bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1035/1508)

CREMESCHNITTEN, KREMOWA SZNYTA 167

minut, do lekkiego przyrumienia. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Ja swoje ciasto po wystudzeniu (skurczyło się dość sporo) przełożyłam do mniejszej formy wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia (boki również). Warstwa budyniowa: W garnku umieszczamy masło, ok.600g mleka oraz cukier zwykły i waniliowy i zagotowujemy. W innym naczyniu mieszamy 200g mleka z żółtkami oraz proszkiem budyniowym(...)gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając ok.1 minuty. Garnek zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na ok.5 minut. Następnie masę budyniową wylewamy na spód z ciasta francuskiego. Równo rozsmarowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Chłodne wstawiam do lodówki, by bardziej stężało. Warstwa śmietanowa: W małym garnuszku (kubeczku) mieszamy 5g żelatyny z 30g gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Smaczne Zdrowe
Truskawki zapiekane z kokosem 137

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który

Kuchcik gotuje
BANANOWE CIASTO wegańskie i bezglutenowe 170

naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również polecałam Wam ten sklep internetowy. Jakie produkty znajdziecie w Zielonym Sklepie ? Przede wszystkim ekologiczne warzywa(...)bezglutenowy) 120 g manny kokosowej (musu kokosowego) 2 łyżki erytrolu lub innego słodzika Dodatkowo: 2 banany płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli

Via Gusto
Babeczki otrębowe ze śliwkami 173

Dziś ponownie śliwki w roli głównej. Tym razem w wydaniu wegeteriańskim. Składniki : 1 szklanka otrębów gryczanych 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki rodzynek( u mnie pół

Proste Potrawy
Chleb bez zagniatania pieczony w garnku 159

drożdże. Dodać mąkę, sól i dobrze wymieszać. Ciasto zrobi się lepkie i kudłate. Przykryć miskę folią spożywczą. Niech wyrasta co najmniej 8 godzin, a nawet 12 do 18, w temperaturze pokojowej, około 21. 2.  Ciasto będzie gotowe, kiedy na powierzchni będzie dużo pęcherzyków. Na posypanym blacie kuchennym lub stolnicy umieścić ciasto, złożyć je na raz lub dwa. Przykryć luźno(...)odstawić na około 15 minut. 3.  Delikatnie uformować z ciasta kulę, dodając tylko mąki by nie kleiło się do dłoni i powierzchni roboczej. Czystą ściereczkę kuchenną obwicie posypać otrębami, położyć na nim ręczniku ciasto, opatulić zostawić do wyrośnięcia na jeszcze 1-2 godziny. Ciasto będzie gotowe do pieczenia kiedy podwoi objętość a miejsce po wgnieceniu palcem nie będzie

Anioły w kuchni
Kakaowe ciastka z czerwoną porzeczką 162

Hej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗  Ostatnio udało mi się

Kuchnia Ellie
Placek drożdżowy z rabarbarem Wersja II babci Basi 149

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary blaszki(...)wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 30 -35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor. Smacznego ! Składniki

Pysznosci Babci Basi
Biszkopt pomarańczowo-migdałowy 198

właściwie  w zastępstwie mąki.  Ja jestem zachwycona - tym, jak ładnie się udał i jak cudownie smakował. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen , cytuję przepis bez większych zmian. Składniki: 6 jajek (białka oddzielone o żółtek) 225 g cukru (dałam 180) 25 g mąki (dałam typ 550) 175 g mielonych migdałów, najlepiej mielonych ze skórką starta(...)ilości) starta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy (zużyłam także tylko połowę) 1 mała łyżeczka esencji migdałowej płatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową cukru, aż nabiorą jasnożółtego koloru i zgęstnieją

Kuchnia Prezydentowej
Torcik śmietanowo-truskawkowy 150

Torcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący. Składniki: Różowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra(...)kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy

Wanilia i Kardamon
Uśmiechnij się! :) 115

Zwykłe ciasteczka. A jednak wyjątkowe. Na poprawę humoru. Przecież dzień bez uśmiechu to dzień stracony:) Upieczcie je, ładnie zapakujcie a następnie wręczcie komuś bliskiemu. Z okazji lub bez. Uśmiech gwarantowany:) Bo przecież radość bliskiej nam osoby jest bezcenna...:)   Do wykonania ciastek z kakaowym wzorem wystarczy przygotować szablon. W tym celu obrysowujemy kształt foremki, której używaliśmy(...)kilka kropli aromatu waniliowego 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 4 - 5 mm i wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą wykałaczki narysować buźki lub nanosić wzór używając szablonu. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni

My simple kitchen
Cruffiny z różą 121

poziom cukru skoczyłby mi w kosmos. Amerykanie cronutsami się zajadają, wyczekując swojej porcji w kolejce i nawet ciotka w osobie samej Julii Roberts nie wystarczy, żeby to ciacho dostać bez kolejki. Mam parę fajnych ciotek, ale Dżulki Roberts wśród nich nie ma. Mam też świadomość, że aby spalić takie jedno cudo, musiałabym przekopać cały nasz ogród do głębokości metra(...)poczucie dekadencji zostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk)   1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto wyjmujemy z opakowania, smarujemy brzegi masłem i zawijamy je, żeby powstał kwadrat. Rozwałkujemy

les mirabelles
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 198

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru(...)rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie

Nerds Kitchen
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 235

ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie na zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży  ( 6 g ) 1 jajko 50 roztopionego masła(...)zagnieść dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać

Na słodko lub wytrawnie
Masełko dyniowe 130

dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami(...)pieczenia,posolić i piec w 200`C 15-20 minut.Sprawdzić widelcem,czy jest miękka.Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe.Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej wody.Następnie odsączyć i ostudzić.Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku ,po prostu smaczniejszapestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety buraczkowe z kuskusem 121

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową

Ostra na Słodko
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 144

natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności  składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę do środka(...)płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny z bananem i masłem orzechowym 159

I po raz kolejny, prezentuję Wam przepis na super smaczny i zdrowy deser z najlepszego połączenia smaków ⇨ banan+masło orzechowe. Gdyby nie to, że jestem cały

Zdrowie i pysznie na talerzu
DYNIOWE BABECZKI Z GALARETKĄ DYNIOWĄ I DYNIOWYM KREMEM 136

Puszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy  - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej

Upiecz sobie babeczkę
ZAPIEKANY WARKOCZ Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I WARZYWAMI 295

Uwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro. Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną 183

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam

Moja Delicja
ekspresowy piernik bez jajek 225

składniki: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 220 – 250 g cukru 250 ml mleka 125 ml oleju 3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu 30

Domowy Smak Jedzenia
Keks bezglutenowy 133

Keks zrobiłam w niedzielę w ekspresowym tempie, ponieważ nie wyszedł mi sernik na zimno... Robiłam tak ekspresowo, że 5 minut po wyjęciu z piekarnika przyszli goście

Ze smakiem bez glutenu
Razowa szarlotka z orzechami (bez cukru) 230

Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają cukier z diety :)  SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm) 400 g mąki pszennej razowej (typ 2000) 250 g miękkiego masła 1 jajko  1.5 kg jabłek 1 szklanka orzechów włoskich przy kwaśnych jabłkach(...)jajka zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z posiekanymi orzechami i cynamonem. Jeśli jabłka są naprawdę kwaśne możemy je w tym momencie dosłodzić słodzidłem. Płatki mieszamy z olejem i miodem - bardzo dokładnie, by wszystkie były obklejone miodem :)  Tortownicę wykładamy papierem dopieczenia. Schłodzone ciasto ugniatamy dłońmi na dnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułki czosnkowo-ziołowe 213

Chrupiące bułeczki czosnkowe To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem (a nawet bez niczego są pyszne). Polecam! Składniki: 500g mąki 8g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 60 ml mleka 280 ml ciepłej wody   Do posmarowania bułek(...)razem zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut *** *** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy

Blog z Apetytem
Dacquoise tort bezowy 901

Dacquoise -tort bezowy z dodatkiem daktyli. Rozkosz podniebienia. Uwielbiam to ciasto i zawsze, kiedy tylko mam białka do wykorzystania to moje myśli krążą wokół niego. Wiem, wiem, że to wielka ilość kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję(...)dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować dwa koła o średnicy 22 cm i rozłożyć na nich równo po połowie piany. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut, a następnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia Bezy powinny lekko popękać. Krem

