babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:69/114)

Babeczki limonkowe 114

majonezowe, nie tylko na Wielkanoc Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, to uznałam to za jakieś nieporozumienie. Gdy zjadłam po raz pierwszy uznałam ją za jedną z lepszych babek, które dane mi było próbować. To było dawno temu. Dziś już dodatek majonezu nie robi wrażenia. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przypomniała, że skład majonezu ma znaczenie. Wybierzcie(...)cytryny i musztarda. Niektórzy producenci dobrze to wiedzą i nie dodają zbędnych składników. 3 jajka 1/2 szklanki majonezu 2/3 szklanki ksylitolu 75 g mąki orkiszowej 75 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 limonki 100 g białej czekolady opcjonalnie: kakao Limonki myjemy, parzymy wrzątkiem. Ocieramy skórkę z obu sztuk. Jajka ubijamy z ksylitolem

Kucharzyca
Babka 240

Moja Babcia twierdzi, że to „babka, która zawsze się udaje” – nawet tak właśnie jest zapisana w przepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy(...)masy, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. W następnej kolejności dodajemy proszek wymieszany z mąką i mąką ziemniaczaną. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia

Ciastkozercy
BABKA KAJMAKOWA 174

żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto będzie gęste i suche) dodajemy kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 2 6 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pieczemy około 35 minut

Słodkie zapomnienie
Kajmakowa babka – idealna na święta 99

Babka kajmakowa – idealna na święta Dziś mam przepis dla wielbicieli kajmaku i słodkich szybkich wypieków. Pyszna kajmakowa babka , która kusi zapachem już po wyciągnięciu z piekarnika. Moja rodzina nie mogła się doczekać by ją zjeść Idealna na święta, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty.  Moja babka z kajmakiem jest w 100% kajmakowa, bo jej wierzch również zdobi(...)skusi na takie pyszne kajmakowe ciasto? Składniki: 300 g masy kajmakowej – u mnie waniliowa ze słoiczka 4 jajka M 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody mała szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju Na „polewę”: 3 czubate łyżki waniliowej masy

Słodkie okruszki
Babka majonezowa 70

Puszysta i delikatna babka z dodatkiem majonezu, którego w wypieku w ogóle nie czuć. Majonez jest zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Składniki oraz sposób przygotowania: 6 białek ubić mocno na sztywną pianę z 1,5 szklanki (250ml) cukru (cukier dodawać stopniowo) najpierw na średnich, później na najwyższych obrotach miksera. 6 żółtek wymieszać w miseczce z 3 czubatymi łyżkami(...)majonezu (u mnie Winiary) do połączenia. Obroty białek ustawić na 2 i dodać mieszankę jajeczno-majonezową. 3/4 szkl maki pszennej (u mnie basia tortowa extra) i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia. Wymieszane mąki przesiać małymi porcjami do mieszającej się masy (najwolniejsze obroty miksera) miksować do połączenia składników. Formę do baby wysmarować masłem i oprószyć

Wasze Przepisy
Babka cytrynowa z makiem 148

jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się na Waszym świątecznym stole? Polecam :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 180 g masła 3 duże jajka 165 g cukru pół szklanki

Opowieści z piekarnika
keks budyniowy 156

przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa.  *keksówka 30 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła 1 łyżeczka proszku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek czekoladowy 140

się po rozmrożeniu. Zrobiłam też dwie babki, które w ten sam sposób sobie leżakują i czekają na konsumpcję. Zaplanowałam też pychotkę i wuzetkę, ale te ciasta upiekę „na świeżo”. Składniki: Ciasto kruche • 200 g masła • 150 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • szczypta soli

To co kocham
MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 154

Klasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-)  Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi.  Zachęciłam Was?  Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy

Walijskie Pichcenie
Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka 181

miękkie i puszyste. Przepisem podzieliła się pani Maria Wojnar z Dukli w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju i promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka Składniki na dużą foremkę: 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 60 g drożdży 1 całe jajko 4-5 żółtek 7 łyżek cukru (oryginalnie(...)ziemniaczaną, jajko, żółtka, pozostały cukier (6 łyżek), cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a w tym czasie roztapiamy masło. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy po trochę masła, a na końcu rodzynki. Dobrze wyrobione ciasto ma odstawać od ręki. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejne 30 minut aż podwoi objętość. Formę na babkę

Trzeci talerz
Babka marmurkowa 134

Zwykła babka,ale moja ulubiona,kojarzy mi się z dzieciństwem,dlatego jest to pierwszy przepis jaki dodaje na bloga 😍.Szklanka zimnego mleka,kawał ciasta i deser gotowy. Ciasto dedykowane dla wielbicieli suchych ciast 😃. SKŁADNIKI 250 g miękkiego masła 250 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka 400 g mąki pszennej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 torebka proszku(...)szczyptę soli i rum,wszystko wymieszać.Połowę  ciasta przełożyć do drugiej miski i dodać kakao w proszku i 2 łyżki mleka-wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180C. Formę na babkę o średnicy 21cm wysmarować masłem.Do formy wkładać na przemian ciemne i jasne ciasto,lekko przemieszać widelcem dla otrzymania marmurkowego wzoru.Piec 60-65 min lub do suchego patyczka.Ostudzone ciasto udekorować

Anielskie wypieki
Babka mateczki 157

swojej książce podaje, że babkę można zrobić w dwóch wersjach. Jedna może być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny(...)tartą. Do formy najpierw przełożyć masę białą a na nią wlać masę z kakao. Autorka podaje, że można później delikatnie spiralnie zamieszać obie warstwy , ja tego nie zrobiłam. Gotową babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 169

Znana i lubiana babka łaciata w świątecznej odsłonie. Jej smak idealnie umili i wprowadzi nas w ten magiczny czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka olejku pomarańczowego Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić

Ciastka - domowe słodkości
Tarta a'la Rafaello (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 162

kokosa.      Składniki: Kruchy spód -90 g skrobi ziemniaczanej -90 g mąki ryżowej -50 g mąki kukurydzianej -130 g mąki owsianej (bezglutenowej) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -150- 170 g napoju roślinnego lub wody -3 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu) Budyń kokosowy -500ml mleka kokosowego tłustego

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania