babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:80/114)

Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 491

polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować(...)Składniki na blaszkę 25x35 cm: Masa makowa: 370 g maku (najlepiej suchego maku mielonego, ale może być zwykły) 450 ml mleka do sparzenia 230 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 40 g miękkiego masła 2 całe jajka 1 cukier waniliowy Ciasto: 550 g mąki pszennej 3 żółtka 1 jajka 150 g masła 6 łyżek cukru pudru

Trzeci talerz
Proste ciasto "Dziadek" 283

zawsze się udaje. Kiedyś piekłam je bardzo często w prodiżu. Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:)  Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy

Domowa Cookierenka Agi
Babka herbaciana 173

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest wprost idealna do popołudniowej kawki jak i na wielkanocny stół. Składniki: 80 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka szczypta soli(...)mocnego naparu czarnej herbaty 200 g mąki pszennej 50g maki ziemniaczanej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenie 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Zaparzamy herbatę w 250ml wody. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką, białawą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Maki przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia

Pyry na Gaz
Babka majonezowa 208

puszysta. Można ją wzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów. składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki majonezu 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę. Cały czas(...)dodać żołtka i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Wielkanocne mini babeczki 88

Takie mini babeczki przygotowuję już od kilku lat. Wielkością idealnie pasują do koszyczka ze święconką, a także uwielbiają je dzieci. Z podanej porcji wychodzi 9 małych

To co lubię - gotuję i polecam
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 220

Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka... Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie. Oblane słodkim, białym lukrem. Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku. Wesołych Świąt i smakowitej Święconki! Składniki: 4 jaja

Gospodyni Miejska
Mini babeczki do święconki 210

czekoladą, będą jeszcze smaczniejsze. PRZEPIS NA MINI BABECZKI DO ŚWIĘCONKI Składniki na mini babeczki: ( * szklanka o pojemności 250 ml )  0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru  3 jaj 1/4 szklanki majonezu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Lukier cytrynowy do babeczek: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku(...)małych foremek na babeczki, uprzednio posmarowanych olejem i wysypaną dokładnie mąką. Ciasto wlewać do wysokości 3/4 foremki. Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut. Upieczone babki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce  i pozostawić do ostygnięcia. Z ostygniętych babeczek odciąć wystające elementy. 2. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, na jednolity, gładki lukier. Lukrem oblewać

kolorowotorcikowo
Biszkoptowy "Salceson" 179

Ciasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować

Gotowanie...to proste !
Kruche migdałowe z truskawkami w piance. 376

Strawberry shortcake. Składniki. Ciasto. 2 szklanki mąki 4 łyżki zmielonych migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku 2 jajka 125 g masła 1 laska wanilii Pianka

Kulinarny karnet Christophera
Mini babeczki, muffinki piaskowe 204

Wczoraj robiłam takie oto pyszne babeczki :-). Postanowiłam wypróbować przepis, który znalazłam tutaj - klik  . Babeczki to wersja mini babki piaskowej. Wyszły tak pyszne, że muszę dorabiać, bo zniknęły od razu, a moje dziecko postanowiło babeczki zabrać do święcenia. Do dekoracji dodałam mini jajka, można kupić w Biedronce. Są z Milki. Moje dziecko postanowiło takie babeczki zabrać do święcenia. Miłego, tego(...)życzę :-) Składniki na 12 babeczek: 250 g masła 170 g cukru/ksyliotlu/erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka L szczypta soli 200 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej mini jajka jako dodatek lub co kto woli 1. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy stopniowo cukier, sól i żółtka. 2. Z białek ubijamy pianę. 3.Obie mąki przesiewamy razem

kruche babeczki
Włoska babka ciambella 179

cyklu Wielkanocne inspiracje przedstawiam Wam - ciambella tradycyjna babka włoska w kształcie wieńca.  Ciambella można tłumaczyć na wieniec czy obwarzanek    Babka jest pyszna a dzięki zawartości oleju, nie jest sucha. Wariacji jest mnóstwo.  Proponuje Wam wersje migdałową.  Upiecze ją każdy amator w kuchni.  Najlepiej piec ją w formie z kominkiem.  Upiekłam w takiej(...)naturalnego 150 ml oleju o neutralnym zapachu 250 g cukru do wypieków 3 jajka (w temperaturze pokojowej- białka i żółtka osobno) 175 g mąki pszennej uniwersalnej 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej  kilka kropel esencji migdałowej otarta skórka z jednej cytryny  Płatki migdałowe do ozdoby. Mąki z proszkiem do pieczenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Baba jak się patrzy:) 183

Niedziela relaks przy kawce;)Polecam BABĘ MIGDAŁOWĄ:) BABA MIGDAŁOWA Składniki jajka 5 szt cukier 1 szklanka niepełna margaryna Kasia 1 kostka mąka pszenna 1,5 szklanki mąka ziemniaczana 0,5 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia Margaryne topimy i schładzamy. W miseczce miksujemy cukier z jajkami, do momentu, az cukier sie rozpuści. Przesiewamy oba rodzaje(...)margarynę, nastepnie porcjami maki, a na koniec olejek. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu, jeszcze gorącą babkę posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym z cukrem waniliowym. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Dyskusyjna świąteczność limonki 209

miejscu i świetnie pasuje do całości.  Ciasto nam posmakowało (ja nadal nie mogę wyjść z podziwu nad samą sobą, że udał mi się kolejny ucieraniec), choć - jak to babka - najwilgotniejsze nie jest... Dlatego należy je dobrze nasączyć (ale nie za mocno, bo się może zzakalcować ) i podawać najlepiej z kubkiem gorącej herbaty... Z cytryną. W takim zestawieniu jest naprawdę(...)rumem Składniki: (na tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm) 175 g miękkiego masła 175 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego rumu sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki dodatkowo: 2 łyżki ekstraktu z limonki lukier: 150 g cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks 252

Składniki na 2 blaszki: 3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku

Świat Ciasta
Łaciata babka na białkach 93

żółtka, a białka nam zostają. Przyznam szczerze, że mam już dosyć pieczenia pavlovych,  bez, czy bezików z białek, więc szukałam innych rozwiązań. I tak też powstała łaciata babka, która okazała się nie tylko bardzo smaczna, ale również bardziej wilgotna, niż standardowe ciasta tego typu. Z podanych proporcji otrzymujemy raczej małe ciasto, więc jeżeli planujecie przyjmować większą ilość gości(...)SKŁADNIKI 5 białek szczypta soli 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml mleka 3,2% 120 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao + 20 ml mleka WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę keksową o wymiarach

Passions hobbies life
Mazurek kajmakowy z powidłami 101

Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii.  Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)blaszkę o wymiarach 35×24 cm. Składniki: 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła 4 łyżki gęstych powideł (z tego przepisu) 460 g kajmaku bakalie (według własnego uznania, u mnie rodzynki, żurawina, morele, daktyle, orzechy, migdały) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Danka Pichci
Chili con carne 195

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!