Margaryna - 25 dag jajka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka pszenna- 1 szkl mąka ziemniaczana - 1/3 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki cukier waniliowy
Camilla w kuchniskładniki na ok. 6 szt.: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 80-100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 60
Domowy Smak Jedzeniadowodem jest fakt, iż data przydatności majonezu to tylko 3 miesiące. Babka majonezowa Drukuj przepis Ilość porcji: 8 Składniki -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki Majonez Kielecki -1 szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty(...)mieszamy mikserem na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat. Całość mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia wszystkich składników. --> Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). --> Upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy polewą z białej czekolady i dowolnie dekorujemy
Marta Gotujelekko wilgotna. Dla mnie smakowo - bomba 😍 Ta babka to jedna z moich ulubionych, chociaż na blogu jest ich naprawdę sporo. Porcja nie jest duża, więc jeśli ktoś ma większą foremkę proponuję od razu o połowę zwiększyć proporcje. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 130 g masła 5 całych jajek skórka(...)ziemniaczanej. Dorzucić do ciasta. Na koniec dodać otartą wcześniej skórkę cytrynową i wymieszać delikatnie całość łyżką. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki (jeśli używanie foremki silikonowej tak jak ja - nie trzeba tego robić). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest
Walijskie Pichcenienajbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną czekoladową babkę - dlaczego twierdzę, że jest idealna? Jest lekko chrupiąca na zewnątrz i cudownie wilgotna w środku. Przekonałam Was?" Składniki : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 1,5 łyżeczki proszku Sposób przygotowania(...)mleko i dalej mieszamy. Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwspaniale. Przepis z bloga Słodka babeczka - od siebie dodałam maliny i zmieniłam proporcje składników. Babka na kwaśnej śmietanie z malinami Składniki: (na formę z kominem o pojemności 2,5 l) 300 g kwaśnej śmietany 4 jajka 340 g mąki pszennej 115 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml oleju 200 g cukru dodatkowo: 250 g malin(...)wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Polać wystudzoną babkę, udekorować liofilizowanymi malinami. Smacznego! A Wy - macie już plany na majówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlasyczna babka piaskowa - wspomnienie mojego dzieciństwa, babka, która pachnie i smakuje jak sprzed lat, z cukierni , a to za sprawą aromatu rumowego , który najbardziej pasuje do tego ciasta. Jest tak puszysta , że powinna nazywać się puchowa , piaskowa się staje dopiero wtedy, gdy trochę przyschnie, po dwóch, trzech dniach, ale to jest niemożliwe, by tak długo mogła sobie postać(...)końcu posta. * * * Składniki: 250 g miękkiego masła niepełna szklanka cukru 1 paczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu do ciasta (polecam rumowy) 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka cukier puder do posypania Wykonanie: 1. 250 g miękkiego masła ucieramy z niepełną szklanką cukru, na puszystą masę. 2. W międzyczasie do miski
Kawa z mlekiemjeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kisielu o smaku cytrynowym (bez cukru) 3 łyżki(...)pieczenia. Miksujemy do połączenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170 z termoobiegiem). Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (można też piec w małej formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się
Poezja smakuulubionej babki z dodatkiem kakao 😋 Składniki: 4 jajka 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny + skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Masło (margarynę
Walijskie Pichceniepyszna nie tylko na święta <3 Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy 4 czubate łyżki majonezu Przygotowanie: Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować tłuszczem (bez posypywania bułką tartą). Oddzielić żółtka od białek. Białka
Malinowo w kuchniKlasyczna babka piaskowa, łaciata. Odkurzony przepis ze starego zeszytu. 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Żółtka zmiksować z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa będzie bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić
Praktyczna plniewiele z niej zostało, bo ciasto było bardzo smaczne. Na Święta upiekę drugą babkę makową. Proponuję zapisać do zrobienia i udekorować świątecznie :) Składniki : 20 dag zmielonego maku 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 20 dag tłuszczu do pieczenia 3 łyżki skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Proste Potrawymoże jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR , 60g orzechów laskowych(...)pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie
Tradycyjna kuchnia KasiMiała być babka z mascarpone. Niestety, wylądowała w śmietniku. Chciałam żeby była pyszna i dodałam dużo mascarpone, za dużo. Wprawdzie babka pięknie wyrosła, potem opadła, ale równo i wyglądała super. Niestety po rozkrojeniu....zakalec. No cóż, czasem tak bywa. Po to, ja eksperymentuje, żebyście Wy, już nie musieli :) Żebyście mieli przepis sprawdzony, który się(...)szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej. Na koniec, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec
Agusiowe smakołykiDziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę cytrynową , oczywiście bezglutenową . Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim , ponieważ wypieki bezglutenowe są po prostu bardzo smaczne . Ciasta z mieszanek mąk, które sami sobie mieszamy wedle uznania, z pominięciem tych pszennych oczywiście, mają zaskakujący smak , a co najważniejsze, nie czerstwieją, nie stają się suche(...)drugi dzień . Pysznie smakują , pozostają charakterystycznie wilgotne i nie powodują uczucia przeciążenia tak typowego przy spożywaniu produktów pszennych. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (na blachę z kominem): 100 g skrobi ziemniaczanej 80 g mąki z ziaren amarantusa 80 g maki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka
Kawa z mlekiem