babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:49/114)

Idealna babka czekoladowa 112

niepozorna babka absolutnie zachwyciła mnie smakiem i strukturą, niby puszysta i delikatna, a jednocześnie lekko wilgotna do tego długo zachwuje świeżość.  Koniecznie oblejcie ją czekoladą, która pasuje tutaj idealnie i stanowi perfekcyjne jej wykończenie. Mogłabym jeszcze długo się nią zachwycać ale myślę że najlepiej będzie jeśli spróbujecie sami.  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)ubijamy na puszystą białą pianę (zajmuje to ok 10 minut). Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatne łączymy z pianą jajeczną. W międzyczasie rozpuszczamy masło i gorące dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do babki (o pojemności ok 2 litrów) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z polewą z batoników Daim 66

Mogłam obiektywnie ocenić ten eksperyment. I stwierdziłam, że warto o nim tu wspomnieć. Wykonanie: Pieczemy biszkopt - wykorzystałam przepis na babkę korzenną. Można upiec dowolnie wybrany biszkopt - waniliowy lub kakaowy. Składniki ciasta: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1 pełna łyżka masła orzechowego lub kremu o smaku ciastek korzennych

Kronika Piekarnika
Zielona babka ze szpinakiem 193

teraz szpinak. przyznam że przepis jest z gazety, nie ma autora ,Najbardziej podobał mi się wygląd babki i dla tego ją upiekłam , w smaku jest bardzo smaczna a szpinaku wcale nie czuć . ciasto 25 dag mąki tortowej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 jajka 20 dag szpinaku – mrożony rozdrobniony 20 dag cukru kryształu 350 ml oleju 10 dag czekolady(...)godziny 170 st .. Tutaj jeszcze dodam super radę biały cukier można zastąpić trzcinowym ,a część mąki pszennej gryczaną ,która ma zbawienny wpływ na jelita i układ krążenia .Babka będzie wtedy ciemniejsza

Moje Wyroby
Dwukolorowa babka majonezowa 162

Jeżeli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec na Wielkanoc to mam dla Was propozycję - wilgotną i szybką babkę majonezową. Pychotka  Składniki: 4 jajka szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą

Cukiernia Pychotki
Babka kajmakowa 164

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła

Bullio
Babka kajmakowa 234

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła

Bullio
Babka kajmakowa 194

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła

Bullio
Babka piaskowa 122

całych   jajek 1 szklanka cukru cukier wanilinowy kostka margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 5 łyżek oleju 1 łyżka octu olejek waniliowy Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy   ubijać 3 minuty mikserem, dodać masło. Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek(...)pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, olej i ocet.  Wlewamy połowę ciasta. Do pozostałego dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na górę babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Polewamy czekolada lub lukrem. Na zdjęciach świąteczna wersja babki

Humanistka w kuchni
Najlepsza babka piaskowa 205

babka z tego przepisu jest przepyszna! Dlatego bardzo Wam ją polecam na Święta :)! Babka piaskowa Składniki : 1 1/2 szklanki cukru + cukier wanilinowy (zamiast cukru waniliowego dodałam pół łyżeczki pasty waniliowej) 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła (lub 200 g masła i 50 g oliwy)   1. Piekarnik(...)nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski. 2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym. 3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. 4. Dadawać po trochu przesiane mąki lekko mieszając łyżką. 5. Masło rozpuścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia

UgotujmyTo.pl
Sernik Wenus 75

Sernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem. Czas wykonania: 1h 30 min (+3h oczekiwania) Ilość porcji: 16 (forma 20

KuchniaWeDwoje.pl
Szybka pistacjowa babka (bez miksera) 154

składniki łyżką i… już można wkładać ciasto do piekarnika. Do babki polecam Wam użyć niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl  Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki) . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl niespełna 1 szklanka cukru(...)wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozdrobnione pistacje, mieszamy. Po czym dodajemy cukier i znów mieszamy. Kolejno wbijamy 3 całe jajka, lekko mieszamy i wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym

Słodkie okruszki
Babka z sercem 443

pamiętać, żeby foremka do wycinania serduszek nie była zbyt duża, a składniki były w temperaturze pokojowej. Składniki: Babka różowa - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 225 g masła 200 g drobnego cukru 5 jajek 280 g mąki 60 g skrobii ziemniaczanej 1¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka syropu truskawkowego lub mleka 4 łyżki mleka czerwony barwnik (użyłam(...)minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić przez 10 minut w formie, przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy babka wystygnie, pokroić ją na kromki. W każdej kromce wyciąć foremką kształt serca. (Pozostałości można zamrozić do wykorzystania np. na cake popsy). Następnie przygotować ciemne ciasto według przepisu poniżej. Babka czekoladowa

Pełny talerz
Babka dwukolorowa 155

Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz(...)formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Babka śmietankowo kawowa. 93

powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części  dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje, są fajnym dopełnieniem całości. Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie.  To taka szybsza wersja :)  Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)filiżance wymieszać kawę z wodą i cukrem waniliowym. Wlać do ciasta.  Dodatkowo dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto.  Tak przygotowaną babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 50-55 minut.   Pistacje podprażyć chwilę na suchej patelni (nie jest to konieczne) Posiekać nożem. Kiedy babka wystygnie przygotować

Agusiowe smakołyki
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 162

małe wariactwo sprowadziło się też do tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza falista aluminiowa foremka sprawiła, że moja córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik(...)skórką pomarańczową oraz likierem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach.  2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników.  3. Formę do babki  posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać  masę

vaniliowoczekoladowa
Babka kokosowa 512

Babka kokosowa to najlepsza babka jaką do tej pory jadłam. Puszysta, mięciutka, a zarazem wilgotna. Z dużą ilością kokosu, który uwielbiam. Po prostu rewelacyjna. Doskonała nie tylko na Wielkanoc. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Wystarczy wymieszać składniki, włożyć do piekarnika i gotowe. Można od razu zajadać. Jeśli chcemy przechowywać ją dłużej, to też nie ma z nią problemu(...)szklanka oleju - 3/4 szklanki mleka - 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania babki Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę

Kuchnia z widokiem na ogród
Przepis na babkę majonezową 47

ciasta swoje ulubione ekstrakty lub skórkę z innych cytrusów. Babka majonezowa przepis ten zawsze się udaje. Babka majonezowa przepis Składniki: – 4 duże jajka – 180 g drobnego cukru do wypieków – 110 g ok. pół szklanki majonezu – 80 g mąki pszennej – 90 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – skórka otarta(...)łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. 3. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i ubijamy. 4. Bezpośrednio do ubitych składników przesiewamy mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 5. Mieszamy delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników i nie dłużej. 6. Formę o pojemności około 2,1 litra należy wysmarować masłem i oprószyć mąką

Marcepanowa kuchnia
Babka marmurkowa 58

Babka marmurkowa to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sam przepis jest bardzo prosty, a babka jest bardzo uniwersalna, pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze świetnie smakuje. Moja babka marmurkowa została przygotowana na oleju, dzięki czemu jest wilgotna, a zarazem puszysta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taka babka marmurkowa to idealna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Można również przygotować(...)zwykły dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis! BABKA MARMURKOWA – PRZEPIS Składniki 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wbijamy jajka

Przepiski.pl
Babka pomarańczowa 130

oknem  a wiosny jeszcze pewnie długo nie zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z nutą pomarańczy. Pyszna , delikatna i .... pomarańczowa;) SKŁADNIKI: 1 p. masła 4 jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczowa kandyzowana likier pomarańczowy 2 łyżki(...)cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek. Formę do babki posmarować masłem i opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować

Z Marcepanem
Babka piaskowa 298

puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co! Składniki: 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem (białka zostawiamy na później do ubicia). Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny i 1 łyżeczkę soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania