bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1029/1508)

TRUSKAWKOWA KOSTKA – ciasto bez cukru, bez glutenu, wegańskie (paczka z MoyEco!) 153

agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam również do odwiedzenia sklepu MoyEco, ponieważ czeka(...)ubite mleczko kokosowe ) Sposób przygotowania: Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość wymieszaj i daj na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wyrównaj i piecz 30 min w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu spód posmaruj połową musu truskawka – wanilia. Suszone truskawki zalej 300 ml gorącej wody

Via Gusto
Bułki z parówką i pieczarkami 357

smaku. Formowanie Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje. Podzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać solidną łyżkę farszu pieczarkowego oraz parówkę na wierzch. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu(...)urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę na dwa razy na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu. Blachę z bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia. Pieczenie Białko

Grunt to przepis!
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 127

odszedł, nie zdążył się z Nią pożegnać. Ona wierzyła, że jeszcze będzie dobrze, że jeszcze los podaruje Im trochę czasu. Bo przecież jak to mogło być dalej? Tak bez Niego? Długo jeszcze potem chodziła po pustym domu po Jego śladach i szukała znaków obecności. Siadała sama przy stole i spędzała czas nad smacznym, ale nietkniętym śniadaniem, nad dobrą(...)Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone

Raj dla Podniebienia
Tort urodzinowy mocno czekoladowy 154

mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu(...)cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka

ClauditteMissCooking
Torcik z malinami 161

jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).   Masa: 1 opakowanie(...)płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin   Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy

MojaQchnia.pl
Gofry czekoladowe z owocami 149

czekoladowe z owocami Gofry na śniadanie nie są niczym niezwykłym. Kubek kawy i wypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki 2 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 5 dkg masła 110 gr czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki owoce do serwowania (np. truskawki, maliny

mecooks
Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem 160

dnia bez tego napoju ale w środku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem.  Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki :  Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru  1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 176

przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą(...)żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby. Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę wewnątrz ciasta. Tak przygotowane danie wysmarować

Kuchnia w opałach
Tarta z krewetkami 191

dodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy(...)najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć

Stare Gary
Wegańskie rogale Marcińskie 131

pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały potwora przez większym przyrostem)) z lodówki na około 30 minut przed formowaniem rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj(...)Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz w temp. 180-190 C około 30 minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem

greenscarf
Szafranowe bułeczki na dzień świętej Łucji - Lussekatter 167

mnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:)  Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki: 150 ml mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody 1 gram szafranu(...)dodać go do ciasta Wyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę)  Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem Piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 244

roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy aż będą ładne i błyszczące jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po troszeczku żółtka. Kiedy całość się połączy, wyłączamy mikser i zaczynamy dodawać suche składniki. Najlepiej po 2 łyżki na raz, delikatnie wszystko mieszając łyżką(...)centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można sprawdzić patyczkiem. Wyciągamy od razu z piekarnika i upuszczamy blachę z biszkoptem

Ratunku obiad
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 158

mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia.Dla dzisiejszego przepisu małą inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza.Dodatki(...)rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce

Smaczne Zdrowe
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 234

Bez obaw można je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc moim zdaniem jest to rewelacyjna propozycja na święta i kto wie.. może i mała konkurencja dla polskich pierniczków! (;  Zapraszamy! Składniki ( na 50sztuk): 3 szklanki mąki tortowej 240g masła  3 jaja  3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowego) 3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy

Symfonia Smaków
Mazurek gryczany z masłem orzechowym 6 SKŁADNIKÓW! |dietetyczny, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy| 175

Robiłam już ten mazurek w tamtym roku, ale jakoś tak się zdarzyło, że zapomniałam spisać przepis, zdjęcia porobiłam, ale tak mi zeszło, że ogarnęłam je już

Czarnawisienka
TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ (przepis wegański i bezglutenowy!) 267

W lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką

Via Gusto
Beza straciatella z wiśniami 201

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa

Wanilia i Kardamon
Bezy z kremem truskawkowym 247

Słodkie bezy o ciekawym kształcie, przełożone kremem truskawkowym. Ten deser łączy w sobie słodycz z lekko kwaskowymi truskawkami i dzięki temu jest przepyszny. Krem nakładam tuż

https:KKuchniaMniam
Kakaowe ciasteczka owsiane bez mąki 197

Do kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek, do plecaka dla dziecka, na przerwę w pracy - idealne. Można pominąć kakao (nie macie, nie lubicie, itp

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawkami w wersji wegańskiej i bezglutenowej :) 238

Mając do dyspozycji miskę świeżutkich, dopiero co zerwanych truskawek pomyślałam o zrobieniu ciasta. W lodówce zalegał mi duży pojemnik jogurtu sojowego, a w szafce sporo różnych

Zdrowie na języku :P
Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży) 135

Chleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i

Pyry na Gaz
Sernik mocno czekoladowy (bez glutenu i cukru) 176

Intensywnie czekoladowy sernik bez glutenu i dodatku cukru. Pyszny, ciemny, rozpływający się w ustach. Cztery tabliczki czekolady dają mnóstwo słodyczy, więc dodatkowe dosładzanie nie jest

Mienta blog
Naleśniki z charakterem, na zakwasie 173

Przepis dla tych, którzy pieką chleb na zakwasie czyli dla domowych piekarzy. Zakwas do naleśników powinien być aktywny i odmłodzony. Unikniemy wówczas zbyt kwaśnego smaku naleśników. Przy dokarmianiu zakwasu do chleba, można użyć więcej mąki i wody a po skończonej fermentacji część użyć do naleśników.  Dokarmiamy zakwas w taki sposób jak do chleba, czyli zostawiając do przefermentowania(...)mnóstwo naleśników! Naleśniki są chrupiące, pulchne i delikatnie kwaskowe. Smażyłam duże i zupełnie małe. Grubsze i cienkie. Smakują wybornie z serem, szpinakiem i domowym dżemem. Ja podjadałam podczas smażenia bez żadnego nadzienia! Polecam! Naleśniki na zakwasie Przykładowo na zaczyn 30g zakwasu, 150g wody, 150g mąki żytniej razowej.     Na naleśniki potrzebujemy 250g aktywnego zakwasu, 500g mąki orkiszowej jasnej

Leśny Zakątek
FIT Święta - Przepis #101 Czekoladowo-pomarańczowe ciasto (bez glutenu) 132

Witajcie, zapach i smak pomarańczy oraz kakao to idealne połączenie na świąteczny czas. Postanowiłam te dwa smaki połączyć ze sobą. Tak powstało to aromatyczne ciasto. Bez białej mąki oraz cukru a także masła i mleka. Idealne na świąteczną ucztę:) Ah.. gdybym mogła przesłać Wam jego zapach...😍 dlatego musicie koniecznie je zrobić:)  Wartości odżywcze(...)pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz delikatnie wlewamy lekko schłodzony olej z kakao. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto zostawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy olej oraz czekoladę. Dodajemy obrane i posiekane

Health-Fit-Life
Pyszne śniadanie – placuszki z ricottą 223

Nie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze pierniczki 171

miękkie. Trzecią ich zaletą jest długość ich przechowywania. Mogą spokojnie trochę poleżeć i nie stwardnieją i nie stracą na smaku (oczywiście odpowiednio przechowywane np. w puszce). U mnie wersja bez dekoracji lecz śmiało można je polukrować i dowolnie ozdobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i od razu wiedziałam, że muszę je upiec :) Zrobiłam z połowy porcji. Składniki: 180 g kwaśnej(...)sobą. Następnie dodajemy ubite na sztywno 2 białka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniki grubości około 4-5 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dowolnie dekorujemy

