babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:42/114)

Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 182

Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie lodów kawowych... Babka kakaowo-kawowa z jeżynami Składniki: (na 2,5 litrową formę do babki z kominkiem) 175 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii warstwa kakaowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka warstwa kawowa(...)wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce. Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu. Cukier puder utrzeć z kawą na gładki lukier. Polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Może i trzeba kilka misek pobrudzić, żeby przygotować wszystkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rumowy keks 183

cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec

Smakołyki Asi
Babka cytrynowa 220

rzepakowego - 1/2 szklanki cukru - sok z 1 cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka dekoracja: lukier: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - posypka perełki Forma: silikonowa forma na dużą babkę Przygotowanie: Jaja (razem żółtka i białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję

Kuchnia co dnia
Babka majonezowa 162

powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję.  Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty dla fanów zwykłych babek dla chcących się mile zaskoczyć  Składniki: 4 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki(...)wysypywać, ani smarować. Jeśli mamy formę metalową należy nasmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 45 minut (aż do suchego patyczka w temp 180 stopni). Gdy babka ostygnie wtedy przygotować polewę.  Wykonanie polewy: Śmietankę zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia, wsypać do niej czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i mieszać, aż do połączenia składników. Polać

Mania Wypiekania
tradycyjna babka piaskowa 175

ciasto ucierane na oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-) składniki:   5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat cytrynowy (lub inny -według upodobań)   wykonanie:   Całe jajka ucieram z cukrem

babka w formie
Babka cytrynowa 226

Dzisiaj zapraszam na szybką, prostą i smaczną babkę cytrynową. Idealna do kawki :) Polecam Składniki: ( keksówka 12x30 cm) * 3/4 szklanki mąki tortowej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 5 jajek * łyżeczka proszku do pieczenia * cytryna Lukier cytrynowy: * pół szklanki cukru pudru * 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno

Kulinarne przygody
Babka majonezowa 176

Coś dla miłośników suchych ciast, a babki mają swoich smakoszy, ta babka oczarowuje pulchnością, mięciutka, jednym słowem przepyszna... Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 34 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 cytryny 4 czubate łyżki majonezu Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą

kgwjanczewo
Piaskowe babeczki z borówkami 285

się zdobyć jagody - nie wahaj się ich użyć! Będą równie pyszne!  Zobacz również inne przepisy na -----> babki Piaskowe babeczki z borówkami - przepis: Składniki: (na 12 babeczek) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka "L" o temp. pokojowej 65 ml płynnego oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 16 g cukru waniliowego

Moje Qulinaria
Babka majonezowa / baba z majonezem 193

wilgotna w środku.   "Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę :) Te ze zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;) " 'babka majonezowa / baba z majonezem' Składniki:  - 4 jajka - 0,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 - 1 1/4 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki majonezu - szczypta

CookYourself
"Babka" Milewska dla niespodziewanych gości 422

robi się je dosłownie chwilkę.. więc gdy zadzwonią goście, że wpadną za godzinkę nie musisz się martwić.. Babka Milewska uratuje sytuację.  Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny  1 szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka

Czarnawisienka
Babka orzechowa 145

Doskonała babka orzechowa nie tylko na święta . Polana czekoladą z orzechami smakuje rewelacyjnie. Babka jest niezwykle prosta i nie zajmie Wam dużo czasu. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 1 ¼ szklanki mielonych orzechów 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 50 ml śmietanki(...)babkową z kominkiem smaruję masłem i posypuję kaszą manną. Wlewam gotowe ciasto i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (do suchego patyczka). Kiedy babka przestygnie polewam ją rozpuszczoną w gorącej śmietance czekoladą. W tym celu podgrzewam śmietankę, ale nie gotuję, dodaję czekoladę, czekam chwilę, a następnie mieszam do połączenia się składników. Czekoladę wylewam

Słodki sentyment
Babka cytrynowa – bardzo łatwa 125

typu ciasta. Ta babka jest banalna w wykonaniu i nie ma potrzeby obawiać się, że nie uda się. Na Wielkanoc ta propozycja myślę, że okaże się trafną Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * opakowanie cukru waniliowego(...)Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Wszystko wymieszałam. Przelałam do formy na babkę. Piekłam tę babkę również wcześniej w formie do keksa 27 x 9 cm. Piekłam 50 minut

Pieprzyć z Fantazją
Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami 271

się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Na moich półkach nigdy go nie brakuje. Stawiam na smak i tradycję, jaką gwarantuje Majonez Kielecki. To kultowa(...)limonki, miksujemy do połączenia składników. Odkładamy mikser. Do wymiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Czas pieczenia różny od piekarnika (około

Słodkie okruszki
Wielkanocna babka herbaciana. 211

piec. A tą zjedliśmy do ostatniego okruszka. Może i Wy upieczecie taką babkę. Koniecznie użyjcie herbaty  TEEKANNE . Zapewniam, że będziecie zachwyceni :) Smacznych inspiracji Wam życzę :)  Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek(...)szklanka gorącej wody 2 saszetki herbaty EARL GREY TEKKANNE Dodatkowo: masło lub margaryny do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznej herbacianej babki: 1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie je odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy na puszystą

Izabelawkuchni