Dzisiaj kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony
Kulinarny Pamiętnikbłonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba.Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę. Otręby są przeznaczone do bezpośredniego spożycia..jako dodatek do musli, jogurtów(...)widać na załączonym zdjęciu musiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany.... Otręby gryczane..tzn. część otrębów wykorzystałam jako dodatek do ciasta chlebowego..W chlebie otręby spisały się idealnie..chlebek z takim dodatkiem był pyszny..-przepis wkrótce.. Kolejna część otrębów było wykorzystana do pancakes...w tym przypadku np.mi za bardzo nie posmakowały
Moje domowe kucharzenieChyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego deseru. Delikatna czekoladowa beza, pyszny krem i kwaskowata frużelina to trio idealne. Na początku nie mogłam się przekonać do
Pieguskowa KuchniaZapraszam na bardzo smaczne i lekkie śniadanie , placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą
Mój SmakMoja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe
Smaczne ZdroweDzisiejszy przepis powstał na spontanie! Zadziałało kilka czynników: 1) zapotrzebowanie na wegańskie muffiny dla dziewczynki 2) szał na zielone wypieki 3) otrzymane od GlutenFreeBox owocowe wegańskie
Candy PandasJest tłusta, kaloryczna, uzależniająca, niezbyt zdrowa, stosunkowo droga… A mimo wszystko od czasu do czasu warto po nią sięgnąć i choć odrobinę przypomnieć sobie czasy
Kuchennyviral.plKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka
JejKuchniaNaleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje
Niebieski kubek z kawaDzisiejszy dzień to dla wielu dzieci zupełna nowość! Pierwszy dzień w szkole to duże wydarzenie także dla rodziców. Sama pamiętam jak wspólnie z rodzicami 1
Szybko Tanio Smacznieciasto bananowe Sophie Dahl- proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe Składniki(...)używania miksera. Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy widelcem lub kuchenną rózgą. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Jeszcze chwilę mieszamy. Przekładamy do formy keksówki o wymiarach 10 x 20 cm. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmując chlebek możemy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest dobrze upieczony. Smacznego! Artykuł Chlebek bananowy Sophie Dahl pochodzi z serwisu Sierotka maRysia
sierotka maRysia w kuchniskładników i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto będzie za rzadkie. Dobrze zagniecione/ wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne i tak wyrobione ciasto włóżcie do wysmarowanej olejem miski i przykryjcie do wyrośnięcia na co najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem(...)rozciągnąć w dłoniach. Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdziwnego, w końcu to magiczna noc. Idealne również na słodki upominek dla bliskich. Z pewnością ucieszą oko i podniebienie obdarowanych. Niezwykle urocze i aromatyczne z lekko kakaowym posmakiem bez problemu znajdą swoich zwolenników. Składniki (6 choinek): Pierniczki: 0,6 kostki (120 g) masła 4 łyżki (48 g) cukru pudru 3 łyżki (75 g) miodu 1 małe jajko 1 łyżka(...)otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10 min. 7) Przygotować lukier. Białka ubić
Fitsweet.mepory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety(...)skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - > Ganache
Delusional Trine