babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:61/114)

Babka piaskowa ucierana 119

Babka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru  4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ciepła i piec babkę 50-55 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polać babkę. Posypać płatkami migdałów, udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty

Gosia gotuje
Prosta i pyszna babka na oleju dwukolorowa 102

otrzymać babkę czarno-białą. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min   Składniki: (na małą formę o pojemności ok. 1 litr) 3 średnie jajka (lub 2 duże) 100 g cukru (niecałe pół szklanki) szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 100 ml oleju (pół szklanki) 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 40 g skrobi ziemniaczanej (1/4 szklanki) 1 płaska(...)czas miksując dodaj ekstrakt cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką. Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka

Słodki Blog
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 137

szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją . Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.     Składniki: - 200g masła - 200g mąki tortowej - 120g mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 200g drobnego cukru(...)piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem). Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna

mojewypiekiinietylko
WILGOTNA BABKA Z BRZOSKWINIAMI Z PUSZKI 335

Bardzo dobra, wilgotna babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku.   Składniki : u mnie foremka typu keksówka 30cmx12cm) 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g) 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g) 4 jajka 1/2 szkl cukru  1 cukier waniliowy (16 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku

Walijskie Pichcenie
Babka z colą. 82

Babka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna,  ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna.  Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową  i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką.  Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół.  Składniki: 4 jajka(...)szklanki oleju 3/4 szklanki coli 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kakao  Wykonanie: Jajka wbić do miski, dodać cukier, olej i colę. Wymieszać trzepaczką, lub łyżką.  Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.  Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa - bezglutenowa 112

delikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego. Babka jest bardzo delikatna i rozpływa się w ustach. Najlepsza jest pierwszego dnia po upieczeniu. 1 duża cytryna, 250 g cukru pudru, 8 jajek, 90 – 100 g mąki ziemniaczanej, Cytrynę dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do miski

królestwo garów
Babka keksowa 166

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka w

Kuchenne Wariacje
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 210

wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 210

wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka marmurkowa 91

Kojarzy mi się z Babcią, która często piekła babkę lub takie ciasto w podłużnej formie (w keksówce) 200 g miękkiego masła, 300 g cukru pudru, 4 jajka, 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%), cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej (1 szklanka), 200 g mąki ziemniaczanej (niepełna szklanka), 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), tłuszcz(...)wysypanej bułką tartą. Drugą część masy wymieszać z kakaem. Wyłożyć masę z kakaem na jasną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut (gdy babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić, aby przestygła. Wyjąć babkę marmurkową z formy. Można obsypać cukrem pudrem lub polukrować

królestwo garów
Kajmakowa babka z nutą orzecha 151

Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 5 jajek 350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło(...)sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka gotowana 2017 203

Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki. Wpis spóźniony jednak zachęcam do zrobienia. Składniki: - masło 200 g - szklanka cukru -6 jajek -sok z połowy cytryny  -szklanka mąki pszennej -szklanka mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka(...)proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu

Różowa kuchnia
Babka pomarańczowa 185

dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła wspaniała, przy tym szybko się ją robi;  gorąco polecam wszystkim i myślę, że będzie to idealna babka na Wielkanoc. Razem ze mną piekły: Ania http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/     Karto_flana   http://zkartoflanegopola.blox.pl/html   Karolina   http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/   albahaca!   http://canihaveabite.blox.pl/html   Kuchnia(...)Karolka http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/   Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/       Milena  http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/   Ewa http://mojetworyprzetwory.blogspot.com   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 2 -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru pudru  4 jajka skórka otarta z 2 z pomarańczy 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto majonezowe z jabłkami 767

Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis.   Ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl majonezu kilka kropel ekstraktu waniliowego(...)ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać partiami do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie

Smakołyki Asi
Wielkanocna babka pomarańczowa 244

Świetna aromatyczna babka z sokiem pomarańczowym - prosta i pyszna :) SKŁADNIKI 250 g masła 5 dużych jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.   Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania