bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1018/1508)

Babeczki burczane 205

mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane

moj przepis na
Tarta z brokułem i kurczakiem 247

jakiegoś czasu chodził za mną zakup formy do pieczenia tart. I jak już ja nabyłam to teraz poszukuje idealnego przepisu na ciasto i chyba znalazłam. Szybkie łatwe danie które można zrobić na wiele sposobów wszystko zależy od tego co mamy ochotę umieścić na naszej tarcie. Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 2 łyżki(...)dodajemy sól i zagniatamy z masłem (jak na kruszonkę). Dodajemy jajko, sok z cytryny dokładnie zagniatamy i dodajemy wodę. Całość zagniatamy żeby wszystkie składniki się połączyły i ciasto było gładkie bez grudek. Owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 min. W tym czasie kroimy naszą pierś w kostkę, w miseczce dodajemy 1-2 łyżki oleju

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 220

śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)   Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą(...)donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy

Jak gotować i nie zwariować
Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach 165

godzinie Foremkę wykładam papierem do pieczenia , papier smaruję olejem za pomocą pędzelka Teraz do foremki wykładam wyrośnięte ciasto , foremkę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia Po 30 minutach – pieczenie chleba gryczanego Chlebek od góry maluję olejem Foremkę z chlebkiem wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę , na dolną półkę dodatkowo(...)wstawiłam naczynie z wodą ( jeżeli nie możemy wstawić naczynia z wodą to też chlebek będzie pyszny :) Piekarnik mam nagrzany do 200 stopni po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszam do 180 stopni i nadal piekę około 55 minut Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb gryczany jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Szybka pizza z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. 239

Dziś post w mniej świątecznym nastroju, a bardziej w klimacie zbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na

Niebieski kubek z kawa
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 224

zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny(...)lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając

Wanilia i Kardamon
Co jadłam w Szkocji? 150

całej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki. Jej smak jest dla mnie(...)naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku

Projekty ze smakiem
Lekkie pancakes truskawkowe 196

Aaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze, bo bez cukru, z małą ilością tłuszczu i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zatem osoby będące na diecie również mogą sobie pozwolić na śniadanie "na bogato" :)  Ach, jak ja kocham pankejki i wiem(...)mąki luksusowej (550) lub uniwersalnej (650) - można odmierzyć miarką o poj. 200 ml 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850 lub 2000) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli 2 jajka, lekko roztrzepane 3 łyżki oleju 3 łyżki jogurtu greckiego lub tego serka 200 ml mleka 50 ml syropu klonowego 1 łyżeczka

Domowa Cookierenka Agi
Prosty tort śmietankowy 238

Kolejny obiecany tort z cyklu bez udręki z kremem to prosty i śliczny tort śmietankowy z biszkoptami w stylu ombre – u mnie w różnych odcieniach różu. Do tego dekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy , więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka(...)sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie

Ciastkozercy
Jak przestać jeść słodycze? 8922

Wiele osób przyrzeka, że nie będzie przez Post jadło słodyczy, ale niestety do końca nie dotrwają. Czy naprawdę warto je jeść? Sama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym. Czym właściwe, są słodycze? Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie(...)Adwentu 2011 (było to moje postanowienie), wyjątkiem był Sylwester, kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych

Truskawkowa Fiesta
Wieniec drożdżowy z tapenadą 209

nami!Składniki:Ciasto:350 g mąki7 g drożdży instant200 ml ciepłego mleka 75 ml oliwy z oliwek extra virgin Moniniszczypta soli2 łyżeczki cukru1 jajkoTapenada:1 szklanka czarnych oliwek bez pestek2 łyżeczki kaparów2 filety anchois5 łyżek oliwy Monini Four Peppers1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki octu balsamicznego Monini2 łyżki posiekanej pietruszki2 łyżki posiekanych suszonych pomidorówPrzygotowanie:Tapenada: Wszystkie składniki miksujemy blenderem(...)dodajemy oliwę,  jajko i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy tapenadą i zwijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 172

szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam!Skladniki:250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630)60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypaniaszczypta soli125 g zimnego masla(...)polkrazki.Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant na koniec zawinac,zakladajac na owoce.Brzoskinie posypac brazowym cukrem.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 °C ( z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezlocenia brzegow.Gdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najprostszy z najprostszych: chleb z formy 159

Najprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto migdałowo- śliwkowe 146

szybko zniknął z mojego stołu i na weekend zostaliśmy bez ciasta do kawy. Nie wiele myśląc poszperałam po swojej księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi.  Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami. Tak pięknie wyglądał na zdjęciu(...)zrobić to udać się do piwnicy i poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:)  Ciasto uratowane.Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach.  Składniki:250 g masła4 szklanki mąki7 jajek1/2 szklanki cukru2

ciastkarnia na kruchym spodzie
KOKOSANKI. 213

Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością(...)dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto  i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania