Ten tydzień zaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak
Pełny talerzJest to idealny wypiek recyklingowy. Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę. Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni. Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką. Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne(...)się z białkami. Mąkę przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki. Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy całkiem
Dzieje kuchennej WiewióryDieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości
Kulinarne przygody Gatitywyjeżdżamy na dłuższy wyjazd świąteczny:) Mam tylko nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto, które oczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio zaczynam dostrzegać u siebie ciekawą tendencje. Kiedy dostaję przepis do ręki, pierwsza rzecz jaka mi przychodzi(...)siebie. Staje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka
ciastkarnia na kruchym spodzieAkt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz
Ania i Marcin gotująWitam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne skrzydełka z kurczaka pieczone w pysznej marynacie z dodatkiem coli, musztardy, miodu itp :) Takie skrzydełka są pokryte pyszną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPaździernik witam pysznymi muffinkami, oczywiści na bazie sezonowej dyni. Przyznam, że dynia jest dość nowym składnikiem w mojej kuchni. Dawniej jakoś nie mogłam się do niej
365 dni dookoła kuchniLekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym. Parówki można
Ze smakiem bez glutenuZapach cynamonu , to zapach, który najczęściej kojarzy nam się ze Świętami i szarlotką Babci. Przez jednych uwielbiany, przez innych wręcz przeciwnie. Ja z przyjemnością zajadam cynamonowe
Ostra na SłodkoWYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać
Dziś Ja gotujeWYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać
Dziś Ja gotujeMega puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne bułki śmietankowe odrywane. Idealne do szkoły dla dzieci, na śniadanie lub kolację. Smakują również bez żadnych dodatków. Super!! W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo(...)wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do miski oprószonej mąką. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Blaszkę 24cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.(tylko dno) i ułożyć bułki
O kuchni z uczuciemKrem chałwowy z orzeszkami w karmelu. I kilka słów o orzeszkach… Czego nigdy nie może zabraknąć na moich przyjęciach czy spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi
Słodkie okruszkigrilla bez kaszanki,tylko pogoda nie zawsze dopisuje,więc wymyśliłam ostatnio inny sposób na kaszankę-przepyszny.Nawet na drugi dzień jak sobie podgrzałam była równie pyszna-polecam nie tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól(...)tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno roztrzepane jajko do posmarowanie wierzchu ciasta olej do smażenia cebulki Przygotowanie: Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano). Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki
Swojskie jedzonkoSkładniki forma o średnicy 30 cm: u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek(...)przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo, prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie. Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3 ciasta .Większą częścią wyłożyć posmarowane olejem dno formy z bokami,na to farsz i zakryć reszta ciasta ,dociskając krawędzie Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować całość oliwą i piec w piekarniku
w mojej kuchni