bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1010/1508)

Ciasteczka miodowe z orzeszkami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 169

Pani Joanna kusi nas orzeszkami na różne sposoby. Ja tam daję się skusić bez gadania Niejeden smyk na pewno też nie oprze się kolorowym orzeszkom. Ciasteczka miodowe z orzeszkami Drukuj przepis Składniki1 szkl cukru2 łyżki miodu1 kostka margaryny2 jajka1 cukier waniliowy400g mąki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody400g orzeszków w kolorowej polewie Sposób przygotowania Krok 1Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier(...)większą połowę paczki orzeszków i zagnieść. Krok 2Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć . Piec w temp. 180 stopni około 15 minut

CoolinarniePL
Razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem 191

Ponownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki

Be Fit Be Strong
Ekspresowe ciastka żytnie 187

Za oknem brzydka pogoda, złota jesień chyba powoli się kończy. Ale to nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ekspresowe, zdrowe ciastka żytnie. Mąka żytnia typ 2000

Trufelkowo
Placek owsiany z truskawkami i rabarbarem 295

Zapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze.Może i

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą 189

drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem studzimy już normalnie. Składniki masa: 500 g serka mascarpone(...)mieszamy, lekko studzimy. Przełożenie ciasta: ciasto jasne - połowa dżemu z czarnej porzeczki - połowa kremu z serkiem mascarpone - ciasto ciemne - druga połowa dżemu z czarnej porzeczki - druga połowa kremu - ciasto jasne - polewa czekoladowa Ciast wkładamy na kilka godzin do lodówki :-) Smacznego :-))) #beko #ciastojakzobrazka Poniżej filmik, który pokaże nam jak sprytnie i szybko na dodatek bez użycia noża pokroić równo ciasto

kruche babeczki
Tort czekoladowy z lekką masą i malinami 479

składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera). Formę  wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut , do tzw. suchego patyczka.  Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 lub 4 części. Krem: 500 g serka mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru(...)blat. ( zabezpieczy to przed zsuwaniem się tortu) Nasączamy nasze ciasto. Następnie wykładamy porcję kremu, na to malinki. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, nasączamy ponczem i układamy malinki. I tak dalej.  Boki i wierzch tortu obkładamy masą. Masa jest dość sztywna, dlatego bez problemu możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować górę.   Obłożenie

Rusty Fork
Piernik z jabłkami + film 154

podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.   składniki na tortownicę 26 cm 1,5 szklanki jabłek prażonych 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)mieszamy. Następnie dodajemy wystudzoną masę z jabłek, oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy

Smakowite Dania
Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem 263

Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z kakao, dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 2. Blat podsypać mąką i wysypać wilgotne okruchy, szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć nim foremki do mini tart ( patrz FILM , użyłam 3 foremek wielkości 6x11cm i 2 foremki o średnicy 10cm). Ciasto(...)gęsto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na około 35 minut lub do lodówki na około 60 minut. 4. Dobrze schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190C na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Karmel: 5. Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę

Mała Cukierenka
Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 226

głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też(...)oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Kruche ciastka monetki 148

specjalną nasadkę ( to też chyba wynalazek zamierzchłych czasów);). Ciasteczka są typu ciastek najzwyklejszych, bez udziwnionych dodatków, takie jak robiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy(...)się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe. Jak kto lubi, zwykle ciastka będą upieczone po ok. 15 min. Drukuj Kruche ciastka monetki Składniki 0,5 kg mąki pszennej 2 żółtka 100 g cukru pudru 250 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki

Mieszam w Garnku
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 168

warsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie chleba to jego pasja. W Akademii Smaku Bosch tym razem nie było ścisku, co wyszło im na plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym(...)piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie jaglano-bananowe 165

bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest(...)kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne

Bullio
Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 247

przełożyć na blat lub stolnicę. Uderzyć ciasto pięścią by wypuścić z niego powietrze. Lekko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 18 równych części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta uformować kulkę, umieścić ją na blaszce i lekko spłaszczyć, nadając kształt bułeczki. Tępą częścią zwykłego stołowego noża wycisnąć na każdej z bułeczek krzyżyk. Przykryć bułeczki ściereczką(...)Piec bułeczki przez 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią a wbity w nie patyczek będzie suchy (u mnie trwa to 15 minut). Wyjąć bułeczki z piekarnika. Konfiturę morelową podgrzać w rondelku. Smarować gorące bułeczki ciepłą konfiturą. Podawać. Bułeczki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe choć potem też są smaczne.  Bułeczki można również zamrozić (bez polewy z konfitury morelowej

maniapieczenia
Mazurek czekoladowy 196

dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i  na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było  w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka(...)kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg -   resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować czekoladową  masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać

Stare Gary
Bataty pieczone 191

wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery.  Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków, ewentualnie z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku. Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów(...)bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć. Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 x 1 cm. Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami. Tak przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchcik gotuje