babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:62/114)

Babka marmurkowa 84

Kojarzy mi się z Babcią, która często piekła babkę lub takie ciasto w podłużnej formie (w keksówce) 200 g miękkiego masła, 300 g cukru pudru, 4 jajka, 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%), cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej (1 szklanka), 200 g mąki ziemniaczanej (niepełna szklanka), 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), tłuszcz(...)wysypanej bułką tartą. Drugą część masy wymieszać z kakaem. Wyłożyć masę z kakaem na jasną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut (gdy babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić, aby przestygła. Wyjąć babkę marmurkową z formy. Można obsypać cukrem pudrem lub polukrować

królestwo garów
Kajmakowa babka z nutą orzecha 145

Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 5 jajek 350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło(...)sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka gotowana 2017 193

Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki. Wpis spóźniony jednak zachęcam do zrobienia. Składniki: - masło 200 g - szklanka cukru -6 jajek -sok z połowy cytryny  -szklanka mąki pszennej -szklanka mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka(...)proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu

Różowa kuchnia
Babka pomarańczowa 181

dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła wspaniała, przy tym szybko się ją robi;  gorąco polecam wszystkim i myślę, że będzie to idealna babka na Wielkanoc. Razem ze mną piekły: Ania http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/     Karto_flana   http://zkartoflanegopola.blox.pl/html   Karolina   http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/   albahaca!   http://canihaveabite.blox.pl/html   Kuchnia(...)Karolka http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/   Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/       Milena  http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/   Ewa http://mojetworyprzetwory.blogspot.com   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 2 -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru pudru  4 jajka skórka otarta z 2 z pomarańczy 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto majonezowe z jabłkami 760

Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis.   Ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl majonezu kilka kropel ekstraktu waniliowego(...)ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać partiami do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie

Smakołyki Asi
Wielkanocna babka pomarańczowa 238

Świetna aromatyczna babka z sokiem pomarańczowym - prosta i pyszna :) SKŁADNIKI 250 g masła 5 dużych jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.   Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka cytrynowa 103

Idealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier

cucinare
Babka cytrynowa 99

Idealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier

cucinare
Ubijana babka cytrynowa 213

Ubijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej;  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby

Gospodyni Miejska
Babka makowo-kawowa 102

wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się na nią. Warto! Składniki : 150 g masła 100 g cukru 1/2 szklanki maku 3 łyżki kawy 4 jajka 30 g m ziemniaczanej 150 g mąki pszennej łyżeczka(...)jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 268

lodówce i używam do kilku następnych babek - bo do innych celów spożywczych, ze względu na ohydny smak, raczej się on nie nadaje... Składniki na silikonową formę z kominem, o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm: CIASTO 4 jaja - duże! szczypta soli 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki majonezu(...)misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy w proszku i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki

Grunt to przepis!
Babka marmurkowa 92

posypać cukrem pudrem. Każdą wersję polecam! Babka powstaje w kilka chwil! smakuje obłędnie, znika szybko wśród rodziny, przy kawie, na świeżym powietrzu.. To jedne z ciast, przy którym nie rozmawia się o dietach Składniki: 200 g masła 1 i ½ szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka i 3 łyżki mąki pszennej(...)sztywną pianę, następnie delikatnie łączę z ciastem. 2/3 ciasta wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam, wlewam na jasne ciasto. Babkę piekę ok. 45 minut w temp. 160-170 C (średnio nagrzany piekarnik) grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Babka marmurkowa nie tylko od święta gotowa! (Przepis pochodzi z jednej

Zasmakuj Kuchni
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 238

czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu koloru) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 13/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)chwilę miksujemy.  Na koniec wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika, dlatego pieczemy do tzw. suchego patyczka. Średnio czas wynosi 45 minut, ale może

Słodkie okruszki
babka marmurkowa z advocatem 168

ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała.  Składniki: 250 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 7 jajek 270 g cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)końcu mąki. Powoli zmiksować. Z białek ubić piane i delikatnie wmieszac do ciasta. Podzielić je na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę pomarańczy. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BABKA WIELKANOCNA 88

moja pierwsza w życiu upieczona babka.  Jeśli chodzi o pieczenie, to wciąż się uczę, dlatego chciałam przedstawić  kochani bardzo prosty przepis, który Was nie zmęczy  i zapewniam, że jeśli mi się udał, to Wam tym bardziej.  Zatem zapraszam :)  Składniki: 150 g mąki pszennej  100 g mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie przełóż do reszty. Ciasto przelej do formy nasmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij z formy i udekoruj. Moją babkę ozdobiłam maślanym lukrem przepis  TUTAJ , posypałam żurawiną i płatkami migdałów

Kukuleczki