My simple kitchen
Pyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka z Pecorino Romano i szczyptą gorczycy 144

ustach. Można sięgać po nie raz po raz. Są idealną przegryzką dla nas i dla naszych gości. Pyszne, delikatne i chrupiące ciasteczka z serem... Pecorino Romano  * Ciasteczką są bez dodatku cukru, natomiast okrasiłam je szczyptą roztartej w moździerzu gorczycy. Składniki na około 40 szt. 120 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 żółtka 70 g sera Pecorino(...)proszku, ser i sól. Wymieszałam i zarobiłam ciasto w jedną bryłę. Następnie utworzyłam wałek długości około 25 cm. Zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut. * Pecorino Romano dlaczego wybrałam ten ser? Jest to włoski ser o obniżonej zawartości tłuszczu. W związku z tym, że do ciasta dodałam już masło, uznałam więc uznałam że taki ser będzie

Kuchnia u Krysi
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 181

poddawać a że pms-owa desperacja była spora, zasiadłam do czeluści zawsze pomocnego w takich sprawach internetu i wygrzebałam ten oto przepis . Myślę sobie tak, cholera 3 składniki tylko? Bez jajek, mleka, cukru?! To nie może być dobre. Ale co mi tam- ryzyk-fizyk jak mawiają, jak nie spróbuję, to się nie dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale(...)malutkie rączki do pomocy. A zatem do dzieła. Z podanych składników wyrób ciasto, które następnie schłódź przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj i podziel na trójkąty. Każdy posmaruj dowolną konfiturą, lub czym tam chcesz (może być nutella, budyń, etc.). Zwiń i uformuj rogaliki, które piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 15 minut. Wystudzone możesz posypać cukrem

Arbuziaki
Drożdżowe ciasto z jagodami 155

drugi dzień, bo do ciasta dałam same żółtka (zostały mi po bezach). I jeśli chcielibyście spróbować, to zachęcam. Bo ja zawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka albo tylko żółtka, co  z tym co zostanie mam zrobić. Jedno z lepszych ciast, jakie upiekłam. Mięciutkie i lekko kruche. A białka zawsze można zamrozić. Składniki: na blaszkę(...)żółtka, szczyptę soli i roztopione masło.  Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia.  Ciasto przekładamy na nasmarowaną masłem blachę (22 x 29 cm). Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze

bistro mama
Placuszki ryżowe z bananami i karmelem 297

Po 3 pierwszych trudnych miesiącach życia z Bejbikiem, wypełnionych nauką, troską, strachem, niepewnością i miłością, powoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje

Ania i Marcin gotują
PIERNIK LAST MINUTE 539

Piernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym(...)masła (1 łyżka) DO PRZEŁOŻENIA: około 200 g powideł śliwkowych WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o długości 26 - 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowe uszka z grzybami 228

Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka

Słodkie okruszki
Serniczki z rabarbarem 238

formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche. Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, doda on serniczkom słodyczy oraz wzbogaci efekt wizualny. Z podanej porcji można przygotować 12 małych serniczków . Serniczki z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła(...)puder do oprószenia serniczków Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło oraz żółtko - składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez godzinę - schłodzone ciasto podzielić na 12 części - każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z brzoskwiniami 166

Chyba każdy lubi jak coś samo się robi. Takie właśnie jest to ciasto. Wystarczy składniki ułożyć w misce w odpowiedniej kolejności, odczekać, upiec i ciasto gotowe

Cukiernia Pychotki
Angielskie śniadanie 170

Anglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy

Ania i Marcin gotują
Cytrynowe Ciasto 164

Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty(...)jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia

W Moim Magicznym Domu
Wegańska tarta makowa z gruszkami 159

należy do Ciebie, wg mnie mój sposób absolutnie nie wpływa negatywnie na jakość ciasta. Zakładam, że nie lubisz sobie komplikować życia więc po tych 15 minutach w lodówce podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 190 C przez 10 minut. W między czasie wlej mleko ma małego garnka, wsyp kaszkę kukurydzianą i zagotuj, gdy zgęstnieje lekko przestudź. Mak zmiel dwa razy(...)dodaj trochę brązowego cukru, ja obyłam się bez dodatku, ale różnie to z gustami bywa. Wypełnij masą makową podpieczony spód tarty, ułóż na wierzchu obrane gruszki pokrojone w plastry grubości 3-5 mm (były trzy, ale jakoś tak wyszło, że w trackie zjadłam jedną). Możesz polać jeszcze dodatkowo górę syropem klonowym. Piecz tartę w temp

