babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:77/114)

Marmurkowa babka wielkanocna 292

Świąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne porady(...)Masło pokroić w kostkę i rozgrzać w mikrofalówce (program rozmrażania) lub nad garnkiem z parą, tak, żeby bardzo zmiękło, część nawet się rozpuściła. W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przełożyć masło do miski miksera, dodać cukier i ziarenka wanilii, mieszać trzepaczką do połączenia składników. Dolać jajka, mieszać kolejną minutę. Zmienić mieszadło na mieszadło

W kuchni wieczorem
Babka Z Kawą Inką 82

kawowe smaki ta babka na pewno Wam posmakuje. Prosta w przygotowaniu i podzielna ;) Ps. można ją nadziać po upieczeniu np. powidłami. Składniki na keksówkę 25 x 10: 3 jajka kl M 1 szkl mąki tortowej + 3 łyżki 3 łyżki kawy inki 1/2 szkl cukru trzcinowego 1/3 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu

Gotowanie...to proste !
Babka grejpfrutowa z pigwą 130

Smaczna, wilgotna babka z nutą grejpfruta i pigwy. Upieczona dla przetestowania receptury i smaku, ale zapewniam, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zniknęła w błyskawicznym tempie :)  Składniki : - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego ), - 2 łyżki majonezu, - sok wyciśnięty z jednego grejpfruta, - skórka otarta z połowy grejpfruta, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki

Przepisy Mikołaja
Wilgotna babka cytrynowa 122

Smaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :) Składniki : - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru, - 150 g masła lub margaryny, - sok i otarta skórka z cytryny, - 150 g serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku

Przepisy Mikołaja
Ciasto cytrynowe 350

typowej do babki. Bardzo polecam! Ciasto cytrynowe Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia : 55-60 min. | Ilość : 1 keksówka o dł. 30cm Składniki 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g masła extra, 82 % 1 cytryna, skórka i sok aromat waniliowy / cukier waniliowy / ziarenka z laski wanilii 1 szkl. mąki pszennej tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mazurek z kajmakiem i pijanymi bakaliami 179

innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! Składniki na ciasto: 135 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej

Domowa cukiernia Ewy
Babka limonkowo- pistacjowa. Nowa odsłona włoskiej ciambelli 218

zeszłym roku przyjaciele z Włoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella.  W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo- pistacjową, oblaną Royal icing. Zredukowałam ilość cukru w cieście, aby smaku dopełnił właśnie królewski lukier.  Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowała.  Piekłam w formie 2 litrowej. Będziecie potrzebować: 150 g jogurtu naturalnego(...)oleju o neutralnym zapachu 210 g cukru do wypieków 3 jajka (w temperaturze pokojowej- białka i żółtka osobno) 175 g mąki pszennej uniwersalnej 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z dwóch limonek  sok z dwóch limonek Mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto z jabłkami i orzechami 86

Niesamowicie aromatyczne ciasto, wilgotne i doskonałe w smaku – ciasto z jabłkami i orzechami smakuje nie tylko jesienią Składniki: ¾ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej

Słodki sentyment
Wilgotna Babka Cytrynowa 320

jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata

Gotowanie...to proste !
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 163

Mnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200

maniapieczenia
Marmurkowe babeczki z majonezem 126

babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka(...)kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem

Di gotuje
Marmurkowe babeczki z majonezem 128

babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka(...)kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem

Di gotuje
Mini babeczki z bakaliami 168

dużej babki mam kilka małych. Jedna babeczeka trafi do koszyczka. Moje babeczki są z bakaliami i aromatem rumowym ale można także nadać babeczkom inny smak. Można dodać skórkę i sok z cytryny lub pomarańczy albo inny dowolny aromat. składniki: 6 jajek 300 g masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej+1 łyżka

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania