarstwia i mocno przykleja do rąk, dosyp trochę mąki, ale tylko odrobinę! Możesz tak robić aż do uzyskania ciasta, które będzie delikatnie przyklejać się do rąk, ale nie będzie(...)miskę i przełóż do niej wyrobione ciasto. Wstaw do lodówki na całą noc. Rano powinnaś znaleźć w lodówce ciasto, które podwoiło swoją objętość. Jeśli masz dużą keksówkę, około 32x8 cm lub nieco większą, możesz, tak jak ja, zrobić jedną dużą brioche, z której będziesz odkrajać mniejsze bułeczki. Formę wysmaruj olejem , a ciasto podziel na 16 równych części. Formuj

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania