bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1180/1508)

Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 327

mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika(...)się kleić. Wyrabianie mięsa tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że w mięsie uwalniają się połączenia włókien kolagenowych a masa zyskuje spoistość i kleistość – nie potrzeba tutaj jajka do zlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej

Karo in the Kitchen
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 240

cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce krótszych boków unosimy i zakładamy do środka. Następnie całość składamy jak książkę, na pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości około 1,5 - 2 cm.  Zaplatamy po 2 paski razem, w świderek, łączymy końce a następnie zapleciony pasek kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 265

zalegał mi brokuł a i filet z indyka krzyczał, że najwyższy czas coś z nim zrobić, danie powstało samo Smaczne, ale wyraziste. Możemy zrobić je w wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego(...)wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni       Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
MSM MOŃKI - wspólpraca 212

Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Dzięki temu rozwiązaniu sery można wielokrotnie otwierać bez obawy, że utracą swoją świeżość, a co za tym idzie – wyjątkowe walory smakowe. Forma plastrowana pozwala na szybkie przyrządzenie kanapek i innych przekąsek. Idealne na wycieczkę i posiłki(...)OlgiSmile  ( klik ) i ( klik ). Umyte i osuszone pieczarki wysmarować od środka serkiem topionym, ułożyć ugotowany i obrany bób. Na górę przykryć plastrami sera. Na wierzch dodać pomidorki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu udekorować jarmużem. Morski MSM Mońki należy do rodziny serów dojrzewających typu holenderskiego. Przez smakoszy ceniony jest za lekko pikantny smak. Charakteryzuje

ClauditteMissCooking
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 200

prawo na łąkę. W lewo do ogrodu.  Z łąki na prawo do potoku, dzikiej śliwy, jaśminu i starych wierzb. Z ogrodu na lewo do wodospadu, paproci, bzów i akacji.  Przebijam się przez ściany zieleni.  Brodzę po kostki w rześkiej wodzie potoku.  Siedmiomilowym krokiem przeskakuję polany stokrotek i ląduję wśród puchatych dmuchawców.  Dywan łąki jest miękki(...)maju, jak zawsze, króluje brzydula z piękna duszą - Pani Pokrzywa .  Nie wiem czy jest druga tak bardzo nielubiana roślina - w dodatku zupełnie niesłusznie - przecież nawet piekące bąble to w istocie samo dobro.  O magicznych właściwościach pokrzywy wiedzieli już dawno temu znachorzy i zielarze. Używali jej do wypędzenia z ciała całego zła: sok lub napar z pokrzywy oczyszcza bowiem

KUCHARNIA
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 252

posypania Przygotowanie najlepszej focacci: 1. Zacznij od przygotowania ciasta na focaccię i najlepiej zrób to dzień wcześniej. Do miski wsyp 250 g mąki, dodaj drożdże instant i wymieszaj do połączenia. Do miski dodaj wodę i wymieszaj, np. widelcem. Na końcu dodaj do ciasta oliwę oraz sól i wymieszaj. Jeżeli ciasto wyda Ci się za mokre, dodaj do niego jeszcze(...)trochę mąki - u mnie okazało się to potrzebne. 2. Ciasto przełóż na blat podsypany mąką i wyrób, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 5-8 min.). Chyba wstąpił we mnie leń, bo ostatnio coraz częściej przy wyrabianiu wspomagam się robotem kuchennym z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem i przykryj folią spożywczą. Odstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 361

właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso(...)piersi smażone na patelni. Piersi z pieczonego kurczaka mogą wylądować w sałatce ( np. w sałatce z kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze wypieczone mięso porwane na niteczki), w chlebku pita, na pizzy lub w tortilli. Co można zdobić z resztek pieczonego kurczaka? Kawałki piersi będą świetnie smakowały

Niedzielny kucharz
Nieklasyczna carbonara z cukinią 231

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 190

cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 10-15 minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z połową cukru.  Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza domowa -pyszna 1538

bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto  odchodzi od ręki i czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli tak to jest dobre. Może odstawić by urosło. Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto(...)czosnkowego: Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.  Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami. Całość posypujemy pieczarkami

W kuchennym oknie Ewy
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 214

Zanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam

W kuchni wieczorem
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 228

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się

Pełny talerz
Brownie bez glutenu 196

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99

maniapieczenia
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 226

słońce i wzrost temperatury, zatem my jemu w zamian dajmy jeszcze  - może ostatni tego roku - podwieczorek na tarasie z kawą  i przepysznym sernikiem  bez pieczenia. Trzeba już w sumie zacząć myśleć o przycięciu krzewów malinowych, ale przynajmniej  u nas możemy wciąż jeszcze znaleźć  owoce. Ostatnie dosyć słoneczne dni sprawiły nawet(...)Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami. 2 rozpuścić w 500g gorącej wody w jednym naczyniu, a trzecią

I tu będę miała takie te
Rozpieszczam się oliwkami 177

pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak(...)cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na okrągłe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Cebulę obrać, pokroić w piórka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 237

Chyba czas na porządny deser, a najlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o

Quinoa Raz!
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 182

Czy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna.  Zgodnie z

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania