dietetyczne nuggetsy ? Trafiliście idealnie :) Dzisiaj dla Was coś pysznego w wersji "odtłuszczonej". Mianowicie do przygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu, nie są one smażone tylko upieczone bez jego dodatku. Jednocześnie do uzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję(...)PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane. Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zupełnie suchymi ciastami. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, żeby wszystkie składniki, których będziemy używać - były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru(...)przyprawą korzenną oraz śmietanę. W osobnej misce ubić na sztywno białka, a następnie bardzo delikatnie dodać je do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelać do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut do momentu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić na trzy warstwy
Świat CiastaCiasto, które stało się ulubionym makowcem większej części mojej rodziny, ostatnio takie wrażenie wywarły na nas tylko drzwi bezprzylgowe , które w między czasie zdążyliśmy kupić (razem z ościeżnicami, rzecz jasna :D), zamontować, są nowoczesne i objęte aż trzyletnią gwarancją, zakup wart każdego grosza ;) Przyznam, ze już od dawna przymierzałam się do zrobienia seromakowca, żałuję, że zajęło mi to tak dużo(...)czasu :D Połączenia masy makowej i serowej smakuje obłędnie, wierzcie mi ;) Bez spodu, oprószony cukrem pudrem - zróbcie koniecznie na święta, nie zawiedziecie się, polecam! :) Składniki na masę makową: 650 g masy makowej 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki śmietany 18% 3 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki
Domowa cukiernia EwyPrzepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego
Passion of Cookingjedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)szklanki daktyli niesłodzonych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka mleka (do zalania owoców) sojowego lub ryżowego lub migdałowego lub innego roślinnego (może być też zwykłe krowie) 450 ml mleka (do ciasta) 1/2 szklanki powideł śliwkowych najlepiej niesłodzonych Daktyle grubo posiekać, dodać rodzynki, zalać mlekiem, odstawić na 30 min. Kaszę przełożyć do misy malaksera, zmielić na mąkę, w niewielkiej ilości mogą pozostać
moj przepis naurośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko formujemy zgrabną kulę i przekładamy ją do naczynia, w którym chcemy chleb wyrastać. Elegancko(...)papierem do pieczenia. Wzorek z koszyczka został, przyjemnie rustykalny. Dodatkowo chleb gwiaździście nacięłam- ten zabieg to nie tylko dekoracja- nacinanie pieczywa sprawia, że chleb nie popęka niekontrolowanie w dowolnie przez siebie wybranym miejscu. Pamiętacie, jak mama krzyczała „znowu uśmiechnięty chleb kupiłeś?” Ten się nie uśmiechnie- nie pęknie, jeśli go natniecie. Skórkę wyrośniętego pieczywa przed pieczeniem nacinamy równomiernie
Karo in the KitchenNiesamowicie mięciutkie, puszyste i cudownie pachnące kokosem drożdżówki. Smaczne zarówno bez dodatków jak i z nimi. Ja podałam je ze świeżymi owocami a także z tymi zawekowanymi. Wielbiciele drożdżowych bułeczek, wypróbujcie koniecznie ten przepis! Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja —>KLIK). 30 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 100 g ugotowanych(...)solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na kolejne pół godziny. Pieczemy około 10-15 minut
Mienta blogkuchni szykując dzisiejsze ciasto. Ledwo co się wyrobiłam na popołudniowe zajęcia, ale uznałam, że jeżeli nie zrobię zdjęć ciasta przed wyjściem, to po moim powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało(...)waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem
Słodkie PrzyjemnościChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut
Gospodyni MiejskaZ zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten
Smaczne Zdrowemąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora(...)mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc nie musi spędzać dużo czasu w piekarniku). Gdy jest już gotowa wyjmujemy
Brzuszki Łakomczuszkikrakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo(...)ładnie opaść. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą. Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate, mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam
Mia Cucina Sofietaktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew.Suflet ziemniaczanyskladniki na 3 porcje300g maczytych ziemniakow3 jajka50g szynki25g parmezanu60g maslasol, bialy pieprzgalka muszkatalowawykonanie:Ziemniaki szorujemy, a nastepnie gotujemy w mundurkach(...)dokladnie smarujemy pozostalym maslem i wypelniamy je ciastem. Ciasto nakladamy dokladnie na srodek foremek, nie wyrownujemy do brzegow, nie gladzimy.Aby suflet lepiej wyrosl nalezy zrobic palcem rowek wzdluz brzegow foremki.Foremki wkladamy do piekarnika nagrzanego wczesniej do 180°C i pieczemy przez 20-25 minut. Suflet powinien sie ladnie zrumienic. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!Prawidlowo zrobiony suflet
Przysmaki KarolkiBardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z
Smaczne Zdrowe