Dziś mam dla Was kolejny przepis na borówkowe pyszności!Póki owoce są na targach trzeba z nich korzystać!Są nie tylko bardzo smaczne , ale i przynoszą
Ostra na SłodkoDzisiaj zaprezentuję Wam moją wersje Kopca Kreta :) Przepisów jest mnóstwo, gotowców też nie brakuje. Ja robię wszystkie dania po swojemu, dzięki czemu nie mam tego samego
Zdrowie i pysznie na talerzuDzień dobry moi drodzy czytelnicy🙋Powiem Wam, że wczoraj miałam strasznie pechowy dzień 😔 Odebrałam auto od autoryzowanego serwisu gdzie robili blacharkę po kolizji ( nie z mojej
Zdrowie i pysznie na talerzuSezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej
Humanistka w kuchniZnam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi
Brzuszki ŁakomczuszkiNigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze
Słodkie Przyjemnościsezon wielu pysznych owoców. Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy kolor. Taki torcik będzie się świetnie prezentowała na przykład na urodzinach lub innych(...)jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie dzielimy je na pół. Masa Serek ricotta miksujemy przez chwilę. Dodajemy jogurt grecki oraz
Health-Fit-Lifetłuszczu, który ma całkiem dobry skład i jest nowością na naszym rynku ( jego niewielki dodatek podkreśli smak świątecznych babeczek bez uszczerbku na naszej sylwetce:) ). A wszystkie pozostałe składniki i proporcje znajdziecie poniżej. Składniki (6-7 sztuk) Ciasto - pół szklanki mąki kukurydzianej - pół szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 całe jajko - 2 łyżki majonezu Kielecki lekki - 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wykładamy do foremek na muffiny: na dno kładziemy łyżkę masy, którą delikatnie rozsmarowujemy po dnie i bokach foremek, wykładamy łyżkę farszu i przykrywamy znowu ciastem. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut . Muffiny można podawać z odrobiną keczupu lub ulubionym sosem. Smacznego
Health-Fit-Lifezrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity - widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się(...)łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Polewa: Gorzką
Kuchnia MagdaLenykoloru mniam mniam mniam już byłam blisko, sięgnęłam po portfel i zamarłam 4,70 za malutkie kółko z dziurką!! No way!! Jestem chytruską, to fakt ale bez przesady. Po pierwsze taki pączuś, to mi tylko wejdzie w szpary w zębach! Ani się najem ani posmakuje, musiałabym z 10 kupić. Postanowiłam, że zrobię sama(...)ręki . Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku kółeczka. Układać na blacie wyłożonym papierem śniadaniowym
pieprzny smaczeksposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę wszystkie kanapki świata, nie mówiąc o jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia(...)zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona
Niedzielny kucharzWitajcie, a dzisiaj kolej na deser! Postanowiłam przygotować szarlotkę - trochę inaczej:) To znaczy bez mąki, bez jajek no i oczywiście bez pieczenia. Robi się ją bardzo szybko, dlatego nie trzeba długo czekać aby ją zjeść:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Składniki Spód - 80 gram płatków jaglanych - 60 gram płatków orkiszowych - 40 gram cukru kokosowego - około(...)wcześniej przygotowany spód. Polewa - 40 gram suchych daktyli (wcześniej namoczonych) - 20 gram gorzkiej czekolady - odrobina mleka roślinnego lub bez laktozy W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz z mlekiem. Następnie dorzucamy daktyle i całość blendujemy na gładką masę. Polewamy nią ciasto. Na wierzch położyłam preparowaną grykę z miodem i migdałami. Wartości odżywcze ( porcja 70 gram) 94 kcal
Health-Fit-Lifestronę Uczymy jak słodzić , gdzie dowiecie się jak słodzić z głową, bez wyrzeczeń oraz zapoznacie się ze stereotypami na temat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie(...)powstały okruszki. ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekł a damy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut
Bon appetit mon amiekiedy wystygną i można będzie je schrupać. Po przygotowaniu np. ciasta kruchego lub faworków często zostają mi niewykorzystane białka, które po prostu zamrażam i później robię z nich kokosanki lub właśnie bezy. Mrożone niezbyt długo (7 - 14 dni) białka, po rozmrożeniu nie tracą za bardzo na jakości. Najlepsze bezy(...)wychodzą oczywiście z białek świeżych, które należy starannie ubić na pianę, do której stopniowo po łyżce dodawać drobny cukier. Ubita piana na bezy, powinna być gęsta, błyszcząca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Polecam również przepis na: Bezę zimową . Składniki: 4 białka jaja kurzego 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu winnego lub cytryny 1 łyżeczka
Kuchcik gotujewersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak sądzę – równie smaczna. Migdałowy wieniec z makiem Danie Ciasto Porcje 12 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie 125 g masło 8 g drożdże instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie 130 g mąka migdałowa(...)szklanka mleko Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść, odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Z wyrośniętego ciasta uformować trzy długie wałki, rozwałkować je na prostokąty Wymieszać składniki nadzienia i posmarować nim prostokąty ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku. Powstałe roladki zapleść w warkocz, a następnie uformować z niego wieniec. Piec w 180 st. C przez 40-50 minut
Kucharzyca