arbuz - 1708 przepisów (strona:59/114)

Frużelina truskawkowo-arbuzowa 201

zapas słoiczków o ciekawym kształcie, postanowiłam w nie zapakować truskawkią, które musiałam szybko przobić, gdyż zapomniałam o wyjeździe na finał Blogerchef do Łasku k/ Łodzi. A kupiłam truskawki i arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego(...)deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Granita arbuzowa z nutą alkoholu 316

Lato w pełni a prawie tropikalne upały utrzymują się przez cały czas. O tej porze roku zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową , zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki(...)dodając nalewki pomarańczowo-kawowej/ Granita arbuzowa z nutą alkoholu jest warta polecenia! Zróbcie ją koniecznie, można dodać innej nalewki, albo nalewkę zastąpić ją sokiem z limonki. Składniki 1 kg arbuza (usuwamy skórę i pestki) 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Miąższ arbuza miksujemy z nalewką. Przekładamy całość do foremki i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, Co godzinę wyjmujemy pojemnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 248

Córki kupiły arbuza..  i pytały co z niego będę robić..no jak to co? ..arbuzowy przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale troszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche migdałowe ..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre(...)rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym  do 170 stopni przez  20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku 3 dowolne galaretki Arbuza obrać ze skóry i pozbyć się pestek , pokroić na mniejsze kawałki . Galaretki rozpuścić [ każdą osobno] w wodzie

Moje domowe kucharzenie
1444.Sałatka z arbuza 205

Sałatka ..pyszna ..i prosta do zrobienia...podpatrzyłam tutaj . 20 dkg arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek  słonecznika   1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy  przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra)  Ser pokroić  w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem(...)słodką papryką i odrobiną sproszkowanej ostrej papryczki. Postawić na pół godziny w lodówce, żeby wchłonął dobrze przyprawy. Arbuza i ogórki obrać ze skórki i też pokroić w kostkę .Wszystko dodać do białego sera. Skropić  oliwą z oliwek, dodać pestki słonecznika i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z arbuzem 218

Składniki: 5-7 liści sałaty lodowej 0,5kg arbuza 125g sera brie z orzechami kilka listków świeżej mięty 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Dressing: sok z o,5 limonki 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól, pieprz Przepis: Arbuza i ser kroimy w kostkę, sałatę drzemy na drobne kawałki. Składniki do dressingu

Emcia Pichci
Arbuzowa granita 219

Składniki: Miąższ z 1/4 średniego arbuza 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (można pominąć) Przepis: Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy arbuza do melaksera razem z cukrem i miksujemy przez ok. 1 minutę (możemy do tego użyć blendera ręcznego). Następnie powstały płyn arbuzowy przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy go do zamrażalki(...)ponownie umieszczamy ją do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie za pomocą widelca lub łyżki ponownie mieszamy granitę i podajemy ze słomką w upalne dni ;)   Ps. Po zmiksowaniu arbuza, możemy dodać alkohol (np. wódkę

Emcia Pichci
Lemoniada arbuzowa i melonowa 351

Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów. Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil.  To jak - miksujemy ? Składniki: 1/2 melona 300 g arbuza 1,5 litra wody gazowanej 1 cytryna 2 łyżki cukru Wykonanie: Arbuza, melona i wodę dobrze schłodzić w lodówce. Z zimnych owoców wykroić miąższ, oczyścić z ziaren. Z cytryny wycisnąć(...)blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać  około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką. Tak samo przygotować lemoniadę z melona. Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Owocowa pianka 505

Ciasto z dodatkiem śmietanki , jagód, truskawek i arbuza to niesamowite orzeźwienie . Nadaje się na upalny dzień ale nie tylko.  W przepisie jest podane kilogram arbuza , można spokojnie dodać go mniej , jeśli chcemy pojeść więcej pianki ;) Przepis ten dostałam od Iwonki , która prowadzi bloga http://izioni-smaki.blogspot.com/ . Wymiary blaszki : 25 x 29 cm Czas pieczenia :  ok. 20 minut Temp. pieczenia(...)Ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 1 szklanka jagód 400 g truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej ) 1/2 l śmietanki 30 %  2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej    Sposób wykonania: Ciasto: Białka należy ubić na sztywna pianę

Słodkości i nie tylko
Lekka pianka owocowo-serowa 213

melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem i jogurtem(...)serka w foremkach. Mus arbuzowy przygotowujemy w analogiczny sposób, z jednym wyjątkiem; żelatynę powinniśmy rozpuścić w gorącym naparze herbaty teekanne (mint/honey), ja żeby uzyskać podobny efekt, musiałam dodać do arbuza miętę i miód, a żelatynę rozpusciłam w soku z arbuza. Deser wstawiamy na minimum 2 h do lodówki. smacznego

Mia Cucina Sofieta
Arbuzowo-brzoskwiniowe orzeźwienie 187

składniki:500 g arbuza bez skóry i pestek4 duże  brzoskwiniedo smaku cukier brązowyOwoce wsześniej dobrze schłodzić w lodówce. Brzoskwinie obrać ze skórki i razem z arbuzem pokroić na kawałki. Wszystko zmiksować, można dosłodzić jeśli trzeba ale ja nie dosładzałam bo brzoskwinki były bardzo słodkie. Przelać do szklaneczek i podawać

Monia miesza i gotuje
Owocowy mix w towarzystwie camemberta 201

składniki:8 kulek winogrona 80 g arbuza bez skóry i pestek1 garść borówek1/2 serka camembertWinogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację

Monia miesza i gotuje
Orzeźwiająca sałatka z bazylią cytrynową 324

oregano, ale za to bazylia cytrynowa dla mnie jest rewelacyjna, szczególnie do deserków. Polecam też smoothie truskawkowo-bananowe również z dodatkiem bazylii cytrynowej.składniki:300 g arbuza bez skóry300 g truskawekkilka listków bazylii cytrynowej3 łyżki sosu balsamicznego1 łyżka miodu2 łyżki soku jabłkowego lub z pomarańczyArbuza pokroić w kostkę, można wypestkować, mój miał małe i jasne pestki więc

Monia miesza i gotuje
Panna cotta z arbuzową galaretką 99

Arbuzy to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Zupełnie nie mogę sobie wyobrazić wakacji bez tego charakterystycznego smaku. Myślę że nie jestem jedynym ich wielbicielem, bo jeszcze nie udało mi się spotkać na swojej drodze osoby, która by za nimi nie przepadała. Doskonale komponują się zarówno w wersji słodkiej (np. w deserach, ciastach czy dżemach), ale ... Artykuł Panna cotta

Pogotujmy.pl
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 74

kremem pâtissière i owocowym musem – doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Pyszny kruchy spód, rewelacyjny krem pâtissière, mus na bazie soku owocowego z truskawek, malin i arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :) Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez ... Artykuł Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem pochodzi

Pogotujmy.pl
Lody arbuzowe na patyku 91

kilkanaście minut, a potem już pozostaje tylko oczekiwanie, aż się zamrożą. Wiem, wiem, to nie jest takie proste 😀 . Do moich lodów dodałam 2 łyżki cukru pudru, bo arbuz, którego użyłam nie był bardzo słodki. Zaznaczam też, że w domu nie lubimy bardzo słodkich deserów, więc ja cukru nigdy nie dodaje zbyt dużo. Jeśli wolisz, żeby Twoje lody były bardziej słodkie

Kulinarne przygody Gatity