długo zachowuje swoją świeżość. Jakież było zdziwienie mojego męża, kiedy powiedziałam mu, że babka jest z majonezem. Tylko chwila pracy a efekt rewelacyjny. Idealna na Wielkanoc a także na co dzień do popołudniowej kawy. Składniki: * 4 jajka * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 3 łyżeczki cukru z prawdziwą(...)czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Wlać żółtka, wymieszać. Wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać majonez, ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180'C. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec około 45 minut. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniepiękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Jeżeli za nim nie przepadacie, użyjcie troszkę mniej ; ) Składniki: 0,20 g szafranu 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 3-4 łyżki mleka 1 pełna łyżeczka(...)Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smaknią jest banalnie prosty. Z tej receptury korzystała moja babcia, korzysta mama a teraz i ja. Babka jest przepyszna, pulchna, wprost rozpływa się w ustach. Moje kubki smakowe zostały zaspokojone ;) Składniki: * 6 jajek * 250 g masła * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * aromat do ciast np migdałowy czy rumowy(...)przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać kilka kropel aromatu do ciast i pianę z białek. Wszystko wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Formę do gotowania babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto, szczelnie zamknąć formę i wstawić do wysokiego garnka
Zrób to smacznieretrospekcja 6 całych jajek 1 szklanka cukru kostka margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku 5 łyżek oleju 1 łyżka octu 1 cytryna cukier wanilinowy olejek cytrynowy wierzch babki: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny zielony barwnik kolorowa posypka Do miski wrzucić jajka i cukier
Humanistka w kuchniŚwięta , święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką wiosenną babkę? Nic! Baba jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej! - Składniki 100 ml majonezu kieleckiego - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki luksusowej pszennej typ 550 u mnie Młynomag - 180 g cukru u mnie - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)Skworcu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - sok z cytryny - cukier puder Forma na babkę- u mnie w najszerszym miejscu miała średnicę 27 cm. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem
Z Kuchni Do KuchniŻycia na gorąco", wykonanie także jest jej, ale babka jest tak piękna i smaczna, że muszę ją pokazać. Składniki: 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku 20 dag cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady(...)misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C
Pasja SmakuBabkę gotowałam specjalnie dla moich dzieci, więc kolorowa posypka to już ich życzenie :) Inną wersję gotowanej babki można znaleźć tutaj :) 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Ucierając dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Formę do gotowania babki (2 litrowa) nasmarować dokładnie masłem i przełożyć do niej ciasto. Szczelnie zamknąć formę i wstawić
https:KKuchniaMniamskładniki: 100 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła , miękkiego 130 g cukru 1 i 1/2
Domowy Smak JedzeniaNormal 0 21 Mąka pszenna -25 dag Mąka ziemniaczana – 12 dag Kasza manna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt
Camilla w kuchniBardzo prosta do zrobienia babka bananowa. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować i do piekarnika. Smaczna do herbaty czy kawy. Fajny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych brązowych bananów. Foremka o wymiarach 26/12 cm.(może być troszkę większa moja babka była dość wysoka) 4 średnie banany ok. 350 gramów po obraniu( bardzo dojrzałe(...)gramów mąki pszennej tortowej 2 jajka L 120 gramów cukru 130 ml. oleju 25 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml mleka szczypta soli Opcjonalnie 1 łyżka kakao+1 łyżka mleka Tutaj przygotowałam babkę pół na pół z kakaem, ale można zrobić oczywiście w jednym smaku. Jeżeli chcemy zrobić mieszaną to zmiksowane
Andzia Pichcipokojowej Proporcje na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm i wysokości 7,5 cm albo na formę do babki o średnicy 24 cm albo na tortownicę o średnicy 20-22 cm pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru (można troszkę mniej) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka półtorej łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego lub innego ulubionego 3 czubate łyżki dobrego majonezu o łagodnym smaku szczypta soli Łatwa babka majonezowa - przepis Pieczenie: temperatura piekarnika 180 stopni, grzałka góra/dół albo 170 stopni, termoobieg Czas pieczenia babki: około 35 - 45 minut. Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sitko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna babka piaskowa. Stary i sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Smaki mojego dzieciństwa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na co dzień i od święta. Znakomity i prosty przepis gdy mamy ochotę na coś słodkiego :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml, 250 gram margaryny lub masła 1 i 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej ok, 3/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki mleka połowa buteleczki zapachu/aromatu waniliowego lub rumowego ( 5 ml) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: białka ubijamy wraz ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy żółtka. Kolejno mąki, proszek do pieczenia i aromat
Blog kulinarny S9.PLWielkanocy bez baby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki(...)mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut
Aga w kuchninajbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła 125 g masła roślinnego 220 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)będzie gotowa, nie przerywając ucierania, pojedynczo dodawać jaja. Dodać przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego
W SMAK