O kuchni z uczuciem
Szarlotka 'Apple Pie' 184

zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Z niezwykłym ciastem bez dodatku masła oraz dużą ilością jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. Spód ciasta jest niezwykle prosty w przygotowaniu a smakuje rewelacyjnie. Ciasto podane na ciepło z lodami waniliowymi to po prostu niebo w gębie. Co prawda nie wiem jak smakuje takie ciasto w Stanach, ale wierzę, że właśnie(...)suchych składników. Całość wstępnie wymieszać widelcem a następnie wyrobić w rękach formując kulę. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części z czego jedna powinna być nieznacznie większa. Każdemu z kawałków nadać kształt dysku o średnicy ok 15 cm. Większy placek przełożyć pomiędzy papier do pieczenia i cienko rozwałkować a następnie włożyć na spód blaszki. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki

Złote przepisy
Czekoladowiec z winogronem, rzeżuchą i orzechami włoskimi (bez mleka i bez jajek) 219

mleka. W sumie bez masła również - użyłam go tylko do polewy. Choć zasadniczo rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą. Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki(...)cukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie. Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy

upichcona
Paszteciki z pieczarkami 153

robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Cebulę(...)która powinna odparować. Pieczarki i cebulę smażyć do miękkości. Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą . Farsz wyłożyć na  ciasto francuskie , zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.  Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym . Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Cynamonowe bułeczki z lukrem 122

roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 30×40 cm). Wierzch posmarować mlekiem. W miseczce wymieszać składniki na nadzienie i posypać nimi całą powierzchnię ciasta. Zrolować i pokroić(...)kawałków. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem

Pink Envelope
Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie 190

misce miksera lub blendera (z nakładką do ciast) wymieszaj mąki z cukrem, po czym dodaj masło i miksuj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj tylko do momentu utworzenia się jednolitej kuli. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podziel ciasto na 2 części (jedną trochę mniejszą na wierzch ciasta), zawiń je w folię i umieść na co najmniej(...)Natłuść głęboką formę do ciasta o średnicy ok 26 cm. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na wielkość formy i wyłóż nim spód i boki naczynia, pozostawiając 1 cm krawędzie. Włóż do wnętrza nadzienie i na wierzch wyłóż rozwałkowany drugi kawałek ciasta. Połącz krawędzie obu kawałków ciast i natnij też wierzch, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić para. Wysmaruj ciasto rotrzepanym

karmelowy
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 154

deszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było plan wcielić w życie. Składniki (na 12-15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru (użyj 1/2 szklanki) 1/2 opakowania śmietany 12% (lepiej użyj jogurtu naturalnego) 1/2 kostki masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki(...)wykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się

Kuchnia po mojemu
STRAWBERRY FIELDS FOREVER 172

truskawkowe pole?  Ha! Zniknęły! Poddały się bez walki! I dobrze im tak!  Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek i będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo!  A Wy jak sobie z nimi dajecie radę? Jakie macie sposoby?  TARTA TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki(...)cytryny można zmniejszyć lub zwiększyć, to zależy od Waszych preferencji smakowych).  Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ja użyłam podłużnej (można ją zastąpić dużą keksówką). Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż ładnie zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić.  Gotowy krem rozprowadzić na wystudzonym spodzie. Na wierzchu ułożyć

KUCHARNIA
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 225

ludzie uwielbiający czekoladowe wypieki, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez szarlotki, są również osoby, które nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest(...)taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam na sernik

Słodkie Przyjemności
Jesienne drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą 173

Pyszne,ostatnie już w tym roku  drożdżówki z jeżynami.Moje ogrodowe jeżyny sa ogromne i maja w porównaniu z leśnymi dużo mnie pestek.Nie poswięcam się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z galaretkami 515

przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo proste i smaczne ciasto, które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto z galaretkami…1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi(...)się rozpuszczą (kiedyś coś tak głupiego zrobiłam i masa miała okropny szary kolor….)Ciasto z galaretkami – składniki i przygotowanie:Biszkopt:4 jajka (białka i żółtka oddzielone)1 szklanka cukru pudru1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko.1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym

UgotujmyTo.pl
Andrzejki 2014 - cień wosku 194

Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania