ząbki czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny(...)ożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii
Grunt to przepis!Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko(...)ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Powinna około kwadransa lub dłużej stygnąć
I tu będę miała takie teNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotuj Się Kto Możeodbiega swoim wyglądem od innych chlebów na moim blogu. Kromki z tego chleba można łamać, przy tym nie kruszy się nawet jak odrobinę jest już czerstwy. Upieczcie go, nawet bez mojego przepisu komponując własny. Na pewno Wam się uda! Wystarczy poczytać i wiedzieć, chociaż troszkę na temat wypieku domowego chleba. Na podstawie tak skąpej informacji, można upiec chleb(...)pachnie jak żaden chleb upieczony dotychczas przeze mnie. Nigdy nie miałam w składzie swoich chlebów takiego zestawu zbóż i ziaren. Biblijny chleb Ezechiela Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę 200g
Leśny ZakątekSezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań.Tym razem wykorzystałam go do przygotowania
Fabryka pomysłówZ racji tego, że pozostałą połówkę mojej dyni zaczęły na balkonie skubać sikorki, musiałam czym prędzej przerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKażdy z nas chciałby kogoś kochać i być przez kogoś kochanym.Jedni mają (nie)szczęście i posiadają swoje drugie połówki, a inni na(nie)szczęście są singlami
W kuchni KatieJuż jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWilgotne ciasto cytrynowo – migdałowe Wieści nie mam niestety za dobrych – zaczynam węszyć spisek. I to naprawdę na poważną skalę, no chyba, że dotyczy tylko
RelaxtimeMoi Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką
My Culinary Artwolne obie ręce. Worek napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości , odwijamy mankiet zabezpieczamy koniec rękawa robiąc supeł, związując go gumką lub klipsem. Do dekoracji można używać również samego worka, bez końcówki i łącznika. Wystarczy obciąć minimalnie jego końcówkę, tworząc tym samym otwór o pożądanej wielkości. BUTELKI PLASTIKOWE Butelki przydadzą się do dekorowania większych ciastek – mają już określoną średnicę otworu(...)pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez
Karo in the Kitchenelastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki). Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Kawałek ciasta układamy na stolnicy, wyłożonej pergaminem i rozwałkowujemy je na cienki podłużny płat. Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę makowej masy, do której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj. Z brzegów płatu, zostawiamy po dwa centymetry ciasta nieposmarowane warstwą(...)maku. Teraz ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze przez 30-35 minut
Miód i pieprzTwojej głowie zrodził się pomysł na założenie bloga? Nie mogłam odszukać przepisu na ciasto, które wcześniej już robiłam. Stwierdziłam, że przecież i tak gotuję, więc czemu nie zebrać w jednym miejscu sprawdzonych przepisów, w komputerze łatwiej odszukać. 2. Twoja największa kulinarna wpadka? Robiłam jedno ciasto z dwóch różnych (napisanych obok siebie) przepisów, zauważyłam to dopiero pod koniec. Miało być lekkie(...)nominacji? :) Zaskoczenie i dużą przyjemność :) Oto moje pytania dla nominowanych osób : Od kiedy gotujesz i czy ktoś Ci w tym pomaga? Najlepsza potrawa, jaką przygotowałaś/eś kiedykolwiek? Bez jakiego sprzętu nie możesz obejść się w kuchni? Jakie przyprawy lubisz najbardziej? Kto był recenzentem pierwszej potrawy wstawionej na Twój blog? Jaki jest Twój smak z dzieciństwa? Czy masz
Kuchcik gotujejest to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia i nikt z nas nie powinien tego zaniedbywać! My śniadanka pochłaniać baaardzo lubimy i nie wyobrażamy sobie wyjść bez jego spożycia z domu. Często, szczególnie w ciągu tygodnia jest to coś bardzo szybkiego, ale w dni, gdy nic nas nie goni i mamy sporo czasu możemy sporządzić sobie coś bardzo czasochłonnego(...)łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej wody dokładnie mieszając. Kolejno przesiewamy całą mąkę, którą dodajemy do drożdży. Następnie
Symfonia SmakówDzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na
Przysmaki Karolki