babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:48/114)

Sernik wiedeński 67

Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia. Czas wykonania

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik wiedeński 189

Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta

KuchniaWeDwoje.pl
KETO SCHABOWY Z PUREE (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 64

sprawdza się tu znana Wam już panierka z moich keto krokietów . Wystarczy jajko, mąka kokosowa, łupiny babki jajowatej, opcjonalnie odrobina mąki łubinowej oraz przyprawy. Kotlety usmażone w tak przygotowanej panierce dorównują zarówno smakiem, jak i wyglądem tym tradycyjnym. Natomiast jako dodatek zamiast ziemniaczanego puree serwuję zrobione z kalafiora. Proste, szybkie do przygotowania, pyszne i sycące a do tego uniwersalne(...)schabu bez kości (2 plastry o grubości ok 1 cm, ważące po 130 g) 1 jajko 20 g mąki kokosowej 5 g mąki łubinowej (opcjonalnie) 20 g łupin babki jajowatej sól kłodawska , pieprz czarny mielony , czosnek mielony suszony , majeranek i inne przyprawy 50 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego lub smalcu gęsiego Puree z kalafiora 200 g kalafiora

Ola la LCHF
Babeczki cytrynowe miniaturki 169

małe babki cytrynowe upieczone w aluminiowych foremkach na jeden kęs jak mówi moja córka. Składniki na dwie babki małe cytrynowe: 2 foremki aluminiowe 8,5 x 20,5 3 jaja 150 g ksylitolu 150 g maki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 100 g stopionej margaryny starta skorka i sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)stopniach po 35 minut( lepiej sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło) Krok 4 Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego. Mieszamy i polewamy nasze babki, posypujemy je  mieszanką chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie

Różowa kuchnia
Babka z przepisu Dziadka 180

zatopić się w fotelu i dać ponieść wspomnieniom. Tytułowy Dziadek – nie jest mój, przepis również, ale moja – Babka z przepisu Dziadka. Składniki na formę o pojemności 2,3 litra: - 4 duże jajka - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - ½ szklanki skrobi ziemniaczanej - 1 i ½ szklanki mąki tortowej - 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ¾ szklanki + 1 łyżka oleju(...)delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Pysznie kokosowa babka piaskowa 219

szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka cukru 11/4 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO – produkt znajdziecie tu )* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 250 g 4 jajka 3/4 szklanki drobnych wiórków(...)lista) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Kolejno ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Kokosową babkę pieczemy na środkowym poziomie, w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około

Słodkie okruszki
Babka ajerkoniakowo - kawowa 140

Dlatego należy pamiętać o kilku żelaznych zasadach przy pieczeniu takich ciast. Pisałam o nich pod przepisem na BABKĘ POMARAŃCZOWĄ , warto zerknąć.  A babeczkę polecam całym sercem, nie tylko na świąteczny stół :) Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 160 g masła 130 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml ajerkoniaku(...)łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i bardzo puszystą masę ( to kolejny warunek udanego wypieku w przypadku ciasta ucieranego - masło z cukrem musi być naprawdę bardzo dobrze utarte; masa maślana powinna być bardzo jasna

Opowieści z piekarnika
babeczki majonezowe z masą 119

składniki na babeczki: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 2 jajka 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Babka cytrynowa 116

szklanka mąki pszennej ( u mnie mąka szymanowska uniwersalna ) - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna ( otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę

Kuchnia z widokiem na ogród
Babka piaskowa 101

Prosta babka na Wielkanoc i do niedzielnej kawki. Robiona na próbę, dlatego bez żadnych dekoracji. Polecam gorąco! Składniki: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła / margaryny Sposób wykonania: 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Obie mąki(...)proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do ciasta, ponownie zmiksować. 3. Blaszkę do babki posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wylać ciasto i piec najpierw przez 10 minut w 200st. C, a potem zmniejszyć moc do 180st.C i piec około 45 minut.  4. Po upieczeniu i wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia domowa Ani
Babka kokosowa 195

jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują(...)jest pyszna.   Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju; - 250 ml mleka kokosowego; - 225 g mąki pszennej; - 85 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do wysokiej miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Ubijać do uzyskania jasnej

dom-agi.pl
BABKA KAJMAKOWA 147

Polecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru  100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe(...)rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając i uważać by nie przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Cytrynowa babka 116

Lekka, puszysta babka z wyrazistą cytrynową nutą, oblana delikatną białą lukrowo-cytrynową polewą to tradycyjna propozycja ciasta do małej czarnej. Składniki: 4 jajka 150g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 180g cukru 200g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skóra i sok z 1 cytryny masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa cytrynowa(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l. 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni. 4. Polewa cytrynowa

Szalona Kuchnia Eweliny
Idealna babka czekoladowa 103

niepozorna babka absolutnie zachwyciła mnie smakiem i strukturą, niby puszysta i delikatna, a jednocześnie lekko wilgotna do tego długo zachwuje świeżość.  Koniecznie oblejcie ją czekoladą, która pasuje tutaj idealnie i stanowi perfekcyjne jej wykończenie. Mogłabym jeszcze długo się nią zachwycać ale myślę że najlepiej będzie jeśli spróbujecie sami.  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)ubijamy na puszystą białą pianę (zajmuje to ok 10 minut). Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatne łączymy z pianą jajeczną. W międzyczasie rozpuszczamy masło i gorące dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do babki (o pojemności ok 2 litrów) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z polewą z batoników Daim 59

Mogłam obiektywnie ocenić ten eksperyment. I stwierdziłam, że warto o nim tu wspomnieć. Wykonanie: Pieczemy biszkopt - wykorzystałam przepis na babkę korzenną. Można upiec dowolnie wybrany biszkopt - waniliowy lub kakaowy. Składniki ciasta: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1 pełna łyżka masła orzechowego lub kremu o smaku ciastek korzennych

Kronika Piekarnika
Zielona babka ze szpinakiem 173

teraz szpinak. przyznam że przepis jest z gazety, nie ma autora ,Najbardziej podobał mi się wygląd babki i dla tego ją upiekłam , w smaku jest bardzo smaczna a szpinaku wcale nie czuć . ciasto 25 dag mąki tortowej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 jajka 20 dag szpinaku – mrożony rozdrobniony 20 dag cukru kryształu 350 ml oleju 10 dag czekolady(...)godziny 170 st .. Tutaj jeszcze dodam super radę biały cukier można zastąpić trzcinowym ,a część mąki pszennej gryczaną ,która ma zbawienny wpływ na jelita i układ krążenia .Babka będzie wtedy ciemniejsza

Moje Wyroby
Dwukolorowa babka majonezowa 152

Jeżeli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec na Wielkanoc to mam dla Was propozycję - wilgotną i szybką babkę majonezową. Pychotka  Składniki: 4 jajka szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą

Cukiernia Pychotki
Babka kajmakowa 155

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła

Bullio
Babka kajmakowa 225

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła

Bullio
Babka kajmakowa 188

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła

Bullio