też owoce, dlatego również nadziałam je na patyczki. Jako "stojaka" użyłam połówki jabłka. Taki szaszłykowy jeż super wyglądał na bufeciku dla dzieci i przyciągnął małe łapki. Składniki: kawałek arbuza pół jabłka garść winogron (najlepiej bezpestkowych) garść małych truskawek pół paczki pianek marshmallow różowych pół paczki pianek w kształcie smerfów Z arbuza usunąć pestki i pokroić w kwadraty. Nadziać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepyszny, można go przygotować w zaledwie kilka chwil. ;) A jeśli chodzi o to, jak słodzić, aby nie przesłodzić, najlepiej wejść na: www.uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI: 200 g melona 200 g arbuza 500 g twarogu sernikowego 2 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Królewski Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy(...)napęcznienia. Za pomocą łyżeczki z melona oraz arbuza wydobywamy miąższ. Jeśli nie mamy specjalnej łyżeczki można go pokroić w grubą kostkę - ok. 1 cm. Twarożek łączymy z jogurtem, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Na końcu do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę serka i energicznie mieszamy, aby rozpuścić grudki i dodajemy do reszty masy. Dorzucamy wydrążone owoce. Delikatnie mieszamy. Przekładamy
Kuchnia od dwojgacukru pudru Królewski, ok. 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, + 1 kopiasta łyżka cukru pudru Królewski, galaretka owocowa: 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza, 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 - 250 g, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru pudru (do smaku(...)miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. galaretka owocowa: Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wodzie, przelewamy do owoców
Moniki SmakołykiObiecałam Wam,że będę podsyłać przepisy na koktajle i lemoniady i staram się słowa dotrzymać. Koktajl dobrze schłodzony na takie upały idealnie orzeźwia. Składniki: 350 g arbuza 200 g truskawek sok z 1 limonki 2 łyżki cukru bądź miód W blenderze umieścić schłodzonego i wypestkowanego arbuza. Dodać umyte truskawki z wyciśniętym sokiem z limonki i cukrem bądź miodem. Wszystko
Niespełnione zdolności kulinarnekojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną, rozmarynowy stek z arbuza czy też „grillowana” pina colada. Brzmi intrygująco, prawda?! Warsztaty prowadził Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pozytywnej energii. Spotkanie rozpoczęło się od omówienia trendów związanych(...)wersja wege z ciecierzycą) sandacz z rusztu pieczone marchewki grillowany pomidorowo – kokosowy sos barbecue ananasowy sos sos z musztardy sos z pestek dyni i chili rozmarynowe steki z arbuza ‚grillowana’ pina colada A tu kilka zdjęć od fotografa: Kochani! Po więcej smakowitych inspiracji na dania z grilla zapraszam
Moja pasja smakustopni C. (pieczenie góra/dół) i piec sakiewki 25 minut. Podawać gorące z surówką. Co jakiś czas lubię przeczytać zbiór felietonów. W tym roku przyszedł czas na "Sprzedawcę arbuzów" Marcina Mellera , piszącego felietony do poczytnego tygodnika. W zbiorze każdy może znaleźć coś dla siebie, bo autor porusza kwestie tacierzyństwa, rodziny i znajomych, kolegów z pracy, trudności ze znalezieniem tematu(...)mnie na lekturę. Podczas czytania kolejnych felietonów zastanawiałam się, skąd tytuł tego zbioru. Okazuje się, że autor często strzela gafy i dlatego chciałby stać się podobny do pewnego sprzedawcy arbuzów potrafiącego wyjść z każdej kabały. Felietony mają to do siebie, że są pisane w specyficzny sposób, który może drażnić lub bawić, ale też pobudzać do myślenia lub krytyki. Z jednymi
Weekendy w domu i ogrodzieBezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie im bardziej są kwaśne, tym lepiej. Ale oczywiście możecie posypać je cukrem, lub po upieczeniu całość opruszyć cukrem pudrem :) 100 g mąki owsianej bezglutenowej 100 g mąki ryżowej białej 50 g skrobii ziemniaczanej(...)mąki z pestek arbuza (jeśliu chcecie aby ciasto było jaśniejsze, użyjcie więcej mąki owsianej lub ryżowej) 30 g cukru kokosowego 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 6 dużych jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem. Całość siekamy z marsłem po czym dodajemy jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy
Mienta blognapój miętowo-cytrynowo-arbuzowy. Z takim nie straszne żadne temperatury! Orzeźwiający napój miętowo – cytrynowo – arbuzowy Składniki: duża garść świeżej mięty sok z jednej cytryny duży kawałek arbuza ½ szklanki wody Przygotowanie: Blendujemy wodę z listkami mięty. Dodajemy pokrojonego arbuza i sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy. Gotowy napój wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeMoje pierwsze smoothie i nie ostatnie :) Sezon na truskawki rozpoczęty!! Składniki: arbuz, truskawki - w dowolnych proporcjach Przygotowanie: Do blendera włożyć pokojonego w kawalki arbuza oraz truskawki, zmiksować i przelać do szklaneczek
Państwo Wojtczuk gotująUdało mi sie jeszcze dorwać truskawki a z nich powstał koktajlik Składniki: maślanka, arbuz, truskawki. Przygotowanie: Do blendera wkładamy pokrojonego arbuza, truskawki, wlewamy maślankę i miksujemy
Państwo Wojtczuk gotujądługiej przerwie powrót do smoothie. Korzystając z okazji kończących się truskawek i trwających malin powstało coś takiego. To już chyba ostatni post ze świeżymi truskawkami w tym roku. Składniki: arbuz, maliny, truskawki, miód. Przygotowanie: W dowolnych proporcjach włożyć do miksera truskawki, maliny i pokrojonego arbuza pozbawionego pestek i zmiksować. Po spróbowaniu dosłodzić wg smaku miodem
Państwo Wojtczuk gotująCoś w sam raz na takie upały, a przy okazji zdrowa i lekka przekąska. Bardzo orzeźwiający smoothie. Składniki na smoothie arbuzowy z niespodzianką (1 porcja): arbuz 250 - 300 g 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego gałka lodów pistacjowych Schłodzić owoc i jogurt w lodówce. Arbuz pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek. Zalać jogurtem i zblenderować. Do wysokiej szklanki wrzucić gałkę
Karola gotujeOrzeźwiający smoothie dobry o każdej porze dnia i nocy. Świetny dla osób, które nie lubią ciężkich, gęstych koktajli. Składniki na smoothie arbuzowy (3 porcje): arbuz 1 kg banan sok z 1/2 cytryny Arbuza obrać i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając przy tym pestki. Obranego banana pokroić na mniejsze kawałki. Wsypać owoce do garnka, zalać wyciśniętym sokiem z cytryny i zblenderować
Karola gotujepłatków kokosowych Przygotowanie Zaparz i ostudź kawę. Zmiksuj na gładką masę pokrojonego banana z dodatkiem kawy, mleka i płatków kokosowych. 6. Koktajl z jagodami i ananasem Składniki 150 g arbuza 50 g ananasa 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1 szklanka szpinaku 100 g świeżych lub mrożonych jagód 2 zielone jabłka Przygotowanie Zmiksuj na gładką masę pokrojonego arbuza, ananasa, jabłka, jagody, szpinak
ale Pysznie