kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta Puszysta Babka z Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 220ml likieru typu advocaat (użyłam likieru Krupnik Słony(...)Karmel) 5 jajek 250ml oleju Lukier: 200g cukru pudru 5-6 łyżek likieru typu advocaat posiekane pistacje do ozdoby 1. Formę do babki z kominem o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół. 2. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 3. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier, cukier
Mała Cukierenkalubisz Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny Drukuj Cytrynowa, wilgotna babka Składniki 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 200 g masła skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Sposób przygotowania(...)Miksujemy. Dodajemy cukier waniliowy i wolnym strumieniem cały czas miksując dodajemy masło. Mieszamy. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/cytrynowa-wilgotna-babka/ MieszamWGarnku Artykuł Cytrynowa, wilgotna babka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusię aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :) 5 jajek 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka. Lukier: wszystkie składniki
Smakołyki Asipysznych przepisów z produktami, które otrzymałam. Firmie HELIO bardzo dziękuję za współpracę i zaufanie. A Was zapraszam na pyszną babkę :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 20 dag masła lub margaryny 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa: 3 łyżki kakao(...)puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia
Izabelawkuchniwypieków 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest na formę o pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą(...)ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy tak z 10, może i 15 minut. Jajka bardzo bardzo urosną. Potem, dalej miksując, łyżka po łyżce stopniowo dosypujemy cukier. Mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy (nie wsypujemy na raz tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i takie gorące wlewamy
Marder&Marder ManufactureNajprostsza, najłatwiejsza, najszybsza, najdelikatniejsza, najbardziej puszysta - jednym słowem – najlepsza babka cytrynowa. Składniki: - 8 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 1,5 szklanki drobnego cukru - 1,5 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka z 1 cytryny - sok z ½ cytryny - 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego - szczypta soli - 1,5 łyżki kakao(...)dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Niby zwykła babka, ale upieczona w innej formie nabiera zupełnie nowego wyrazu. Smak i zapach cytrynowy, kolor limonkowy. Wilgotna i puszysta. Biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że przygotujemy ją dosłownie w mgnieniu
mojewypiekiinietylkoprzeszkodzą w zrobieniu dobrego ciasta idealnie nadającego się do kawki :) Polecam i zachęcam do eksperymentów w poszukiwaniu Waszej wersji idealnej babki majonezowej. Składniki : 1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka=0.25 l) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jaja 1/3 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Wrzucamy do garnka wszystkie składniki i miksujemy(...)majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju. 5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa. Autorce dziękuję za przepis jest rewelacyjny:) Babka na zdjęciu jest zrobiona zgodnie z podstawowym przepisem z dodatkiem kilku kropli aromatu cytrynowego i polana lukrem wykonanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem
cucinareprzeszkodzą w zrobieniu dobrego ciasta idealnie nadającego się do kawki :) Polecam i zachęcam do eksperymentów w poszukiwaniu Waszej wersji idealnej babki majonezowej. Składniki : 1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka=0.25 l) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jaja 1/3 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Wrzucamy do garnka wszystkie składniki i miksujemy(...)majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju. 5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa. Autorce dziękuję za przepis jest rewelacyjny:) Babka na zdjęciu jest zrobiona zgodnie z podstawowym przepisem z dodatkiem kilku kropli aromatu cytrynowego i polana lukrem wykonanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem
cucinarePuszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek. Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 200 ml oleju 200 ml ajerkoniaku 200 g cukru pudru 4 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego mąka do oprószenia(...)dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachleb wg przepisu jaki znalazłam w książce: Składniki : 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki z amarantusa 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik, dałam nasiona kminku 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym
Proste PotrawyProsta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemnego) kilka kropli aromatu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać(...)przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne
Oryginalny smakdrobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką. Składniki na babkę: -60 dkg twarogu -4 jajka oraz białko od kruszonki -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła -2 łyżki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -aromat śmietankowy Twaróg mielimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli(...)miksujemy. Dodajemy stopione masło, następnie mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką, dodając na końcu rodzynki. Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 35-40 minut. Babka gotowa. Po kilku minutach wyjmujemy z formy
Maminek kulinarnyPrzepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka(...)Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową. Smacznego
Pyry na Gazwygodne w użyciu są silikonowe formy do babki i nie sądziłam, że tak Wam się spodoba ta babka i będzie tyle próśb o przepis, a że ja z przyjemnością spełniam wszystkie prośby czytelników, bo w końcu ten blog bez Was nie miałby racji bytu to zgodnie z obietnicą zapraszam na babkę. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki 2 łyżeczki soku z cytryny świeżo starta skórka z 1 cytryny 3 łyżki maku Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche
Cynamonowe szczęścierazem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka. Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym
KUCHNIA POLSKA