Inspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest(...)czasie jeszcze raz krótko wyrobiłam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut
apetytnapieczeniePierwszy raz po wojnie Formuła 1 zawitała do Rosji. Wspólne gotowanie inspirowane więc było kuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego
mojewypiekiinietylkoblenderem ;) Teraz kolej na ciasto. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a gdy takową uzyskamy, wlewamy ją do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. To zdecydowanie najnudniejszy moment. Po około 15 minutach powinniśmy uzyskać ładną kulkę ciasta, z której następnie formujemy naszą pizzę na lekko natłuszczonej blasze, smarujemy ciasto sosem, na nim ląduje pokrojona(...)plastry mozarella oraz, jeśli macie ochotę, inne dodatki i czas do pieca ;) 180 st. C, około 15 minut pieczenia i nasz obiad jest gotowy. Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii. Moja pizza była na cienkim cieście, jeśli chcecie, by Wasze była puszyste, wystarczy wyrobioną kulkę odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 20 minut. Im krócej będzie stało, tym mniej później
Kulinarne zapędy KokosaDzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis znalazłam tutaj Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru
Smaczne ZdroweCiasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił
Moja DelicjaUwielbiam muffiny! Za mnogość kombinacji smakowych, za to, że są banalnie proste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się
Be Fit Be StrongKruche ciasteczka z kawałkami czekolady to moja wersja chocolate chip cookies. Już co prawda wiele lat temu byłem w USA i tam
kuron.com.pljedną sporą wadę – cała foremka znika niepostrzeżenie! 😃 Jak wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie połączyć Wylać do formy (u mnie silikonowa, w przypadku innej może być konieczne natłuszczenie formy lub użycie papieru do pieczenia) Piec 50 minut w 180 stopniach, po tym czasie zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku
HealthyCreationssprawdzi się sam budyń, bez dodatku tłuszczu. I owoce, u nas w lato muszą być maliny, więc musiały i na babeczkach zawitać. Ale takie babeczki np z karmelizowanymi śliwkami czy naprawdę dowolnymi owocami, również spełnią wasze oczekiwania Do roboty zatem! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/08\/babeczki6.jpg","recipeIngredient":["Ciasto(...)owocami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Ze sk\u0142adnik\u00f3w szybko zagnie\u015b\u0107 elastyczne ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107\u00a0w foli\u0119 i wsadzi\u0107 do lod\u00f3wki na godzin\u0119.\r","Po tym czasie wylepia\u0107 ciastem nat\u0142uszczone foremki.\r","Piec do zrumienienia w 180 stopniach.\r","\r","Krem\r","Ugotowa\u0107
Mieszam w Garnkuobchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw, bo znika(...)ponownie krótko zmiksować. Blachę taką od wyposażenia piekarnika 40/35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 1 cm od krawędzi papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby beza była równa. Włożyć do nagrzanego wcześniej do 145*c piekarnika na grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 90*c piec jeszcze
Wanilia i Kardamonfarsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy(...)każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się
Dieta bez mleka