greenscarf
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 209

greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była

Ostra na Słodko
Ziołowe bułki - paluchy 86

tymczasem przeglądając blogi kulinarne wpadłem na "Blogotowanie z pasją" . I tam właśnie podpatrzyłem pomysł na owe bułeczki. Idealnie nadają się one np. do hot-dogów. A teraz już bez zbędnego gadania podaję przepis: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 20 g drożdży 3/4 łyżeczki soli 30 ml oleju 250 ml letniej wody 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)wymieszamy to odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 częsci i robimy z nich cienkie wałeczki. Wałeczki powinny być właśnie dość cienkie, bo ciasto nam jeszcze na boki urośnie i przybierze właściwy kształ bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinam wzdłóż przez środek ostrym nożem. Przykrywamy szmatką i znowu

Marder&Marder Manufacture
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 125

Miło się czyta. A potem przechodzimy do rzeczy konkretniejszych, czyli jest garść pożytecznych porad i wskazówek. I co trzeba mieć żeby zacząć, czyli wyposażenie naszej domowej piekarni. Jak wyrabiać ciasto, jak formować bochenki, czy bułki - same pożyteczne wskazówki i rady. I w końcu, gdzieś w 1/3 grubości książki dochodzimy do przepisów. I tutaj moje uwagi: przepisy są naprawdę fajne(...)wiem, jak również z miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych

Marder&Marder Manufacture
Obłędny deser czekoladowy 132

koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie rozpieścić. Z tej porcji wyjdzie ci 8 porcji, które zaspokoją cię na długo ;) Składniki: na ciasto czekoladowe 1 szklanka mąki(...)dobrej jakości ( najlepsze domowe )  Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę i miksuj przez kolejną minutę.  Masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (tortownica o średnicy 23 cm). Piecz ok. 55-105 minut (w zależności

Wielki apetyt
Bułeczki cynamonowe 95

jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 30x40 cm). Wierzch posmarować mlekiem. W miseczce wymieszać składniki na nadzienie i posypać nimi całą powierzchnię ciasta. Zrolować i pokroić(...)kawałków. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem

pink envelope
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 165

Muffinki w ostatnich latach zrobily w polskiej kuchni oszalamiajaca kariere.Nic dziwnego,ich receptury sa wyjatkowe nieskomplikowane,sprowadzaja sie wlasciwie do wymieszania skladnikow i to bez uzycia miksera.Sprawdzaja sie nie tylko jako swietny deser,bo w zaleznosci od uzytych skladnikow beda swietna przekaska,podwieczorekiem lub sniadaniem.Moje sa smacznym deserem z owocami.Smacznym to malo powiedziane,sa po prostu przepyszne.Pierwszy raz robilam(...)pieczenia.Make,proszek do pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac.W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej.Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki.Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka jezyn.Reszte ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka po pekińsku. 145

kawałki 3-5 cm .Ja przecinam  skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie  .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi(...)solonych chińskich śliwek i moreli  ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki  lub węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki  chilli

Kulinarny karnet Christophera
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 194

szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć od 3 i 1/2, w razie potrzeby potem dodać dodać nieco więcej) przesiać do dużej miski, dodać(...)Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek.Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki( można pomóc sobie dużym

Moje domowe kucharzenie
Owsiane ciasteczka 187

naszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek.  Serdecznie je polecam, żeby(...)misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze

Kulinarne przygody Gatity
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 234

nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą(...)niż 3 minuty. Zostawiamy i po ostygnięciu miksujemy dla pewności.      W pucharkach układamy na dnie konkretną łyżkę kruszonki z Oreo, następnie masy serowej i kremu cytrynowego. Bez oblizywania łyżek tutaj... Arctic Monkeys, bo płyta fajna

sama złodycz
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 208

Ostatnio przeglądając gazetę, natrafiłam na ten oto przepis. Głównie moją uwagę zwrócił wygląd ciasteczek, który od razu pobudził moją wyobraźnię. Połączenie pistacji i czekolady jest idealne

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania