babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:38/114)

BABKA MAŚLANA + FILMIK 81

Pyszna babka maślana, łatwa w przygotowaniu i smaczna.  SKŁADNIKI :  4 jajka  szczypta soli  3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy  150 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/4 szklanka mąki ziemniaczanej  2 szklanki mąki pszennej, tortowej ( 260 g ) PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka(...)ostudzone masło, mieszamy. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę pszenną i ziemniaczana, mieszamy.  Formę o rozmiarze 10/30 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy i równo rozprowadzamy.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg.  Po upieczeniu babkę studzimy i kroimy na kawałki.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka piaskowa 137

przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane

Różne smaki w kuchni
Babka piaskowa 356

przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki   Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka

Słodkości i nie tylko
Babka cytrynowa 87

żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut. Po przestudzeniu wyjąć z formy

przepisy- Milki
Babka majonezowa 114

uchowa:) U mnie bardzo szybko zniknęła. Polewa czekoladowa z mleka skondensowanego i kakao dopełnia całości. Zbliżają się Święta Wielkanocne, babka może być ciekawą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam do przepisu. Składniki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 5 jajek 3/4 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)ubić z cukrami na puszystą masę. Mąki, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy wlać majonez, wsypać mąkę i całość wymieszać. Formę na babkę dokładnie wysmarować i posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed końcem pieczenia. Wyjąć wystudzić. Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać kakao

gotuj ze mną
Babka ananasowa 166

Taka prostą, ale smaczną babkę polecam na najbliższe święta Wielkanocne :) Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych  3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać(...)wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą polać wierzch babki

Proste Potrawy
Wilgotna, waniliowa, pyszna baba pełnoziarnista 72

portójne W. Wilgotna, waniliowa i wyjatkowa.  Faktycznie inna od piaskowych, majonezowych, maślanych,  olejowych, jogurtowych, delikatnych pastelowo - żółtych babeczek. To babka z charakterem.  Pełnoziarnisty, pełen zakres doznań  dla ceniących wartościowsze odmiany mąki. Od pierwszego kęsa jesteśmy świadomi, z czym mamy do czynienia, - wyrazisty smak, aromat delikatnie podrasowany wanilią. Miękka, lekka, odpowiednio wilgotna struktura. Baba jest smaczna(...)piekłam z tego przepisu również babeczkę z mąki pszennej tortowej. Wychodzi idealnie puszysta, lżejsza od pełnoziarnistego bliźniaka. Jedna z najlepszych babek waniliowych, jakie piekłam.  I jedna z najprostszych. Składniki: w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja L 1/2 szklanki

Kronika Piekarnika
Babka majonezowa 130

Babka majonezowa, oprócz tej kajmakowej , zdecydowanie jest w czołówce najlepszych babek, jakie jadłam. Moja ulubiona – bez dwóch zdań! Pamiętam gdy kilka lat temu przygotowywałam ją po raz pierwszy. Nie do końca byłam do niej przekonana, ale tyle osób ją chwaliło, że po prostu musiałam sprawdzić o co tyle szumu I wiecie, setki ludzi nie mogą się mylić Babka rzeczywiście(...)zjeść. Nie można się jej oprzeć! Mówię Wam! Zróbcie sobie taką babkę na Wielkanoc, a gwarantuję, że będziecie do tego przepisu wracać częściej i będzie to najchętniej wybierana przez Was babka świąteczna. 4 jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Białka

Smaki Na Talerzu
Babka maślana z rumem i bakaliami 158

Składniki: 170 g masła 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki rumu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do … Czytaj dalej Babka maślana z rumem i bakaliami

czarrna od kuchni
Babka cytrynowa 243

składniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła * sok wyciśnięty

Mix smaku
Babka majonezowa 167

Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna. 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku cytrynowego 5 łyżek majonezu Cukier puder do posypania Forma: 2,5 l silikonowa Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy

VioletoweKucharzenie
Babka kawowa 143

Myślicie o kawie do ciasta??...Pora na kawę w cieście:) Zapraszamy na babkę kawową. Składniki; 250 g masła, 5 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, dowolny aromat do ciasta, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy na puszystą masę. Następnie

Anioły w kuchni
Babka krówkowa z wanilią 137

Super babka...inna niż tradycyjna..pomysł zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga MojeTworyPrzetwory .  Składniki; 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g mąki pszennej, ziarenka z 1 laski wanilii, 4 jajka, 100 g masła, 200 g masy krówkowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z 1/2 cytryny, szczypta soli, Wykonanie; Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło

Anioły w kuchni
Wielkanocna babka cytrynowa 94

Składniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z 1,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy(...)posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania