Babka bez tłuszczu miała być tak naprawdę babką z tłuszczem. Przyznam się jednak szczerze- zapomniałam o nim :) Roztopiłam masło, a dokładnie margarynę i zostawiłam do przestudzenia... Babkę ukręciłam, przelałam do formy, wstawiłam do piekarnika, patrzę na kuchenkę, a tam tłuszcz :) Ale machnęłam ręką... Przecież nie będę wyciągać, mieszać ponownie i piec... I słusznie, bo była i tak smaczna :) Zwłaszcza(...)szklanka cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/3 buteleczki olejku pomarańczowego 1 serek homogenizowany naturalny 1/2 szklanki letniego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia ok 10 małych czekoladowych jajeczek Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 190 g jogurtu morelowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka
Ciastka - domowe słodkościBabkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj . Składniki: 6 całych jajek 1 szklanka cukru (dałam niepełną) 1 łyżka(...)domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny (polecam masło) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku) Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo
Czerwień i błękitDzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l) 4 większe jajka lub 5 małych 1 szklanka cukru szczypta soli 3/4 szklanki oleju skórka otarta z jednej cytryny(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego 275 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu, powideł itp. Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 5 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Jajka z cukrem i szczyptą soli ubij na jasną i puszystą masę (5-10 min) Dalej miksując wlej
Słodki BlogSkładniki: 400 g kruszonki z ciasta kokosowego lub babki 2 białka 50 g cukru 3 łyżki amaretto 3 łyżki zmielonych migdałów Masa serowa 1,5 kg kremowych serków naturalnych 5 jajek 2 żółtka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu sok i otarta skórka z 1 cytryny 250 g cukru 1 łyżka ziemniaczanej mąki Ganaché 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
codojedzenianabrało aromatu i ciepłego koloru. Moja babka jest dość "ścisła" ale nie sucha, i właściwie z każdym dniem smaczniejsza 👍 Polecam wszystkim amatorom tego typu wypieków. Składniki: 6 jajek 250 g masła (lub Kasi) 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szkl. mąki 1 szkl. mąki ziemniaczanej 100 ml adwokatu 1 łyżka kakao
Walijskie PichcenieSkładniki: Kruchy kakaowy spód -90 g skrobi ziemniaczanej -90 g mąki ryżowej -50 g mąki kukurydzianej -130 g mąki owsianej -20 g kakao -70 g zmielonych orzechów (dowolnych) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -150 g napoju roślinnego -3 łyżeczki babki jajowatej Krem zielony z awokado i matcha -3 miękkie awokado
Candy Pandasstać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Simply Foodciasto wykonałam jak babkę, przy użyciu miksera. Wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, a jogurt wyjęłam z lodówki 2 h przed przystąpieniem do pieczenia. 1 kubeczek 125 g jogurtu waniliowego 1 kubeczek oleju( niepełny) 1 3/4 kubeczka cukru 2 kubeczki mąki pszennej 1 kubeczek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Mia Cucina Sofietatłuszczem).Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy do masy ziemniaczanej. A białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do masy z ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS do babki
w mojej kuchniBabka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia(...)Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka śmietanki kremówki Szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Kilka kropki esencji waniliowej Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką) Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką
Kolizje Smakówmocno wysmarować formę, najlepiej gdy mamy dobrą, sprawdzoną. Moja forma niestety do tych super nie należy i mimo dobrego (tak mi się przynajmniej wydawało...) wysmarowania miałam problem z wyjęciem babki, dlatego wyczulam, by dobrze wysmarować i obsypać formę. Ja jednak zdecydowanie wolę formy silikonowe... Przepis na formę ok.2,5l Składniki: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 150g masła - 7 łyżek(...)cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 60g mąki jaglanej lub dowolnej innej bezglutenowej (dałam po 20g: jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 150g mielonych migdałów (bez skórek) - 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - skórka starta z 1/2 cytryny Formę dokładnie, grubą warstwą wysmarować masłem i obsypać mąką. Wstawić do lodówki. Masło stopić w kubeczku
Smaczne ZdroweZaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości ) - 5 jajek - masło roślinne/margaryna - 250 gram - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka(...)przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać górę babki lukrem. * można użyć ulubionych bakalii Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancezdecydowanie jesiennie. Mam dla Was prosty przepis na babkę, która jest niesamowicie delikatna i po prostu przepyszna! W dodatku przygotowuje się ją ekspresowo. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 200 g masła 240 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g mleka
Passions hobbies life