babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:39/114)

Wielkanocna babka cytrynowa 153

Składniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z 1,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy(...)posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info

Kocham Czekoladę
Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna! 143

waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki: - 4 żółtka - 300 g mąki tortowej - 50 g mąki pszennej zwykłej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 5 białek - 120 ml śmietanki 30% - 140 g cukru pudru - 1 opakowanie skórki pomarańczowej KOTANYI - 1 opakowanie cukru o smaku pomarańczowym(...)masę z żółtkami, skórkę pomarańczową i cukier pomarańczowy dokładnie wymieszaj masę. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wprowadź je do masy.  Ciasto przelej do silikonowej formy na babkę, bądź metalowej formy, wcześniej wysmarowanej olejem. Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut, w temperaturze 180 stopni C. Studzimy całkowicie na kratce.  Białko wymieszaj ze śmietanką i cukrem pudrem

SMYKWKUCHNI
88. Babka waniliowa GOTOWANA 110

jajek 1 kostka margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy (cały) Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.  Do margaryny naprzemiennie dodawać białka i mąkę. Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Formę włożyć do wrzącej wody(...)garnku i gotować przez 60 minut na słabym ogniu. Formę należy przykryć czymś ciężkim aby się nie przechyliła. Gotową babkę polać polewą czekoladową

Jadło i czytadło
Babka pomarańczowa 260

się składników, nie dłużej. Dodać sok pomarańczowy wraz ze skórką i wymieszać delikatnie do połączenia. Formę na babkę o pojemności 1,5 litra ( może być nawet trochę większa ) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką/bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać. UWAGA: Babkę można również upiec w keksówce o wymiarach 27 cm x 9 cm ( może być też trochę(...)większa ). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie babkę polukrować.   Lukier : Cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę ( jeśli dodajecie ) umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania

Opowieści z piekarnika
Babka kajmakowa 283

dodatkiem słodkiej masy krówkowej. Oblana polewą kajmakową. Oprószona płatkami migdałowymi. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Babka: 5 jaj; 1 łyżka białego cukru; Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny; 100 g margaryny; 300 g gotowej masy krówkowej; 180g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości(...)tłuszczu 30 lub 36%; 3 łyżki płatków migdałowych.  Dodatkowo: Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny wycisnąć sok. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka

Gospodyni Miejska
DWUKOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 154

też mam dla Was przepis na prostą babkę, bo nie może jej zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Typowa babka piaskowa wzbogacona sokiem pomarańczowym Hortex z pewnością przypadnie każdemu do gustu. SKŁADNIKI    4 jajka, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. soku pomarańczowego(...)kokosowe, cukier puder Lukier pomarańczowy: ½ szkl. cukru pudru,             1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex  WYKONANIE Formę na babkę o pojemności 1.5 l z kominem smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą

słodki bratek
BABKA WIELKANOCNA 149

bardziej tradycyjny przepis na babkę z dodatkiem kakao i skórki pomarańczowej, wychodzi pyszna i aromatyczna, robiłem w formie bez komina, ale jednak lepiej jest piec w takiej z kominem, nie ma obawy, że wyjdzie zakalec, przepis sprawdzony więc polecam :) SKŁADNIKI: • 150g cukru • 125g masła • 150g margaryny • 1 cukier waniliowy • 170g mąki pszennej • 80g mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku(...)razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka. Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym

KUCHNIA POLSKA
Ucierana babka z malinami. 115

tuż…  Nieodłącznym ich elementem jest babka. Tutaj mamy ogromne pole do popisu.. Dziś zapraszam Was na babkę z malinami! Składniki; 25 dag masła 25 dag cukru trzcinowego   Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu  1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru(...)pieczenia   Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa   Skworcu bułka tarta do obsypania foremki  Przygotowanie; Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania to obie mąki i rum a także proszek do pieczenia. Dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka gotowana z truskawkami 88

przygotowałam gotowaną babkę dwukolorową z truskawkami. Babki gotowane robię dość często, bo są puszyste i wilgotne, ładnie wychodzą, są równe i nigdy nie przypalają się ;-). Nie byłam do końca pewna jak wyjdzie taka babka z dodatkiem owoców. Kiedyś robiłam babkę gotowaną z jabłkami, ale truskawki pod wpływem temperatury mają rzadszą konsystencję i trochę obawiałam się czy babka dojdzie w środku(...)Moje obawy były jednak niepotrzebne, bo babka wyszła wyśmienita. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 jaj 220g masła 1szkl. cukru 1szkl. mąki pszennej tortowej + do obtoczenia truskawek 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50g gorzkiej czekolady 0,5 buteleczki olejku cytrynowego szczypta soli świeże truskawki  cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Jajka

Waniliowe Improwizacje
babka piaskowa z makiem i nutą cytryny 95

mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny oraz mak i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy z kominem, natłuszczonej i oprószonej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. w ok. 180 st. C. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy

Domowy Smak Jedzenia
Babka z majonezem 92

Babka z dodatkiem majonezu może się wydać dziwnym pomysłem ale jak pomyślicie, że majonez to przecież jajka i olej to już ma to większy sens. O tym przepisie słyszałam już od jakiegoś czasu i postanowiłam wypróbować. Babka jest delikatna i jak najbardziej babkowata. NA wierzchu lekki lukier cytrynowy, który nadaje lekkiego smaku i wsiąka w ciasto(...)tworząc grubej skorupy. Można ozdobić dowolnie, ja postawiłam na prostotę i kilka pereł na wierzchu. Smacznych świąt Wam życzę. Babka z majonezem Ciasto: 4 jajka w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Lukier

Smaczny zeszyt
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 141

Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. Składniki : Porcja 1 - foremka 35x12                   Porcja 1,5 -  foremka 40x14  33 dkg margaryny(...)nasza babka popęka nam na górze i może nam kipieć!) Margarynę ucieramy w misce na lekko puszystą masę,dodajemy cukier,cukier waniliowy i dokładnie mieszamy kilka minut. Następnie dodajemy po 2 jajka i ucieramy ,tak aby się nam połączyły z tłuszczem. Nie dodawajmy wszystkich jajek od razu,wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną

Przepisy i porady kulinarne
Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky 70

Babki i mazurki to chyba najbardziej popularne ciasta wielkanocne. U mnie bardzo rzadko piecze się mazurki, dlatego postanowiłam to zmienić. Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky to zaskakujące połączenia cienkiego sernik z dodatkiem rodzynek i kremu czekoladowego z dodatkiem alkoholu. Jedliście kiedyś takie pyszności? Czas wykonania: 1 h 30 min   Ilość porcji: 20 kawałków  (forma(...)wcześniej ugotowanych) 2 jajka 2 żółtka 100 g cukru (1/2 szklanki) 1 cukier waniliowy 100 g kostki masła 75 g rodzynek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy z whisky: 120 g czekolady goszkiej 70 % 50 g cukru pudru 10 g masła 50 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki miodu 50 g mascarpone

KuchniaWeDwoje.pl
Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky 136

Babki i mazurki to chyba najbardziej popularne ciasta wielkanocne. U mnie bardzo rzadko piecze się mazurki, dlatego postanowiłam to zmienić. Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky to zaskakujące połączenia cienkiego sernik z dodatkiem rodzynek i kremu czekoladowego z dodatkiem alkoholu. Jedliście kiedyś takie pyszności? Czas wykonania(...)zmielić. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć i dodać do niego po łyżce masy serowo ziemniaczanej. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz po dodać po 1 żółtku. Masę serową delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sparzonymi

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania