swoim blogu ich kilka. Ale tym razem czekają na Was prawdopodobnie najlepsze ciasteczka owsiane. Zgodnie z moją filozofią nie zawierają dodatkowego cukru i słodzików, a są słodkie dzięki dojrzałym bananom. Smaku nadaje im także cynamon cejloński, który jest stałym bywalcem w mojej kuchni. Ciasteczka są ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze – smakują także najmłodszym Moje dzieciaczki je uwielbiają! Ciasteczka(...)czasem miękną, ale nie tracą na smaku więc spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w pojemniku. Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu! Składniki (16 sztuk): 2 dojrzałe banany, 10 łyżek płatków owsianych górskich (o właściwościach płatków przeczytacie tutaj ), 2 łyżki oleju kokosowego, 2 jajka (o jajkach więcej tutaj ), pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego. Sposób przygotowania Wbij do miski jajka
Natka Pietruszkioprze! Ps. Ciasto przypomina popularne Banoffee w połączeniu w 3 Bitem – gorąco polecam! Pokazane na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiło furorę! Zapraszam! https://www.instagram.com/sylwialadyga/ SKŁADNIKI: * banany – 1 kg * herbatniki – ok. 300 g * masa krówkowa ( z puszki ) – 510 g * śmietanka 30% słodka – 600 ml * jogurt grecki – 400 g * cukier puder(...)dnie blachy układamy porcje herbatników. Przykrywamy masą krówkową ( smarujemy po całości ) – zostawiamy sobie 3 łyżki masy, które będą do warstwy krówkowej. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Dociskamy, odstawiamy. Obrane banany przecinamy na pół i wzdłuż na 2 części, zalewamy sokiem z cytryny ( obtaczamy ). 400 ml zimnej śmietany wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany
Ostra na Słodkowięc nie wolno dosypywać soli do gotujących się ziemniaków. Zamiast wylewać wodę, do zlewu, warto przelać ją do konewki i używać do podlewania kwiatów, gdy już ostygnie. Skórka z banana Innym źródłem potasu, o którym mało kto myśli, jest nic innego jak banan, a właściwie to skórka z banana. Można ją dodawać na kilka sposobów, jednym jest ususzenie skórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zobaczyłam u Lubie_gary babeczki z ciasta francuskiego to zainspirowałam się do zrobienia własnej pełnoziarnistej wersji (wcale nie tak czasochłonnej jak mogłoby się wydawać!) i nadziałam tak jak Martyna bananem, borówkami i gorzką czekoladą. Co to za połączenie! Pełnoziarniste babeczki francuskie to elegancki i szybki deserek w sam raz na zabiegany weekend. Z ciastem francuskim mam love/hate relationship. Uwielbiam(...)Ciasto „francuskie”: Mąka pszenna 48 g Mąka pszenna pełnoziarnista 146 g Masło roślinne lub margaryna 136 g Ocet jabłkowy 9 g Sól szczypta Erytrytol 6 g Nadzienie: Banan 1 sztuka Borówki ok. 90 g Czekolada gorzka 12 kostek (ok. 130 g) Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Dokładnie wyrabiamy (tak aby nie było grudek tłuszczu). W razie potrzeby (jeśli ciasto
rabarbarowomąki (1 szklanka = 250 ml; zmieszałam mąkę pszenną z razową w proporcji 1:1) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 banan Dodatkowo: około 100g borówek Polewa: 3 łyżki miodu 1 łyżka masła Opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową - przygotowanie: Banana(...)rozgnieść widelcem na w miarę jednolite puree. W pierwszej miseczce wymieszać mąkę/mąki z proszkiem do pieczenia a w drugiej - jajko, mleko, olej oraz banana. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu delikatnie wmieszać borówki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich wypełnić ciastem
Di gotujemasło orzechowe? A lody? Dziś zapraszam Was na pyszne i zdrowe lody orzechowe. Wystarczą 3 proste składniki Kilka chwil przygotowań i pyszne domowe lody gotowe. Spróbujcie Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki dobrego masła orzechowego – u mnie 100% crunchy 1 łyżka naturalnego jogurtu Przygotowanie: Banany obieramy, kroimy w grubsze plastry, wkładamy do woreczka i mrozimy minimum(...)mnie cała noc). Zamrożone banany (warto rozdzielić plastry) wkładamy do misy blendera z nożami, dodajemy jogurt i masło orzechowe. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy jeszcze na około 1 h do zamrażalnika (warto je przemieszać co 20 minut). Nakładamy lody i od razu podajemy. Smacznego The post Zdrowe lody orzechowe – tylko 3 składniki! first appeared
Słodkie okruszkiwypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 20 minut ➕ chłodzenie 🇨🇮 – Irlandia 🇵🇱 – Polska 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem Oczywiście potrzebujemy kilku składników Banany – 4-5-6 sztuk Jogurt grecki – 450 ml Irish Cream Coffee Liqueur – 700 ml Wanilia – 1 laska Ziarna kakaowca – 50-60 gram Espresso – podwójne(...)trakcie robienia Banoffee 😉 Po pierwsze zrób espresso. Wlej do rondla, dodaj przecięta w pół laskę wanilii i zacznij podgrzewać. Wsyp żelatyne i dobrze wymieszaj, odstaw na bok. Po drugie banany obierz, ugnieć widelcem. Dodaj jogurt i wymieszaj przy użyciu robota kuchennego. Łyk Liqueur ❗❗❗ inaczej Banoffee Irish nie wyjdzie 😉 Po trzecie, nie przestając mieszać, dodaj mieszankę z rondelka do bananów
RafalCookciasto jest pyszne. Pachnie bananami i jest wilgotne, nie zapycha. Takie idealne. Udekorowane domową polewą czekoladą i kolorowymi cukierkami i posypką. Będzie ozdobą każdego stołu, urodzinowego czy innej imprezy. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki kakao 2 banany Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: różowe draże kolorowa posypka Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki
IzabelawkuchniKiedy banany są już zupełnie dojrzałe, miękkie i słodkie, niektórzy mogą uważać, że nadają się już tylko do wyrzucenia - nic bardziej mylnego! W miarę, jak skórka ciemnieje, zawartość cukru w dojrzewającym bananie coraz bardziej wzrasta. Właśnie wtedy zaczyna nadawać się do pieczenia - pieczenia czego? CHLEBKA BANANOWEGO oczywiście! To śniadaniowy klasyk, którego nikt nie odmówi podczas rodzinnego posiłku! Fantastycznie sprawdzi się
COOKMAGAZINEjego konsystencja jest dość krucha, ale w smaku – pycha! Serdecznie polecam Oczywiście ten wypiek nie jest dosładzany cukrem, czy innym słodzikiem. Chlebek jest słodki tylko dzięki dojrzałym bananom. No i na koniec ważna informacja dla insulinoopornych – porcja chlebka ma niski ładunek glikemiczny, zatem smacznego także dla Was! Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): 4 dojrzałe banany, 100g mąki kokosowej(...)łyżki sezamu, 4 łyżki oleju kokosowego. Sposób przygotowania Najpierw olej kokosowy rozpuść w garnuszku. Następnie siemię lniane zalej gorącą wodą (1/5 szklanki) i odstaw by ziarenka napęczniały. Później banany rozgnieć widelcem. Dodaj do nich roztopiony olej kokosowy, siemię lniane oraz sezam. Wymieszaj. Na koniec dodaj wymieszaną mąkę z sodą oczyszczoną i ponownie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem
Natka Pietruszkiuważam, że jest on tutaj całkowicie zbędny, jeśli jednak Wasz poziom słodkości jest dość wysoki dodajcie 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu, czy po prostu białego cukru. Składniki: 3 dojrzałe banany plus 4 na wierzch ciasta 3 jaja 3 łyżki oleju kokosowego 100 g mąki owsianej 100 g. mąki ryżowej (dostępna na Skworcu.pl ) 50 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu czy innego słodzidła płatki migdałowe do posypania 3 banany blendujemy z olejem i jajkami, następnie dosypujemy pozostałe składniki i mieszamy całość. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy przekrojonego wzdłuż banana i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C do tzw. suchego
Cynamonowe szczęścieSpróbuj połączenia klasycznego, pysznego i zastępującego niezdrowe, sklepowe słodycze. Poznaj przepis na CZEKOLADOWE SMOOTHIE Z BANANAMI I DAKTYLAMI! Artykuł CZEKOLADOWE SMOOTHIE Z BANANAMI I DAKTYLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEszklanki ugotowanej kaszy jaglanej – 1 ½ szklanki płatków owsianych – 1 szklanka ziaren sezamu – 1 szklanka pestek dyni – 1 szklanka płatków migdałowych – 1 dojrzały banan – ½ szklanki pestek słonecznika – 2 łyżki wody Kaszę jaglaną przelewamy raz zimą raz ciepłą wodą by pozbyć się gorzkiego posmaku. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Banana wkładamy do robota kuchennego(...)pamiętajmy, że zróżnicowana dieta jest niezbędna dla zachowania zdrowia i nie powinniśmy bać się eksperymentować z nowymi, pełnymi, nierafinowanymi składnikami! Baton wykonany z pestek słonecznika , kaszy jaglane j, sezamu , banana , pestek dyni , płatków kokosowych i owsianych daje nam smaczną i pożywną przekąskę zapakowaną w to co najlepsze dla naszego organizmu! BATON Z KASZĄ JAGLANA I ZIARNAMI! The post Baton
Zdrowy Styl Joannyczekoladą to słodkie czekoladowe babeczki o smaku bananowym polane gorzką czekoladą. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju 2 jajka 100 g cukru 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: W wysokim(...)naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać
KuchniaWeDwoje.pl