babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:59/114)

Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem 72

dzisiaj będę Wam publikować przepisy wielkanocne, może ktoś się zainspiruje lub skorzysta z receptury. Zaczynam od pysznej babki, takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babka jest mięciutka, niezapychająca, taka w sam raz. Bardzo słodka, pachnąca kajmakiem i skórką pomarańczową. Pięknie udekorowana lukrem i różnymi słodyczami. Będzie cieszyła nasze około na świątecznym stole. Bardzo polecam, upieczcie taka babeczkę(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół puszki  masy krówkowej od HELIO ( 20 dag ) 10 dag  skórki pomarańczowej od HELIO   Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki ) dowolne słodycze do dekoracji   Na lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru     Wykonanie pysznej babki

Izabelawkuchni
Babka cytrynowa 202

Bardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia. Składniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki(...)następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy

In my kitchen
Policzki Wołowe z mazurską babką 75

Policzki Wołowe z mazurską babką, czyli internetowy pojedynek między MasterChefa vs. Rafalcook Policzki Wołowe z mazurską babką i chrzanem, danie, które zapoczątkuje, tak myślę 😊, dłuższą formę pojedynku między Olą Juszkiewicz zwycięzca IX edycji MasterChefa i moją skromną osobą. Nasz pojedynek, a raczej forma zabawy będzie polegać na tym, że raz będziemy robić danie z Książki Kucharskiej Oli, którą możecie znaleźć(...)chleba wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż masę ziemniaczaną do formy, dobrze ugnieć oczywiście czystymi dłońmi, górę dopraw jeszcze solą, pieprz i majerankiem, wstaw do piekarnika na jakieś 75-85 minut. Następnie wyjmij formę i pozostaw do całkowitego ostygnięcie.  Zimną babkę oczywiście musimy rozgrzać. Pokrój ją na półtora centymetrowe ( patrząc na zdjęcie, myślę

RafalCook
Dwukolorowa babka 687

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Niesamowicie smaczna babka dwukolorowa, o delikatnej konsystencji. Bardzo maślana, mięciutka i wilgotna. Przepis zawsze się udaje, dla mnie przepyszna. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 gram masła lub margaryna Kasia 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżki kakao(...)wanilii i miksujemy, aby masa była puszysta. Po tym czasie dodajemy kolejno po jajku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem i dalej miksujemy. Blaszkę do babki o wymiarach 28×12 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 jasnego ciasta przelewamy do formy. Do pozostałego ciasta dodajemy przesiane kakao i mleko. Ciemne ciasto wylewamy na jasne ciasto

Olcia gotuje!
Babka piaskowa z jabłkami i wkładką serową 78

Proponuję dziś babkę, upieczoną przez przypadek, spontanicznie. Wypiek z cyklu improwizacji ratunkowych, godnych zapamiętania. Z pełnym przekonaniem, po osobistym dokonaniu obiektywnej oceny walorów smakowych - zachęcam ! Po degustacji dokonanej przez osoby nieświadome testowania nowatorskiego dzieła - polecam !! Plan był inny  -  babka kajmakowa. Kajmaku dwie puszki w szafce miejsce zajmowały, bo w odwołanym zleceniu na tort urodzinowy miały się znaleźć(...)zapachem wanilii i jabłek. Ja swoją oprószyłam tylko cukrem pudrem. Babka jest taka delikatna, lekka, że ciężka polewa - lukrowa lub jakakolwiek inna - przyćmiła by te walory. W zasadzie nic wyszukanego, ale baba ma w sobie wiele różnych smaczków i struktur. Lekkie ciasto, puszyste z uwagi na zawartość mąki ziemniaczanej. Wilgotne jabłuszka idealnie rozłożone w cieście, a środek wypełniony kremowym

Kronika Piekarnika
Babka hrabina 103

osłodzić, oraz godnie przywitać Nowy rok przygotowałam kolejne pyszne ciasto - babkę hrabinę, bo tak się ona nazywa. Przy okazji również składam wszystkim swoim czytelnikom serdeczne życzenia, aby ten przyszły rok był lepszy od poprzedniego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej (250g) ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj 200g(...)chrzęścić. Następnie, również nie przerywając miksowania, wbijałam po jednym jajku i miksowałam po każdym do połączenia składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam

Waniliowe Improwizacje
Czarna babka z lukrem. 73

Czarna jak noc bez gwiazd, a przepyszna, aż strach. Polecam na Wielkanocny stół! Co nam trzeba? 4 jajka 1 szklanka (220ml) mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie budyniu czekoladowego 2 łyżki CZARNEGO kakao łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru pudru lub drobnego do wypieków 150 g masła lukier pomarańczowy: 2 czubate łyżki cukru pudru, łyżka soku pomarańczowego(...)masę. Mąki mieszamy z proszkiem i ciemnym kakao oraz budyniem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na koniec roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do masy. Mieszamy. Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut potem zmniejszamy do 170° i dalej piec ok 45 min. Sprawdźmy metodą suchego patyczka, czy już

Latosiowydom
Babka krówkowa 252

ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis stąd . Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice . Składniki: 4 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 3/4 szkl oleju 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier(...)wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca i po około 10-15 minutach babkę wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę. Zimną babkę polukrować. Lukier: Cukier puder przesiać przez sitko dodać białko i zmiksować na białą i gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt

Ala piecze i gotuje
Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką) 166

Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa kajmakowa (krówkowa), która nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam Helio 3/4 szklanki cukru(...)mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz z kajmakiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do keksówki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Babkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto można

Słodkie okruszki
Babka cytrynowa 3975

Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka. Idealna do popołudniowej kawy, jak również na święta. Składniki 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna Lukier 2 łyżki soku cytryny 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie Zetrzyj skórkę z cytryny(...)szklanką cukru pudru. Jak za rzadkie to więcej cukru, a jak za gęste to dodaj soku z cytryny. Upieczone i przestygnięte ciasto posmaruj lukrem. Autor przepisu: Klaudia Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 175

dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się(...)odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszcenie czekolady w gorącej kremówce, ale efekt znakomity. Bardzo polecam! Składniki na 1 keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO KAKAOWO - KOKOSOWE 76

  Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 375 g margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1,5 łyżki

Ciastka - domowe słodkości
Babka majonezowa z oreo 109

Szybkie, proste ciasto. Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu 16 ciasteczek oreo Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Jajka ubijamy z cukrem

Fascynacje Ani
Gotowana cytrynowa babka 137

Na naszych stołach zagoszczą mazurki, serniki, paschy no i oczywiście babki wielkanocne. Jedną z odmian tradycyjnych babek wielkanocnych jest babka gotowana. Moja będzie miała zapach i

Tylko pysznie
BABKA MANDARYNKOWA W POLEWIE 205

margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek-  lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i  proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania