Łatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak i codziennej kawki. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy
Wielki apetytpisano o 4. Babka zachwyciła moją koleżankę z pracy, więc przepis dedykuję Iwonie :) Składniki: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła (dałam 200 g, czyli kostkę) 4 jajka 250 g cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g) 200 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: masło(...)zbieleje - dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach(...)masy. Ciasto przelać do silikonowej formy lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: blog 'W kuchni Uli' - z moimi modyfikacjami
CookYourselfszklanki Bombardino 250 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając wlewamy powoli do masy jajecznej bombardino, a później olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min. Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem
Lili w kuchniSkładniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki masła orzechowego
Ciastka - domowe słodkościjuż babki nie było:). Natomiast babka z polewą czekoladową to nic innego jak Bardzo czekoladowe ciasto z miętą i bananami tylko bez bananów i upieczone w foremce na babkę. Babka z kajmakiem i mrożoną cytryną 03. 04.2015 | 08:21 Potrzebujemy 180g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80g mąki ziemniaczanej, 1 zamrożona dzień
Leśny ZakątekBabka świąteczna została upieczona przez mojego Chłopaka ;-) Początkowo wyglądała jak ‘babka-grzyb’ , ale doprowadziliśmy ją do ‘poprawnego’ stanu ;) Składniki Masło 125g Cukier
Kulinarne Przebojejest babka. Najbardziej lubię babki drożdżowe i piaskowe. Dziś mam dla Was przepis na pyszną, mięciutką, aromatyczną babkę piaskową, która rozpływa się w ustach. Szybko znika ze stołu,. proponuję zrobić z podwójnej porcji. Składniki 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy
Kulinarne pyszności Molkiprostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu na babkę, to już nie musicie dalej szukać. Polecam! Zapraszam na Babkę pomarańczową bez masła. Składniki : 120 g cukru 5 białek 5 żółtek 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 ml śmietanki 30% 45 g mąki ziemniaczanej 90 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szklanki cukru
Słodkie Przyjemnościpieczenia bułka tarta do oprószenia formy Wykonanie: Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ubijać. Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem cały czas miksując. Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno wsypać rodzynki i zalać ciastem. Piec
O kuchni z uczuciemspędzacie Święta? Ja? razem z kolegą Zajączkiem. BABKA MAJONEZOWA. (Babcina; z pokolenia na pokolenie przechodzi przepis.) 1 mały majonez 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej aromat waniliowy Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite
W kuchni Karmel-itkiEkspresowa babka majonezowa , puszysta, lekka i wilgotna - idealna ! Wystarczy zmiksować i upiec... Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek upiekłam ! Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę :) SKŁADNIKI: 80 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki tortowej pszennej 190 g cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel(...)partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. 4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu i majonez. Całość miksujemy. 5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! ) 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
Marcepanowa kuchniapieczeniem zajmie nam nie więcej niż godzinę. Babka dzięki dodatkowi majonezu jest wilgotna, nie za słodka i ma piękny żółty kolor, poza tym majonez w ogóle nie jest w cieście wyczuwalny. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki: 6 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku(...)dodać do żółtek wraz z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poznajcie mój sprawdzony przepis na pyszną babkę z kawałkami brzoskwiń. Wilgotna i puszysta o delikatnej konsystencji. W towarzystwie kawy lub herbatki smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 cukier waniliowy kilka kropli aromatu waniliowego 6 połówek brzoskwiń z puszki 5 łyżek(...)formy o wym. 12×30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i pieczemy około 35 minut. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wilgotna babka z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!