Dzisiaj mamy propozycję na bardzo fajną galaretkę dla dzieci. Wygląda jak arbuz, czym zachwyca maluchy. Nawet największy niejadek się skusi na takiego galaretowego arbuza :) Składniki: 1 sweetie (lub pomarańcza) 1 galaretka truskawkowa Kostka ciemnej czekolady Owoc myjemy i przekrajamy na pół. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Sweetie jest łatwiej wydrążyć niż większość pomarańczy. Ma przy tym grubszą skórkę(...)delikatnie przelewamy do wydrążonych skórek. Czekamy kilka godzin, aż galaretka stężeje. Kroimy w plastry pożądanej grubości. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali i przy pomocy wykałaczki rysujemy imitacje pestek. Galaretowy arbuz jest gotowy. Smacznego
Kolizje Smakówniegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza. Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy(...)lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy w plasterki wraz ze skórką, wrzucamy do miski, dodajemy ½ łyżeczki płynnego miodu, mieszamy, wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy posiekane świeże listki mięty i melisy, ugniatamy razem aby wszystko puściło sok. Przekładamy do szklanki, dodajemy kilka kostek mrożonego arbuza, wlewamy wodę gazowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCoś co lubię najbardziej - arbuz , soczysty, słodki i dostępny w lato wszędzie :) Koktajl jest idealny i orzeźwiający na upalne dni a w wersji dla dorosłych z alkoholem będzie niepowtarzalnym drinkiem. Składniki: 500 g arbuza obranego bez pestek 300 g melona obranego bez pestek garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka(...)kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać miętę, odstawić do ostudzenia i przecedzić. Arbuza i melona pokrojonego w kostkę zblendować z cytryną, zalać naparem z miętą i wodą gazowaną, również zblędować następnie łączymy z kruszonym lodem, przelewamy do szklanek i zaczynamy się
Niezły MłynekNażarłam się chyba czegoś mlekopędnego. Bimbały nabrzmiały mi jak arbuzy, leje się z nich niczym z Fontanny Di Trevi. Oczy mi zaraz powybijają! Już nawet Gizmo tego nie przerabia. Arbuz? Może arbuz? No, jadłam wczoraj, ale ma on tyle do mleka, co fontanna do mojego obiadu. Musiałabym się chyba nim wypchać. Fontanna natomiast ma całkiem sporo ;) bo dziś po włosku
bastalenaDuszno, parno i ogólnie masakra. My raczymy się domowym napojem z arbuza i poziomek. Banalnie prosty i pyszny. Napój arbuzowo - poziomkowy. Składniki: 1/4 arbuza; 1 szkl. poziomek; 0,7 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody; kilka listków mięty; 2 łyżki miodu; lód. Miąższ z arbuza (bez pestek) i poziomki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie. Dodajemy miód
Miksturownikprzy weekendzie, troszeczkę alkoholowo. Druga wersja tego klasycznego drinka. Z dodatkiem orzeźwiającego arbuza. Który Wam bardziej zasmakuje? Składniki : * 2 plasterki limonki * pół szklanki miąższu z arbuza - bez pestek * świeża mięta * mnóstwo kostek lodu * 2 łyżeczki brązowego cukru * 50ml białego rumu * napój typu sprite do uzupełnienia szklanek Przygotowanie : Miąższ arbuza przełożyć do szklanki, zasypać cukrem, dodać miętę, limonkę
Magiczne Życie MartyPost Chłodnik z arbuza pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Koktajl z arbuza i melona pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeTakie zestawienie koktajlowe znalazłam na blogu Milkchocolate i choć arbuz nie jest specjałem, który poleca się na MM, to jednak nie mogłam się oprzeć, żeby nie spróbować jak też coś takiego smakuje;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 1/2 średniego arbuza 1 szklanka wody sok z 1/2 cytryny łyżka miodu Wykonanie: Z arbuza odkrój skórę i wybierz pestki. Pokrój w kawałki. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Najlepiej, jeśli arbuz jest mocno schłodzony. Ewentualnie można dodać kostki lodu. Smacznego
kolorowotorcikowookazji gotować. Zachęcona przez akcje u Klaudyny Kasza jaglana na słodko postanowiłam przygotować swoje własne ciasto. Wykorzystałam pierwsze pojawiające się owoce i zrobiłam sernik na zimno z warstwą z arbuza, który bardzo rzadko pojawią się w ciastach ze względu na dużą ilość wody, a tymczasem muzę być fajnym uzupełnieniem naszego ciasta. Do tego galaretka arbuzowa, z nowej serii z Winiar
Bernika - moj kulinarny pamietnikkiedy pierwsze danie w końcu się upiecze. Jeśli dobór menu zależy choć trochę ode mnie staram się przygotować wiele małych ,, przegryzajek" tzw. starterów by doczekać do głównych dań. Arbuz doskonale nadaje się do tego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCzemu połączyłam arbuz z kawiorem ? Bo ładnie wygląda ? A tak poważnie to przypadek, a w zasadzie podglądania zdjęć kulinarnych . Z tego co udało mi się zrozumieć gdzieś - ktoś podawał podobne kostki ( tyle , że z octem balsamicznym) jako część zestawu przystawek. Spodobał mi się wygląd i jak tylko w domu pojawił się arbuz natychmiast spróbowałam. Tyle , że octu balsamicznego nie miałam(...)był kawior. Moim zdaniem ciekawy starter. Ważne by arbuz był zimny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPost Sałatka z arbuzem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sałatka owocowa z melonem, arbuzem i malinami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje